Van het piepkleine miniatuurpaard tot de gigantische Shire: paarden en pony’s heb je in alle soorten en maten. Welk paard precies bij jou past, hangt af van jouw doelen (springen, mennen, western of gewoon veel knuffelen) én van je karakter. Hier vind je alvast een lijstje met de populairste paardenrassen en hun unieke kwaliteiten.  

Miniatuurpaard

Deze elegante paardjes met een stokmaat kleiner dan 106 cm lijken wel een mini-versie van onze rijpaarden! Ze werden gefokt met in het achterhoofd het perfecte beeld van een Arabisch of warmbloedpaard, waarbij ver weggebleven werd van de typische, robuuste ‘ponylook’. Er bestaan verschillende stamboeken van miniatuurpaarden, waarvan de Falabella misschien wel de bekendste is. Daarnaast heb je ook de Bergmann miniatuurpaarden en regionale stamboeken die elk hun eigen accenten leggen. De lieve, aanhankelijke paardjes komen voor in alle kleuren en worden gehouden als gezelschapsdier, om aan schoonheidswedstrijden deel te nemen of om voor de koets te spannen. Er zijn er zelfs die het schoppen tot blindengeleidepaard! 
 

Shetlandpony

Eén van de rassen waarmee gestart werd om het miniatuurpaard te fokken, is de Shetlandpony. Die heeft ongeveer dezelfde maten, maar een echte ponylook. Deze robuuste pony is afkomstig van de eilanden ten noorden van Schotland. Het is een krachtig dier dat o.a. ingezet werd om karren te trekken in koolmijnen. Tegenwoordig is het een populaire pony voor kleine kinderen, maar hij wordt ook gehouden om kunstjes mee te trainen, voor de koets te spannen of als gezelschap voor grote paarden. 
Miniatuurpaard
Miniatuurpaard
Shetlandpony
Shetlandpony

Welsh pony

De Welsh pony is een echt sportmaatje. Het is een ideale pony om de eerste stapjes in jumping of dressuur te zetten, maar je kan een Welsh ook voor de kar spannen. Het is een pittige pony die graag werkt. Zijn elegante voorkomen verklapt dat er Arabisch bloed door de aderen van de pony stroomt. De Welsh komt voor in verschillende types (secties) van 1m10 tot 1m57, in alle kleuren maar nooit met vlekpatronen. 
 

IJslands paard

Net zoals het miniatuurpaard, mag je de IJslander geen pony noemen. Toch wordt hij zelden groter dan 1m50. IJslanders zijn gegeerd om lange afstanden mee af te leggen, omdat ze één of twee comfortabele extra gangen hebben: de tölt en soms ook de telgang. Hoewel de IJslander het formaat van een pony heeft, kan hij met gemak een volwassen mens dragen. Het IJslands paard kan alle kleuren hebben, behalve panterbont (appaloosa).  
Welsh pony
Welsh pony
IJslander
IJslander

New Forest Pony

Net zoals de Welsh pony, is ook de New Forest Pony een ideale sportpony. Hij is vooral geschikt voor grotere kinderen of adolescenten. De pony komt voor in alle kleuren, behalve bont. Het is een intelligente, moedige en leergierige pony, die enorm veelzijdig is. Lange wandelingen, dressuur, springen, polo en zelfs western is niet te veel gevraagd voor de New Forest Pony. 
 

Fjordenpaard 

De Fjord is afkomstig van Noorwegen en heeft een uitgesproken, zacht uiterlijk. Hij heeft verschillende types wildkleur, met een typische aalstreep op de rug die doorloopt in de manen. Meestal worden die manen kort geknipt, in een soort hanenkam, waarbij de donkere streep extra opvalt. Het Fjordenpaard is een kalme, harde werker, die het o.a. goed doet als trekpaard. Af en toe kan hij eigenwijs zijn, maar wie het goed met zijn Fjord meent, heeft er een maatje voor het leven aan! 
New Forest Pony
New Forest Pony
Fjord
Fjord

Irish cob (Tinker) 

De Tinker is tegenwoordig populairder dan ooit. Het bonte paard heeft met z’n lange manen en sokken een unieke uitstraling. Daarnaast is hij sterk en betrouwbaar, eigenschappen die hij heeft meegekregen uit zijn verleden als ‘zigeunerpaard’. Vooral bij recreatieve ruiters is dit ras erg in trek, omwille van zijn zachtaardige, maar koelbloedige karakter. 
 

Quarter horse

Wereldwijd is het Quarter Horse misschien wel het meest voorkomende paardenras. Bij ons wordt het dier vooral gebruikt door liefhebbers van de westernsport. Het is een echte sprinter, die extreem snel een hoge snelheid bereikt. Daarnaast is hij erg bedreven in het werken met runderen, waarvoor het ras oorspronkelijk gebruikt werd. Ook wie geen ambities heeft in de westernsport, kan een fijne wandelpartner hebben aan het Quarter Horse. Het is een veelzijdig en vriendelijk paard met behoorlijk wat werklust. 
Tinker
Tinker
Quarter Horse
Quarter Horse

Arabisch volbloed 

Eén van de allereerste rassen die gefokt werden in de wereld, is de Arabier of Arabische volbloed. Binnen het ras wordt geen inmenging van vreemd bloed geduld, maar de Arabier zorgt wel voor ‘edel’ bloed in verschillende andere rassen. De Arabische volbloed heeft een uniek uiterlijk, met zijn hoog gedragen staart, korte rug, gebogen hals en geknikte neus. Meestal zijn Arabieren klassiek gekleurd: zwart, vos, bruin en schimmel, eventueel met aftekeningen. Het vriendelijke, zachtmoedige paard kan vurig zijn, maar gaat ook door het vuur gaat voor zijn eigenaar. Omwille van zijn enorme uithoudingsvermogen, wordt de Arabier o.a. ingezet voor de endurance. Maar eigenlijk is de Arabische volbloed zo veelzijdig, dat hij in elke sport kan uitblinken. 
 

Pura Raza Espagnol (PRE, Andalusiër) 

De PRE of Andalusiër is het prototype van een ‘barok’ paardenras. Zijn stevige bouw en gespierde hals zorgen voor een robuuste uitstraling. Typisch zijn de lange manen, de kleine oren en de ramsneus. Vooral schimmels komen vaak voor, maar ook de andere effen kleuren zijn toegelaten. De PRE toont zich graag en is daarom erg gegeerd in de dressuursport en in de mensport. 
Arabisch Volbloed 
Arabisch Volbloed 
Andalusiër
Andalusiër

Belgisch Warmbloed Paard (BWP) 

De trots van België als het op paardenrassen aankomt, is het BWP. Over de hele wereld worden onze paarden bereden door topruiters in de spring- en dressuursport. Maar ook de recreatieve ruiter kan bouwen op zijn betrouwbare en stabiele karakter. De basiskleuren zijn bruin, zwart, vos en schimmel, maar tegenwoordig zijn ook bonte paarden gegeerd. 
 

Fries paard

Met zijn gitzwarte vacht, weelderige sokken, lange manen en golvende staart is de Fries een bijzonder mooie verschijning. Het Nederlandse paardenras is trouw en intelligent, maar vooral zijn trotse uitstraling valt op. Omdat het Fries paard zo prachtig is om zien, wordt het o.a. gebruikt voor trouwkoetsen en in het circus. Maar het is ook een ideaal wandelpaard en kan het zelfs schoppen tot dressuurpaard. 
BWP
BWP
Fries
Fries

Vlaams paard

Van oudsher gebruikte men in ons land het Vlaams Paard als trekdier, maar door de jaren heen verdween het uit ons straatbeeld omdat de focus van fokkers naar een landras ging: het Belgisch trekpaard of de Brabander. In Amerika bleef men echter verder fokken met het ras en van daaruit kwamen in de jaren ‘90 enkele paarden terug naar hun heimat. Het reusachtige paard is voskleurig met lichte manen en staart. Het Vlaams Paard wordt gebruikt als recreatief tuigpaard (soms ook als rijpaard) en voor huifkartochten. 
 

Brabants trekpaard 

Dit ras kent een lange geschiedenis die zelfs reikt tot in de tijd van de Romeinen. Het was een geliefd oorlogspaard, omwille van zijn sterke aard en koelbloedige karakter. Na de tweede wereldoorlog kwam het ras in een dip terecht, omdat veel van de paarden naar het front moesten met de Duitsers. Toen even later tractoren hun intrede deden in de landbouw, werd de noodzaak voor een sterk paardenras kleiner en kleiner. Eind 20ste eeuw besloten enkele fokkers om het Belgisch Trekpaard nieuw leven in te blazen. Het gigantische dier heeft ondertussen de status van ‘immaterieel cultureel erfgoed’ verworven. De kenmerkende kleur is ‘roan’, maar ook effen kleuren zijn toegelaten. 
Vlaams Paard
Vlaams Paard
Belgisch trekpaard
Belgisch trekpaard

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen