De tanden van konijnen en knagers groeien hun hele leven lang, elke week zelfs 2 tot 2,5 mm. Om te voorkomen dat dit groeiproces uit de hand loopt, moet je je konijn de kans geven om zijn tanden zelf kort te houden. Dat doe je zo!
 

Geef hem het juiste voedsel

Zorg ervoor dat je konijn voldoende ruwvoer krijgt, zoals hooi, gras en kruiden. Terwijl hij hierop kauwt, slijpt hij zijn tanden op eigen houtje bij. Verdeel de porties hooi over de hele dag, zodat hij altijd iets te knagen heeft. Ook vezelrijke korrels zijn belangrijk: kies liever voor brokjes die er allemaal hetzelfde uitzien, om te voorkomen dat pientere konijnen er enkel de lekkerste tussenuit knabbelen …
konijn in het gras
Konijnen hebben voldoende ruwvoer, maar ook vezelrijke korrels nodig

Zorg voor knaagvriendelijk materiaal

Naast het eten van hooi en andere lekkernijen knabbelen konijnen graag op … álles! Zorg er dus voor dat ze knaagvriendelijk materiaal in hun hok en ren hebben, zodat jouw stoelpoot en kabels intact blijven. Denk aan wilgentakken- of bruggen, houten speeltjes en speciaal voor konijnen ontworpen huisjes. Let er bovendien op dat je konijnenhok knaagveilig is. Je dier brengt hier het grootste deel van zijn tijd door en kan dus wel eens aan het hok zelf knabbelen.
 

Controleer je dier regelmatig

Kijk op wekelijkse basis eens in het mondje van je konijn, en wees zo tandproblemen voor. Zie je opvallend grote en gebogen tanden of tanden met scherpe punten? Dan is het dringend tijd om naar de dierenarts te gaan. Er zijn ook andere signalen die wijzen op gebitsproblemen. Diarree kan er bijvoorbeeld betekenen dat je konijn niet meer alles kan eten. Maar ook plots gewichtsverlies, minder eetlust en natte haren rondom de kin doen een alarmbelletje afgaan.
Konijn
Heeft je konijn ondanks je goede zorgen toch tandproblemen?
Konijn
Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor de juiste behandeling

Ga op tijd naar de dierenarts

Herken je een van deze signalen of wil je gewoon héél zeker zijn? Breng dan een bezoek aan je dieren(tand)arts en laat je konijn of knaagdier controleren. Als je er op tijd bij bent, kan hij de tanden van je dier bijslijpen en kan je nadien met een schone lei beginnen.
 
Wil je weten waarvoor hooi nog belangrijk is? Je leest het hier!

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen