Van parkieten heb je ongetwijfeld al gehoord, maar wist je ook dat er heel wat verschillende soorten bestaan? Bovendien kunnen die soorten ook nog eens allemaal verschillende kleuren veren hebben, dus saai wordt het nooit in jouw volière of kooi. Hou er wel rekening mee dat parkieten graag een maatje hebben, anders zullen ze al snel depressief worden. Eén parkiet houden is dus geen optie! 
 

Oorsprong: waar komen parkieten vandaan? 

Oorspronkelijk komen parkieten uit Australië, waar ze nog steeds in het wild te vinden zijn. Die wilde, Australische variant ziet er echter net ietsje anders uit dan zijn soortgenoten die je in je lokale dierenspeciaalzaak vindt, aangezien Australië de export van de vogel al meer dan een eeuw geleden heeft verbannen. Het fokken van parkieten werd daardoor een enorm populaire bezigheid in de twintigste eeuw. Niet alleen zijn de vogels iets groter geworden, maar ook hun typische veerkleur is verloren gegaan. 

Wist je dat parkieten eigenlijk tot de familie van de papegaaien behoren? Een parkiet is dus in feite een erg kleine papegaai. Dat betekent ook dat je hen kan leren spreken! Echt begrijpen wat je zegt, zoals sommige andere papegaaiensoorten, kunnen ze niet. Maar met veel geduld en oefening kan je wel proberen om hen enkele woordjes te laten nazeggen. 
 

Hoe ziet een parkiet eruit? 

Lichaamsbouw van de parkiet

De parkiet is een vogel, dat verschilt in grootte en dat vooral bekend staat om zijn felgekleurde veren. In het wild heeft iedere parkietensoort een typische kleur, die hem voornamelijk beschermt als hij verstoppertje speelt met roofdieren. Als huisdier zit dat echter net wat anders en kunnen parkieten een brede waaier aan kleuren hebben. 

De veren hebben bij de grasparkiet altijd golfjes als aftekeningen over het hoofd en de rug, terwijl er op de staart al echt sprake is van bredere strepen. Sommige parkieten hebben ook enkele zwarte vlekken op de wangen of de hals. 
 

Grootte en gewicht 

De grootte van een parkiet is afhankelijk van het ras. Zo is de kleinste de grasparkiet met een lengte van 18 centimeter, terwijl de grootste – de Prinses van Wales-parkiet – al snel 46 centimeter lang wordt. 
 

In welke kleuren komt de parkiet voor? 

De grasparkiet

De grasparkiet is een veelvoorkomende parkietensoort in Belgische huiskamers. In het wild heeft hij een geelgroenige kleur, met een geel accent op de voorkant van zijn kop en zijn keel. Ook heeft hij een blauwe vlek op zijn wangen, alsof hij blush heeft aangebracht. Onder die blauwe vlek zijn drie zwarte vlekken te zien. Zijn buik is geelgroen van kleur, maar op zijn nek, rug en vleugels wordt die kleur afgewisseld door zwarte banden. Ook zijn staart heeft een bijzondere kleur, die is namelijk felblauw. 

Deze typische kleurencombinatie, die de grasparkiet dus van nature heeft, is helaas verloren gegaan omdat er zodanig veel is gekweekt met dit parkietenras. Inmiddels komen grasparkieten in enorm veel verschillende kleuren voor, wat best leuk is als je een stelletje in huis haalt, want zo kan jij hen goed van elkaar onderscheiden.
 

De valkparkiet

In de natuur is de valkparkiet donkergrijs, al verschilt de grijstint wel wat naargelang de plaats op het lichaam. Zo zijn de rug, de vleugels en de onderkant van de staart wat donkerder, terwijl de bovenkant van de staart net wat lichter is. De valkparkiet hoort bij de familie van de kaketoes en heeft een kromme snavel. Een ander typisch kenmerk dat zijn afkomst verraadt, is zijn kuif. De valkparkiet wordt zo’n 34 centimeter groot. 

Net als bij de grasparkiet heeft ook de valkparkiet zijn typische wildkleur verloren door het overmatige fokproces na het exportverbod in Australië. 
 

De halsbandparkiet

De halsbandparkiet heeft een felgroene kleur, met net wat donkerdere strepen op zijn veren. Hij heeft een zwarte kin en keel met een zwarte lijn die als een ketting rond zijn nek hangt. 

De halsbandparkiet is niet afkomstig uit Australië, maar wel uit India en Afrika. 
 
Parkieten kunnen veel verschillende kleuren hebben
Parkieten kunnen veel verschillende kleuren hebben 
 

Huisvesting van de parkiet

Vogels houd je meestal in een kooi, en dat is ook het geval bij parkieten. Zorg er wel voor dat je hen voldoende ruimte en verrijkingselementen geeft, anders wordt het al snel zielig. Schaf dus zeker een kooi aan die voldoende groot is en dan geldt zoals altijd: hoe groter, hoe beter! Net als alle vogels houden parkieten ervan om te vliegen, dus zorg ervoor dat ze dat zeker kunnen doen in hun kooi. Hoe meer vogels je in één kooi zet, hoe groter die vanzelfsprekend moet zijn. Kies best voor een kooi met horizontale spijlen, zo kunnen je parkieten ook klimmen. 

Om je vogels eens wat meer bewegingsvrijheid te geven, kan je hen in huis laten rondvliegen. Uiteraard is het belangrijk om daarvoor de ramen en deuren te sluiten, zodat je zeker weet dat je parkietjes niet zelf de wereld gaat ontdekken. Laat jij je vogels ongeveer de hele dag in de woonkamer rondvliegen, dan hoeft de kooi ook niet zo groot zijn. Vergelijk het met kippen die los kunnen lopen in de tuin en gaan slapen in hun slaaphok. Jouw losvliegende parkieten hebben overdag alle vrijheid die ze nodig hebben, waardoor ze ‘s nachts rustig op een stok in hun kooi kunnen gaan slapen. 
Als je de mogelijkheid hebt, is het ook erg leuk om een volière in je tuin te zetten, zodat je parkieten nog meer bewegingsruimte hebben. Bij zo’n volière zijn er uiteraard wel wat meer vereisten. Zo is het noodzakelijk dat een deel van de volière tochtvrij is en een temperatuur van minimaal 5 °C heeft, ook in de winter.

Zoals je al gelezen hebt, is naast de grootte van de kooi ook de verrijking belangrijk. Daarom koop je best wat speelgoedjes in de dierenwinkel om in de kooi of volière van je parkieten te hangen. Of je kan ze ook gewoon in en rond je huis zoeken: wc-rolletjes, takken, kartonnen dozen … Je kan je amper voorstellen hoe gelukkig jouw vogels zijn met zo’n alledaagse huis-, tuin- en keukenspulletjes!

Uiteraard kan de bodem van de kooi of volière niet leeg blijven. Je zal dus op zoek moeten naar een bodembedekker die jouw parkieten aangenaam vinden. Probeer gerust eens verschillende opties: papier, schelpenzand, beukensnippers … Ten slotte hebben je parkieten ook een nest, eetbakjes, knaagspeeltjes en een waterbakje nodig in hun kooi. 
 
Zorg voor voldoende verrijkingselementen in de kooi van je parkieten
Zorg voor voldoende verrijkingselementen in de kooi van je parkieten
 

Voeding: wat eet een parkiet?  

Om te vermijden dat je parkieten gevoeliger worden voor ziektes, is het belangrijk om een gezond dieet te voorzien. Zorg er ook voor dat ze een gezond gewicht hebben – je vogels mogen niet te dik of te dun zijn. De beste optie is een voer dat bestaat uit korrels, waarin alle voedingsstoffen zitten die ze nodig hebben. 

Uiteraard kan je dat voer aanvullen met zaden, maar let daar wel mee op. Zaden bevatten namelijk enorm veel vet, wat al snel tot overgewicht kan leiden. Daarnaast houden parkieten ook van fruit en groenten, dus geef hen gerust regelmatig een stukje wortel, een blaadje spinazie of wat maïskorrels.  

In het wild moeten parkieten uiteraard zelf hun voedsel zoeken – foerageren, heet dat – door rond te vliegen. Verspreid het voer daarom her en der in de kooi, zodat je vogels zelf op zoek moeten gaan naar hun eten. Je kan ook wat voer in een leeg wc-rolletje stoppen en daarna de beiden uiteinden dichtplooien. Zo moeten je parkieten wat handigheid aan de dag leggen om hun eten te vinden. 
 

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om parkieten te verzorgen? 

Uiteraard moet je je parkieten dagelijks vers voedsel en water geven, maar ook de kooi regelmatig schoonmaken hoort bij de verzorging van je vogels. Je verwijdert best dagelijks de achtergebleven ontlasting en natte plekken in de kooi. Eén keer per week gaat ook alle bodembedekking eruit en vul je de kooi aan met een volledig nieuwe laag. Het is belangrijk dat je parkieten voldoende beweging krijgen. In de kooi hebben ze niet voldoende ruimte om rondjes te vliegen, dus je laat hen best af en toe in de woonkamer rondvliegen

Je zou het misschien niet verwachten, maar parkieten houden er ook van een bad te nemen! Zorg dus voor een bakje met water waarin de parkiet zich kan wassen. Dit badje moet dagelijks schoongemaakt worden, zodat er geen ontlasting in achterblijft. Sommige parkieten vinden het trouwens heerlijk om nat gesproeid te worden met een plantenspuit. Dat is een werkje dat je dan ook regelmatig mag uitvoeren.
 
De parkiet houdt ervan om rond te vliegen buiten zijn kooi
De parkiet houdt ervan om rond te vliegen buiten zijn kooi
 

Eén, twee of veel parkieten? 

Je zal merken dat je parkiet duizend keer gelukkiger is als hij een vriendje bij zich heeft. Wist je trouwens dat je verschillende soorten parkieten bij elkaar kan zetten? Zo kan je een halsbandparkiet combineren met een grasparkiet of een valkparkiet, zonder dat er ruzies ontstaan. Ook andere vogels kan je bij je parkieten zetten – een kanarie kan dus zeker ook een geschikt maatje zijn. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de grootte van de dieren. Zet dus geen grote papegaai bij een kleine grasparkiet, want dat zal gegarandeerd problemen opleveren! 
 
Hou je parkieten nooit alleen!
Hou je parkieten nooit alleen! 
 

Parkieten en andere huisdieren

In de kooi kan je parkieten combineren met andere vogels. Zoals je weet, is hij veel gelukkiger met een maatje, maar dat hoeft dus niet per se een parkietenmaatje te zijn. Kanaries of andere kleine vogels zijn ook excellente vrienden voor een parkiet. 

Laat je je parkieten in huis rondvliegen, let dan wel goed op voor andere huisdieren. Zo kan je kat hen misschien zien als een lekkere snack, of komt het jachtinstinct van je hond plots weer op de voorgrond. 
 

Parkieten en kinderen

Parkieten zijn redelijk makkelijk handtam te maken. Ze zijn lief en rustig, wat maakt dat ze je snel zullen toelaten om hen te strelen. Bovendien houden ze ervan om te spelen en actief bezig te zijn, waardoor speelgoed een absolute noodzaak is in hun kooi! Besteed dus ook zeker een deel van je dag aan het hanteren van je parkieten. Praat met hen, aai hen, probeer hen zoveel mogelijk te laten wennen aan jouw aanwezigheid.

Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze met de parkieten moeten omgaan. Bij jonge kinderen zet je dus best ook een hangslot op de kooi, zodat ze de parkieten niet ongewild laten rondvliegen in huis, terwijl er misschien nog ramen openstaan. Zijn jouw kinderen toch nog wat te jong om zelf te parkieten te aaien en te hanteren? Dan is het nog steeds een prachtig huisdier om naar te kijken. Bovendien houden parkieten van gezelschap, dus jouw kind kan ook met zijn huisdiertje praten. 
 

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij parkieten? 

Parkieten zijn gevoelig voor enkele ziektes waar andere vogels ook gevoelig voor zijn, maar daarnaast zijn er nog enkele parkiet-specifieke aandoeningen waarvoor je moet opletten.
  • Vergrote schildklier: deze aandoening wordt voornamelijk veroorzaakt door een jodiumdeficiëntie. Daardoor is er te weinig ruimte voor de luchtpijp, waardoor de parkiet ademhalingsproblemen ervaart.
  • Tumoren: als een parkiet te veel zaadjes en onvoldoende fruit en groenten eet, heeft hij een grotere kans op het ontstaan van een tumor.
  • Psittacose of papegaaienziekte: een ziekte veroorzaakt door een bacterie. De vogel heeft hierbij last van een moeilijke ademhaling en ontstoken ogen. Ook de ontlasting kan er anders uitzien dan gewoonlijk. 
  • Polyomavirus: de ziekte veroorzaakt door dit virus zorgt ervoor dat jonge vogels slecht groeien. Parkieten kunnen sterven aan deze ziekte.
  • Circovirus: merk je op dat je vogel kaal wordt op bepaalde plekken van zijn lichaam of dat de snavel of nagels wel erg vreemd groeien? Dan ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts, want niet alleen de huid maar ook het afweersysteem wordt aangetast bij deze aandoening.
  • Kliermaag-dilatatiesyndroom: het maagdarmkanaal wordt aangetast waardoor het voedsel niet meer verteerd kan worden. Uiteindelijk verhongert de vogel door deze ziekte.
  • Aspergillosis: luchtwegaandoening die vooral veroorzaakt wordt door een verminderde weerstand.
  • Mijten: dit ongedierte zorgt voor huidschade, zoals schilfers of problemen aan de vleugels. 

Merk je op dat een van je parkieten zich ongewoon gedraagt? Dan maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts. Parkieten zijn prooidieren en zullen dus niet snel aangeven dat er iets niet pluis is. In het wild zouden ze een makkelijke prooi zijn voor roofdieren als ze tonen dat ze verzwakt zijn. Een goede indicatie voor een zieke vogel is dat hij zich wat boller zet, door zijn rug te krommen en zijn veren wat meer uit te spreiden. 
Controleer ook regelmatig de nagels en de snavel van je parkieten, zodat deze niet te lang doorgroeien. Normaal gezien zullen de snavel en de nagels geleidelijk aan bijgevijld worden als je parkieten daar de juiste speeltjes voor hebben. Merk je op dat de snavel toch wat te lang wordt? Dan kan je tijdig ingrijpen door nieuw speelgoed aan te kopen dat dit probleem kan verhelpen. Is de toestand toch al wat verder gevorderd? Dan maak je best een afspraak bij de dierenarts om te bespreken hoe je dit kan behandelen.
De parkiet bereikt een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. 
 
Aan de ontlasting van je parkiet kan je vaak merken dat er iets niet pluis is!
Aan de ontlasting van je parkiet kan je vaak merken dat er iets niet pluis is! 
 

Waarop letten als je parkieten koopt? 

Parkieten zijn te vinden in de meeste dierenspeciaalzaken, maar zoals je zal merken, zitten ze daar vaak met erg veel vogels samen in één kooi. Dat is niet zo’n gezonde situatie voor de parkieten. Daarnaast zijn de dieren in een dierenspeciaalzaak vaak al wat ouder, waardoor het moeilijker kan zijn om ze tam te maken. Daarom kies je beter voor een professionele fokker. 

Wil jij graag parkieten die handtam zijn? Dan kies je best voor een fokker die al veel tijd heeft besteed aan het handtam maken en socialiseren van zijn vogels. Zo hebben je parkieten van jongs af aan geleerd dat mensenhanden niet eng zijn. Daarnaast kies je best voor zo jong mogelijke vogels, zodat ze nog gemakkelijk kunnen wennen aan jou als hun nieuwe baasje. 

Heb je een fokker gevonden waar je je goed bij voelt? Dan kan je hem eens een bezoekje brengen om zijn parkieten te bekijken. In eerste instantie moet je letten op de gezondheid van de dieren. Stel jezelf de volgende vragen: zijn de parkieten alert en actief? Zien de poten, nagels en bek er goed uit of zijn ze te lang? Is de neus proper? Zijn de veren glanzend en liggen ze plat op het lichaam van de vogels? Zo heb je al een idee of je met een goede fokker te maken hebt, want die zal altijd de gezondheid van zijn dieren op de eerste plaats zetten! 

Een goede fokker zal jou ook op weg helpen als je voor het eerst parkieten in huis haalt. Zo zal hij je onder andere vertellen welke voeding je best aankoopt. Het allerbelangrijkste is dat je vogels aankoopt met een voetring, waarop hun geboortejaar staat. Dat is voor een vogel een beetje hetzelfde als het stamboom van een hond. Kom je een parkiet tegen die geen voetring heeft, dan is hij ofwel illegaal gevangen, ofwel per ongeluk geboren bij iemand thuis. Dan heb je dus niet te maken met een officiële fokker. 
 

Nog meer vogels als huisdier

  • Kanarie: de kanarie houdt ervan om te fluiten en te zingen. Ben jij klaar voor wat achtergrondgeluid? Dan is dit het geschikte huisdier voor jou! Wist je trouwens al dat dit vogeltje niet altijd geel van kleur is?
  • Dwergpapegaai: de dwergpapegaai is een erg leuk huisdier om naar te kijken. Je houdt ze altijd per twee, wat betekent dat je hen vaak op romantische taferelen kan betrappen. Zo houden de dieren ervan om te knuffelen en te knabbelen aan elkaar.
  • Kalkoen: de kalkoen is natuurlijk nét wat anders dan de andere vogels in dit rijtje … Je kan hem namelijk niet in huis houden, wat betekent dat je voor een kalkoen vooral een grote tuin nodig hebt. Groter dan voor een kip, want dit dier is ook een heel stuk omvangrijker! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen