Al eeuwenlang galopperen de Camarguepaarden als kudde door de Zuid-Franse Camargue, waar ze goede vrienden van de veehouders zijn. Inmiddels staan ze ook bekend als een echte bezienswaardigheid voor toeristen die de streek bezoeken. Zijn rustige karakter en imposante uiterlijk maakt het Camarguepaard erg geliefd. Dankzij zijn uithoudingsvermogen en wendbaarheid is het bovendien ook geschikt voor de paardensport, waardoor steeds meer mensen het Camarguepaard als huisdier houden. 

Oorsprong – waar komt de Camargue vandaan?

De Camargue is een paardenras dat al sinds mensenheugenis voorkomt in de Camargue, een moerasgebied in het zuiden van Frankrijk. Deze paarden leven er in kuddes in de Rhônedelta, waar ze al gebruikt worden sinds de tijd van de Kelten en later ook de Romeinen en de Berbers konden bekoren. Door de aanwezigheid van al deze verschillende volkeren werden de Camarguepaarden doorheen de geschiedenis gekruist met vele andere rassen. Zo heeft de kruising van een Camarguepaard met een Keltische pony vermoedelijk geleid tot het Spaanse ras Jaca Navarra – een ras dat al zo lang bestaat, dat het in de categorie van de oerpaarden valt. Een ander bekend ras in deze categorie zijn de Przewalskipaarden.
 
Ondanks dat het ras al enkele eeuwen in de Camargue leeft en de veroveringen van het gebied door diverse overheersers heeft meegemaakt, werd het pas in 1968 erkend door de Franse overheid. Vervolgens duurde het nog tot 1976 eer er strikte regels werden opgesteld wat betreft het fokken met de Camarguepaarden, zodat er een rasstandaard ontstond.
 
Vandaag worden de Camarguepaarden gebruikt door de vele veehouders die in het gebied leven. Met een lange stok, die eindigt in een drietand, drijven ze hun kudde van zwarte runderen te paard op. Voor deze veehouders is dit hun broodwinning, maar ondertussen is het ook een toeristische bezienswaardigheid geworden. Zo kan je nu in verschillende dorpjes in de Camargue kijken hoe de veehouders de kudde onder controle houden, met zowel paarden als stieren. Deze niet-bloederige stierengevechten worden ook wel ‘Course Camarguaise’ genoemd. Geen zorgen, de stieren en de paarden raken hierbij niet gewond! 
Twee Camarguepaarden in een moeras
Dit paardenras leeft in de Camargue, een moerasgebied in het zuiden van Frankrijk.

Uiterlijk - hoe herken je een Camargue? 

Bij de geboorte is de vacht van een Camarguepaard zwart, vos of donkerbruin, maar met het ouder worden kleurt hun haar steeds lichter en lichter. Uiteindelijk wordt elk Camarguepaard een schimmel of lichtgrijs. Ze staan bekend om hun kleine oren op een groot hoofd, met een breed voorhoofd en zware kaken. Ook hun enorm weelderige staart en manen vallen meteen op. Daarnaast hebben zij ook haren die de oppervlakte van de wangen tot de onderlip bedekken, ook wel een geitenbaardje genoemd.
 


Grootte – hoe groot wordt de Camargue?

Naast de bijzondere vachtkleur worden de Camarguepaarden ook getypeerd door hun lengte. Met een schofthoogte tussen 130 en 150 centimeter zijn het namelijk erg kleine paarden. Desondanks zijn het prima rijpaarden en is hun lichaam krachtig genoeg om een volwassen mens te dragen. Dit hebben ze te danken aan hun sterke borst en benen. 
Camarguepaard kijkt achterom
Met zijn lichtgekleurde vacht en zijn kleine gestalte is het Camarguepaard een opvallende verschijning.

Karakter en opvoeding – de Camargue is een dappere doorzetter

De Camarguepaarden zijn erg rustig en zullen niet snel opschrikken wanneer je met hen aan het werken bent. Het is een enorm moedig ras en zal snel op ontdekking gaan in een nieuwe omgeving.

De Camargue staat ook bekend om zijn uithoudingsvermogen en ongelooflijke wendbaarheid, die het heeft ontwikkeld tijdens het galopperen in het drasland. Dankzij zijn souplesse is het een erg geschikt dressuurpaard, terwijl zijn goede conditie ervoor zorgt dat het kan rijden over lange afstanden.
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Camargue nodig? 

Voor je een paard koopt, moet je je bewust zijn van de verzorging die het dier nodig heeft. Gebruik dus zeker deze checklist om te overlopen of jij klaar bent voor de aankoop.

Voeding: paarden hebben dagelijks krachtvoer nodig. Zo krijgen ze voldoende energie, suikers en eiwitten binnen. Het is belangrijk om een correcte keuze van krachtvoer te maken die bij jouw paard en zijn behoeften past. Deze keuze hangt af van verschillende factoren zoals het ras, temperament, energieverbruik, leeftijd … Naast dit krachtvoer heeft je paard ook ruwvoer nodig, zoals gras, hooi, luzerne, snijmaïs of stro. Sommige paarden krijgen ook supplementen of mineralen op hun dagelijkse menu.

Verzorging: elk paard houdt van een flinke borstelbeurt. Zo kan je de loszittende haren en het vuil uit de vacht van je paard verwijderen. Vergeet ook niet om dagelijks de hoeven van je paard schoon te maken met een hoevenkrabber. Als er steentjes in vast komen te zitten, kunnen die namelijk voor blaren zorgen.

De basisverzorging van een paard bestaat daarnaast ook uit het uitmesten van de stal, het water verversen, de weide onderhouden … Al dit werk is niet te onderschatten en kan erg veel tijd in beslag nemen. Daarnaast wil je uiteraard ook nog wat tijd overhouden om te trainen met je paard, om zijn gewicht op peil te houden. Bovendien houden veel paarden ervan om bezig te zijn met hun ruiter. Zoek naar een discipline die bij jullie past: dressuur, springen, vrijheidsdressuur, grondwerk … Er is voor ieder wat wils! Je paard zal een beetje afwisseling dus ook zeker appreciëren.
 
Een kudde Camarguepaarden galoppeert door het moeras
Camarguepaarden hebben een enorme souplesse ontwikkeld door het galopperen in het drasland

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Camargue?

Als jij er zeker van bent dat je een geschikt baasje bent voor een Camarguepaard, kan je op zoek gaan naar jouw droompaard. Hier is alvast een lijst met dingen die je niet mag vergeten tijdens je zoektocht:
  • Heb je al nagedacht over waar je je paard gaat huisvesten? Er zijn verschillende opties mogelijk. Je kan een weide in de buurt huren waar je je paard op zet. Let er bij je keuze wel op dat er een stal aanwezig is, waar je paard in kan schuilen bij regen of felle wind. Je kan ook kiezen voor een manege of pensionstal. Maak dan wel op voorhand duidelijke afspraken met de eigenaar over wie instaat voor welke taken. Wie geeft het paard zijn voeding? Wie zet het op de wei en haalt het er weer af? Hoe vaak mag het paard op de wei staan? Heeft het dier onbeperkt toegang tot hooi? Wat gebeurt er als je paard ziek is en medicatie nodig heeft? Mag jij op elk uur van de dag binnen in de pensionstal of de manege? Zet alles op een rijtje met de eigenaar voordat je een contract tekent.
  • Camarguepaarden hou je best niet alleen. In het wild komen ze voor in kuddes, dus zorg ervoor dat jouw paard ook minstens één maatje bij zich heeft. Als je weide niet erg groot is, kan je kiezen voor een kleine shetlander.
  • Je kan een paard kopen op verschillende plaatsen: op het internet, bij particulieren, bij handelaars of fokkers, via aankondigingen in magazines … Ga overal op zoek en neem iemand met je mee die wat van paarden kent. Samen kunnen jullie zoveel vragen stellen aan de verkoper als je maar kan bedenken. Ga zeker ook eens langs bij mensen die al een Camarguepaard hebben, zo kan je hun ervaringen met bepaalde fokkers of handelaars te weten komen. Op internet zijn er trouwens ook vaak recensies te vinden. Bovendien kennen zij misschien wel iemand die een nieuw huisje zoekt voor zijn Camarguepaard!
  • Wanneer je op bezoek gaat bij een paard, is het belangrijk om te vragen of het al gecontroleerd is door een dierenarts. De dierenarts kan zowel klinisch als radiologisch onderzoek doen. Daarnaast is ook een bloedonderzoek mogelijk om uit te sluiten dat het paard aan bepaalde kwaaltjes lijdt. Naast deze controle kan je ook vragen aan de verkoper om de officiële stamboom en het vaccinatieboekje van het paard te bekijken. Die documenten krijg je ook mee wanneer je overgaat tot de aankoop van het paard.
  • Een proefritje met je mogelijk toekomstige Camarguepaard maken, is zeker een goed idee. Uiteraard is dit enkel mogelijk wanneer het paard volgroeid en zadelmak is. Zo weet je zeker of jullie een perfecte match zijn. Misschien ben jij een beetje onzeker over je eigen rijvaardigheden en stap je daarom niet graag meteen op een vreemd paard? In dat geval kan je de verkoper vragen of hij eerst zelf in het zadel wil zitten. Zo kan jij meteen kijken hoe het paard zich gedraagt en meer vertrouwen krijgen. Aarzel ook niet om meerdere proefritten te doen op verschillende dagen. Het is belangrijk dat je 100% zeker bent van je keuze voordat je het paard koopt! Als jij met je Camarguepaard veel wandelingen wil maken, kan je best ook eens een ommetje maken zolang hij nog bij de verkoper staat. Zo weet je meteen of je paard rustig is of snel opschrikt. 

Na het lezen van dit artikel ben je al goed op weg voor de aankoop van je Camarguepaard. Denk nog eens goed na of jij voldoende tijd hebt voor dit paard en alle onderdelen van de verzorging op je kan nemen. Wij wensen je alvast veel plezier met je nieuwe paard! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen