De fjord of het fjordenpaard is een rustig en compact ras, dat puur op afmetingen eigenlijk bij de pony’s gerekend moet worden. Afkomstig uit het westen van Noorwegen, is het één van de oudste en meest zuivere paardenrassen ter wereld. Vandaag de dag is de fjord erg populair omwille van zijn enorm rustige karakter. Beginnende ruiters, maar ook gevorderden en koetsiers zijn gek op dit paardenras omdat ze er steeds een betrouwbare en koelbloedige vriend in vinden. 

Oorsprong – waar komt de fjord vandaan?

Het fjordenpaard is een paard dat vroeger voornamelijk gefokt werd in het westen van Noorwegen, wat meteen ook zijn naam verklaart. De geschiedenis van dit paardenras gaat enkele duizenden jaren terug in de tijd, wat van de fjord één van de oudste paardenrassen ter wereld maakt. Ondanks dat de fjord al zo lang bestaat, werd dit ras steeds selectief en zorgvuldig gefokt zonder invloeden van andere paardenrassen, waardoor het meteen ook een erg zuiver ras is gebleven. 
 
Wie dit paard ziet, merkt ongetwijfeld de gelijkenissen met het Przewalskipaard op qua kleur en aftekeningen. Toch stamt de fjord niet af van wilde paarden. Er is een vermoeden dat de eerste fjord gedomesticeerd werd in het Bronzen tijdperk. Voor wie even niet meer weet wanneer dat was (je was er uiteraard niet bij): we spreken hier over ca 1200 jaar voor Christus. Het fjordenpaard werd vroeger vooral gebruikt op Noorse boerderijen, maar werd ook door vikings ingezet om ten strijde te trekken tijdens de oorlog. Vandaag de dag is dit paardenras nog steeds heel geliefd in Noorwegen omwille van zijn historische waarde. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je de fjord? 

De fjord is met een stokmaat tussen de 135 en 150 centimeter eerder klein en compact. Toch wil dat niet zeggen dat deze pony niet sterk is. Het fjordenpaard kan makkelijk volwassen mensen op de rug dragen. Hij heeft erg gespierde benen die zijn atletische bouw kracht bijzetten. Je vindt de fjord terug in vijf verschillende varianten op de wildkleur: vaalbruin (brunblakk), vaalgrijs (grå), vaalrood (rodblakk), vaalwit (ulsblakk) en vaalgeel (gulblakk). Sommige fjorden hebben ook typische aftekeningen die bij de wildkleur horen, zoals zebrastrepen op de benen en donkergekleurde onderbenen. Heel rastypisch voor de fjord is de aalstreep die vanaf het topje van de manen over de rug tot in de staart reikt. Vaak worden de manen van de fjord in een rechtopstaande boog geknipt. 
 
Het hoofd van dit paard is relatief klein met een plat en wijd voorhoofd. De neus neemt een ietwat vierkante vorm aan en heeft wijde neusgaten. De fjord heeft donkere, grote ogen die rust uitstralen. Zijn oren zijn relatief kort en worden dunner naar het einde toe. 
Fjord met korte manen.
De dikke bos manen van het fjordenpaard worden vaak in een rechtopstaande boog geknipt

Karakter en opvoeding – de fjord is de ideale schoonzoon of -dochter

De fjord heeft alle persoonlijkheidskenmerken waar je naar op zoek bent in je ideale schoonzoon of -dochter. Hij lijkt wel alles in huis te hebben wat je maar kan wensen: werklustig, gemakkelijk in de omgang, enorm rustig, geduldig en coöperatief. Zo’n paardenras klinkt als muziek in de oren voor beginnende ruiters en kinderen. fjorden zijn betrouwbaar en rustig, waardoor het paardrijden een heel stuk makkelijker wordt. Ook het hart van menig gevorderde ruiter gaat sneller slaan bij het rijden van dit ras: sommige fjorden draaien zelfs mee in de hogere dressuur! Het vaakst van al zie je dit paardenras echter ingespannen voor een koets of als trouw en moedig wandelpaard. 
 
De fjord wordt zorgvuldig en selectief gefokt om te garanderen dat deze prachtige persoonlijkheidskenmerken niet verloren gaan. Hij heeft zijn populariteit dan ook niet alleen te danken aan zijn uitzonderlijke looks, ook zijn goede manieren, rustige karakter en bijzondere uithoudingsvermogen zijn gegeerd. 
2 fjorden nemen deel aan een dressuurwedstrijd
De fjord neemt ook soms deel aan dressuurwedstrijden

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een fjord nodig? 

Het menu van de fjord kent een beperkte lijst ingrediënten. Het robuuste ras komt namelijk het verst met een sober dieet. Veel paarden van dit ras hebben doorgaans aan hooi (van goede kwaliteit) en wat vitamine- en mineralensupplementen genoeg. Zet je de fjord op een weide met veel gras? Dan is het sterk aangeraden om hem een ‘graasmasker’ aan te doen. Hij is namelijk vatbaar voor overgewicht én hoefbevangenheid en dat wordt nog versterkt wanneer de fjord eiwitrijk gras kan eten. Je hoeft je weide dus niet te bemesten wanneer je fjorden houdt, een sobere weide is voldoende. 
 
Ook op fjorden is de standaadverzorging van paarden van toepassing is. Wanneer ze hun dikke wintervacht hebben, is het belangrijk hen regelmatig te borstelen. Ook de hoeven moeten tijdig bekapt worden en dagelijks gecontroleerd op vuil en steentjes. Wil je de manenkam van de fjord knippen zoals de rasstandaard het voorschrijft? Dan zal je regelmatig de schaar even moeten bovenhalen om het kapsel in model te houden.
3 fjorden eten naast elkaar.
De fjord is een sober ras dat eiwitrijk voedsel moet mijden

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is het fjordenpaard vatbaar?

Het fjordenpaard is een erg gezond ras. Toch zijn ze vatbaar voor enkele aandoeningen die gerelateerd zijn aan hun neiging tot overgewicht. Doordat ze makkelijk kunnen bijkomen en eigenlijk heel weinig voedsel écht nodig hebben, durven ze al sneller wat kilo’s aannemen. Dat maakt hen bijgevolg ook vatbaar voor: 
 
  • Hoefbevangenheid: de hoeven van je fjord raken ontstoken waardoor het dier een enorme pijn ondervindt. Dat kan leiden tot ernstige kreupelheid en een levenslang streng dieet om het ongemak te minimaliseren.
     
  • Koliek: dit is een medische aandoening die wijst op maagdarmproblemen bij het paard. Het is een verzamelnaam voor buikpijn omdat er verschillende soorten kolieken bestaan. Doordat er zich op verschillende plaatsen in het spijsverteringskanaal gasophopingen, verstoppingen of krampen voordoen, kan dat leiden tot koliek. Koliek kan erg gevaarlijk zijn voor je paard en kan in het slechtste geval leiden tot de dood van het dier. 
   

 
Waarop moet je letten bij het kiezen van een fjord?

Ben je volledig weg van dit rustige, coöperatieve en geduldige ras? Leuk! Maar weet wel dat het niet eenvoudig is om een braaf fjordenpaard te strikken – want wie wil zo’n lieve beauty nu kwijt? De eerder zeldzame fjord is dan ook geen goedkoop ras. Je moet er dus wat voor over hebben om dit ras in huis te halen. Probeer op zoek te gaan naar een goede fokker of een betrouwbare particulier die een leuke fjord zonder gezondheidsproblemen verkoopt. Het is geen slecht idee om zelf een echte kenner mee te nemen die je kan helpen bij het keuren van je nieuwe aankoop. Maak bij het aankopen van een paard steeds een proefrit of neem een ervaren ruiter mee om dat voor jou te doen. Vraag naar de keuringspapieren van een dierenarts of neem zelf een dierenarts mee. 
Een fjordenpaard met zijn natuurlijke manen.
De unieke en zeldzame fjord is geen goedkoop ras.

Andere populaire paardenrassen voor kinderen zijn: 
 

  • Shetlandpony: deze pony is populair bij de allerkleinsten omwille van zijn compacte vorm en schattige looks. Maar in tegenstelling tot de fjord kan de shetlander wel erg eigenwijs uit de hoek komen. 
     
  • Connemara: een pony met een erg zacht en betrouwbaar karakter. Ondanks zijn grote gestalte is hij toch voornamelijk populair als rijpaard voor kinderen. De connemara is duidelijk slanker gebouwd en daarom meer geschikt voor sporttakken zoals jumping en endurance. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen