Nu de horeca-uitbaters na een lange lockdown hun deuren opnieuw mogen openzwaaien, kan je eindelijk weer genieten van een zomers terrasje. Liefst met je trouwe viervoeter aan je zijde, natuurlijk! Wil je de cafébazen en de andere bezoekers te vriend houden? Hou dan rekening met deze etiquetteregels voor hondenbaasjes.

First things first

Hoe erg jij de terrasjes ook gemist hebt, eerst en vooral moet je aan je hond denken en je afvragen of hij zo’n cafébezoekje eigenlijk wel leuk vindt. Wees eerlijk met jezelf! Sommige honden hebben het gewoon niet zo begrepen op plekken waar veel mensen samenkomen en genieten veel meer van een bakje water op jouw eigen terras of balkon. Of gewoon een avondje in hun mand.
  
Ook als je voor het eerst met je puppy op café gaat, hou je zijn lichaamstaal best goed in de gaten. Neem eventueel een dekentje mee en geef je pup een kauwstaafje om zich rustig bezig te houden. Beloon hem geregeld met een lief woordje en een hondenkoekje, wanneer hij rustig op zijn dekentje ligt. Zie je veel spanning in zijn lijfje, hou het dan bij één drankje en probeer het later nog eens opnieuw. Langzaam opbouwen is de boodschap!
 
 

Zijn honden welkom?

In een ideale wereld zouden honden overal welkom zijn, maar in de realiteit is dat helaas niet altijd het geval. Informeer je dus vooraf goed of jij en je harige vriend naar binnen mogen in je stamkroeg of je favoriete restaurant. In sommige horecazaken zijn honden binnen niet toegelaten, maar mag je er bijvoorbeeld wel mee op het terras zitten.
 
Geen nood, in elke stad kan je wel enkele hondvriendelijke cafés en restaurants vinden. De uitbaters voorzien met plezier een drinkbak met vers water voor je viervoeter. En wist je dat er ook bier voor honden bestaat? Sommige restaurants hebben zelfs een speciaal hondenmenu!
Hond ligt aangelijnd op terras van café
Hou je hond steeds aangelijnd en vraag een drinkbak met water aan de café-uitbater

Hou je hond rustig ...

Genieten van een frisse pint of een goed gesprek met je tafelgenoten, dat gaat net iets minder vlot met een blaffende hond naast je. Een terrasje doen staat voor ontspanning, weet je wel? Hou er ook rekening mee dat niet iedereen zo wild is van honden als jij. Hou je hond dus voortdurend aangelijnd en neem hem enkel mee uit eten of drinken als je weet dat je hem 100% onder controle hebt.
 
Het is ook een goed idee om je viervoeter eerst even uit te laten voor je op café gaat. Zo is hij wat minder energiek tijdens je horecabezoek, hoeft hij niet meteen zijn behoefte te doen en doet hij met een beetje geluk een dutje onder je tafel. Da’s gezelliger voor jezelf én voor de andere cafégangers.
 
 

… en gun je hond ook rust

In een druk café of een overvol terras valt er véél te beleven voor je hond. Als er regelmatig passage is, mensen er druk praten of er veel andere honden zitten, kan jouw viervoeter snel overprikkeld raken. Reserveer dus best op voorhand een rustig plekje waar je hond ruimte heeft om zich een beetje af te zonderen als hij dat wil – idealiter op zijn eigen zitmatje of deken. Andere honden hou je best uit het zicht om te vermijden dat ze voortdurend naar elkaar toe willen trekken. Zit je favoriete café echt stampvol? Dan zoek je misschien beter een ander adresje op.
Hondje bij vrouw aan tafel op restaurant
Je hond mee aan tafel? Voorzie liever een matje waar hij op kan liggen

Tafelmanieren voor honden

Op café zijn de beleefdheidsregels misschien wat losser, maar als je met je hond op restaurant gaat, hou je het toch maar beter netjes. Dat wil zeggen: geen poten of snuiten op tafel! Thuis krijgt je hond misschien zijn eigen plekje aan de keukentafel, maar als je uit eten gaat, hoort je huisdier niet op de stoel naast je of op je schoot te zitten. Wil je vermijden dat de obers met een overvol dienblad over je hond struikelen, zorg dan dat hij veilig onder tafel kan liggen.
 
 

Elk z’n knabbeltje

Wij Belgen houden van een drankje én een hapje op café. Terwijl jij je vergrijpt aan een portie gemengd, een schoteltje tapas of de plat du jour, mag je hond ook gerust wat te knabbelen hebben. Neem dus zeker een kauwbeentje of wat hondensnoepjes mee. Zo is je viervoeter wel even zoet en kan je zelf ook van je snack of maaltijd genieten. Ook een kauwspeeltje of denkspelletje is ideaal om zijn aandacht af te leiden, zodat hij niet de hele avond in je bord zit te staren. 
Hond krijgt snack onder tafel
Ook je hond mag een snack krijgen terwijl jij van je borrelhapjes geniet

Hou het proper

Natuurlijk wil je dat je de volgende keer ook weer welkom bent op café of restaurant. Laat je tafeltje dus netjes achter, veeg eventuele haren of opgedroogde modder op en neem altijd een hondenpoepzakje en papieren tissues mee om ongelukjes snel op te ruimen. Zo gedraag je je als de perfecte ambassadeur voor alle hondenbaasjes die graag eens met hun huisdier ‘onder de mensen komen’.
 
 

See you next time!

Merk je dat je hond zich begint te vervelen? Jammer voor jou, maar dan is het tijd om dat laatste drankje te bestellen en huiswaarts te keren. Zorg vooral dat op café gaan een leuke ervaring is voor je hond, dan kan je hem de volgende keer vast weer overtuigen om mee te gaan!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen