Heb jij het geluk om vanuit je woonkamer uit te kijken op een mooie tuin of terras? Dan gaat er niets boven het observeren van de tientallen vogelsoorten die tijdens de koude wintermaanden buiten op zoek gaan naar eten. Van vetbollen tot pindaslingers, van zonnebloempitjes tot meelwormen: zelfs een vierkante meter balkon is al genoeg om een feestbuffet voor tuinvogels te creëren! Alleen loopt er misschien wel een kaper op de kust rond, in de vorm van jouw huistijger met een sluimerend jachtinstinct … Hoe kan jij de vogeltjes veilig voeren zonder dat je kat ermee aan de haal gaat?

TIP 1: Zorg dat de vogels de kat zien naderen

De meeste kleine tuinvogels zijn schichtige diertjes, die snel-snel een zaadje meepikken en zich dan weer gauw uit de voeten – of de vleugels – maken. Achter elke hoek of struik kan er namelijk een concurrent of een roofdier op de loer liggen. Als jouw kat ook ’s winters door je tuin of op je terras patrouilleert, dan is het belangrijk dat je het vogelvoer op een plekje legt waar de vogels jouw kleine carnivoor al van ver zien komen.
  
Kies dus voor een open en overzichtelijke plaats, zodat de kat de kans niet krijgt om zich vlakbij te verstoppen en dan onverhoeds toe te slaan. Je kan de voederplek ook afschermen met een gaas van ijzerdraad dat je bovenaan naar buiten omplooit, zodat de kat niet langs de stam van de boom of de paal van het voederplankje omhoog kan klauteren. Dit geeft de vogels wat meer tijd om weg te vliegen eens ze de kat in het vizier krijgen.
Mezen in de sneeuw op een voederplankje
Voer de vogels op een open plek, waar ze de kat van ver zien komen

TIP 2: Zorg dat de kat niet bij het vogelvoer kan

Heb je een boom in je tuin, hang dan een plankje of schaal met touw op aan een stevige tak en doe dit ten minste op twee meter hoogte. Ga maar eens op zoek op Pinterest of Instagram: je vindt er tal van handleidingen om een hippe plantenhanger te maken. Die technieken komen ook prima van pas voor een hangende voederplank of drinkschaal – of een combinatie van beide – voor vogels. Natuurlijk kan je ook pinda’s aan een touw rijgen of een halve kokosnootschaal vullen met vet en zaadjes, en deze op veilige hoogte aan een tak hangen. 
 
Geen boom in de buurt? Maak dan een (al dan niet overdekt) voederplankje op een paal die je in de grond hamert of hang je drinkschaaltje op aan de rand van je terrasoverkapping of carport. Ook tuinhuisjes bieden tal van mogelijkheden om vogelvoer veilig aan te bieden aan je gevederde bezoekers. Laat je creativiteit gerust de vrije loop!
Zwarte kat zit in een besneeuwd, geel voederhuisje voor vogels
Vogels voeren in je tuin: topidee! Maar doe het dan wel op een hoogte waar je kat niet bij kan

TIP 3: Zorg dat je kat haar jaagdrang elders kwijt kan

Als je een kat van het inventieve soort hebt, dan zal ze altijd wel een manier vinden om het feestmaal van je tuinvogels te verstoren. Een echte jager laat zich misschien niet zo makkelijk afwimpelen door jouw vogelvriendelijke trucjes … Merk je dat je kat het niet kan laten om je winterse tuinbezoekers de stuipen op het lijf te jagen, dan zit er niets anders op om haar tijdens het voeren van de vogels binnen te houden. Vanachter glas en op veilige afstand kan ze het spektakel dan nog steeds gadeslaan, al is het dan zonder het bevredigende resultaat van het vangen van de prooi in kwestie.
Kat klimt in boom naar voederhuisje voor vogels
Inventieve katten vinden altijd wel een manier om het feestmaal van je tuinvogels te verstoren
Om te vermijden dat je kat hierdoor gefrustreerd raakt, kan je haar jachtinstinct op tal van andere manieren voeden. Zorg dus dat er binnenshuis voldoende uitdaging te vinden is voor je tijger-in-miniformaat: denk maar aan pluchen muisjes, balletjes, voederpuzzels en hengel- en andere spelletjes. Zorg wel dat je haar speelgoedjes regelmatig vervangt door andere en geef je kat ook niet te véél keuze tegelijk, want dan raakt ze er snel op uitgekeken. Ook een lege kartonnen doos staat trouwens garant voor urenlang spelplezier voor katten! 

Wil je je kat liever niet binnenhouden, dan is een buitenren of ‘catio’ altijd een goed idee. Let er dan wel op dat je de tuinvogels niet te dicht bij de kattenren voert, want de nabijheid van de kat kan voor vogels al genoeg zijn om ver weg te blijven van je mooie voedertafel. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen