We kunnen er niet meer omheen: de wolf is terug in ons land na een lange periode van afwezigheid. Meer nog: het Limburgse wolvenkoppel August en Noëlla heeft zich met succes voortgeplant. Dat wil dus zeggen dat we onze bossen vanaf nu delen met de voorouders van onze trouwe viervoeters. Is het veilig om met je hond te wandelen in wolvengebied? Met deze tips kan je samen zorgeloos genieten van de natuur!

Veilig wandelen in wolvengebied: dat kan! 

Wolven zijn van nature schuw en mijden alle contact met mensen. Net zoals honden hebben ze een uitstekend reukvermogen en gehoor. Ze horen en ruiken je dus al van ver aankomen. Of je dan een hond bij hebt of niet, maakt niet uit: de wolf neemt het zekere voor het onzekere en kiest het hazenpad. 
 
Hou wel steeds je hond aangelijnd en blijf op de paden. Een hond die de struiken in duikt of de weg kwijtraakt, is minder veilig voor de wolf. Het is jouw verantwoordelijkheid om je hond te behoeden voor gevaren van buitenaf en dat geldt ook tijdens het wandelen. Tips om je een aangelijnde wandeling leuker te maken, kan je hier nalezen
 
Wandel in wolvengebied enkel overdag, dan zijn wolven niet actief. Ze komen pas in actie bij het vallen van de schemering en gedurende de nacht. In het volle daglicht trekken ze zich terug om uit te rusten.  
 

Wat als je toch oog in oog staat met een wolf? 

De kans is erg klein dat je één van de Belgische wolven tegenkomt, maar toch worden ze af en toe gespot. Wees gerust: het sprookje van Roodkapje is en blijft een sprookje - helaas een sprookje die onze nationale trots in een niet zo mooi daglicht stelt. Een gezonde wolf zal immers nooit een mens aanvallen. 
 
Lijn op dat moment meteen je hond aan, als hij toch nog los rondloopt. Wandel rustig achteruit om het wilde dier zo min mogelijk te verstoren en probeer een foto of filmpje te maken. Vergeet niet te genieten van het moment want je bent getuige van een unieke ontmoeting! Komt de wolf toch te dichtbij en voel je je onveilig, jaag hem dan weg met je stem en maak grote bewegingen met je armen.  
 
Meld je waarneming via een e-mail aan wolf@inbo.be. Daar onderzoeken wetenschappers o.a. of je wel echt een wolf (of hond) gezien hebt, welke wolf het precies was en waar hij vandaan komt.
Wolf toont tanden terwijl welpen in de buurt zijn
Deze wolf wil duidelijk een statement maken: kom niet te dicht bij mijn welpen!

Wat als je hond oog in oog staat met een wolf? 

Een ontmoeting tussen hond en wolf zal er waarschijnlijk anders aan toe gaan dan wanneer een mens hem ontmoet. De verre ‘neven’ spreken grotendeels dezelfde taal, hoewel de wolf mogelijk moeite heeft met het interpreteren van de lichaamstaal bij hondenrassen die ver weg staan van hun voorouders (bijvoorbeeld: honden met een krulstaart, met hangende oren, met een platte snuit …). 
 
In landen waar men al langer de natuur deelt met de wolf, ziet men vooral conflicten wanneer honden los buiten lopen gedurende de nacht of wanneer ze in de buurt van wolvenwelpen komen. Gelukkig kiezen wolven hun kraamkamers zorgvuldig uit. Ze werpen hun jongen in het rustigste deel van hun leefgebied ver weg van alle menselijke activiteit. Bovendien zal een wolf een bedreigende hond in eerste instantie waarschuwen voordat hij de aanval inzet (zie foto). Om energie te besparen, probeert hij conflicten eerst zonder geweld op te lossen. Een hond die dezelfde taal spreekt, begrijpt dat het menens is en druipt af.
 
Kortom: zolang je overdag gaat wandelen met een aangelijnde hond én je het rustgebied van wolven vermijdt tijdens de welpenperiode, loopt je hond geen gevaar.  
 

Zijn er ook wolven die minder schuw zijn? 

De laatste tijd doken er vaak berichten op over jonge wolven die meermaals gesignaleerd werden in eenzelfde buurt. In die gevallen gaat het over jonge, nieuwsgierige wolven die nog niet veel ervaring hebben met mensen. Ze zijn op de dool en zoeken een nieuw, rustig territorium om zich te vestigen. In die zoektocht komen ze op voor hen onbekende plaatsen waar de vluchtroutes en verstopplekken niet gekend zijn. Zulke wolven lijken baldadig omdat ze zich laten zien, maar zijn voorzichtiger dan je zou denken. Ze nemen geen risico en zullen niet dicht bij mensen komen. 
 
Ook wolven die besmet zijn met het rabiësvirus (hondsdolheid) vertonen afwijkend gedrag. Ze durven dichterbij komen en zijn agressiever. Gelukkig is het virus in ons land en in onze buurlanden niet aanwezig. 
 
Tenslotte is het opletten voor wolven die gevoederd worden door mensen (al hopen we dat ons collectief gezond verstand het zover niet laat komen). Zulke wolven raken gewend aan menselijke aanwezigheid en kunnen zelfs opdringerig worden. Op dat moment zit je écht met een probleem. 
 

Hoe herken je een wolf? 

Vergis je niet: vaak blijkt een wolvenmelding achteraf om een hond te gaan, die erg op zijn verre voorouders lijkt. Verschillende rassen lijken in min of meerdere mate op de wolf. Denk maar aan sledehonden zoals de Siberische husky en de Alaska-malamute, maar de gelijkenis is nog treffender bij de Saarlooswolfhond, de Tsjechoslowaakse en Amerikaanse wolfhond, de Tamaskan en de Utonagan. 
 
Toch zijn er enkele belangrijke verschillen: 
  • de oren van de wolf zijn kleiner en bovenaan afgerond
  • de oren van de wolf staan verder uit elkaar dan bij een hond
  • de wolf heeft een rechte rug, terwijl die bij honden meestal afloopt richting staart 
  • de wolf draagt zijn staart recht naar beneden
  • de wolvenvacht bevat minder wit en minder contrast 
  • het witte ‘masker’ van de wolf loopt om de mond maar niet op de neus
Wolf
Let op de kleine, afgeronde orden van deze wolf
Saarlooswolfhond
De Saarlooswolfhond heeft grote, puntige oren en een contrastrijke vacht

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen