Het is heerlijk om je hond te kunnen zien rondrennen en spelen, maar loslopen is niet altijd mogelijk. Misschien is je hond ziek, loopt hij achter wild of komt hij niet overeen met andere honden. Bovendien is het op veel plaatsen niet toegestaan om je hond los te laten lopen. Met deze tips maak je van een wandeling aan de leiband toch een echt feest voor je hond! 

Laat je smartphone thuis

Wordt jouw hond ook helemaal wild als je zijn leiband tevoorschijn haalt? Dat is logisch: voor hem is ‘gaan wandelen’ het hoogtepunt van de dag. Maak er dus geen ‘taakje’ van dat je moet afvinken en geniet ervan samen met je viervoeter. Laat je smartphone thuis zodat alle aandacht naar je hond gaat. Wedden dat je zelf ook relaxed thuiskomt? 
 

Zorg voor een gepaste uitrusting

Een aangelijnde wandeling hoeft écht geen straf te zijn, maar zorg er dan wel voor dat je hond zich comfortabel voelt. Een halsband is alleen een goed idee als je hond nooit aan de riem trekt. Doet hij dat wel, zelfs al is het maar af en toe of wanneer hij iets interessants ziet, dan kies je beter voor een harnas of tuigje. Veel honden hebben last van chronische nekpijn of rugpijn omdat ze telkens opnieuw ‘tegen hun halsband aan’ lopen. 
 

De beste keuze is een ‘Y-tuigje’ dat vanuit de borst langs twee kanten naar de rug loopt. Het raakt de hals niet en de schouders van je hond kunnen vrij bewegen. Kies voor een lange leiband van 2 à 3 meter. Door je hond meer vrijheid te geven, heeft hij minder neiging om te trekken. 
 

Laat je hond het tempo bepalen

Honden worden niet alleen moe van te rennen en te spelen. Wat hen écht voldoening geeft, is het gebruiken van hun neus. Ze scannen de omgeving op allerlei interessante geurtjes. Wanneer je hond blijft stilstaan bij een stukje gras, kan je dat vergelijken met het checken van onze sociale media of het lezen van de krant.
Hond snuffelt tijdens het wandelen aan de leiband
Geef je hond tijd en ruimte om te snuffelen 
Elk geurtje vertelt een verhaal: welke hond hier eerder langs kwam, of het een reu of teef was, wat hij gegeten had, … Zoals wij onze ogen uitkijken tijdens het wandelen, gebruikt je hond zijn neus. Door hem telkens weg te trekken als hij ergens aan snuffelt, verplicht je hem eigenlijk om te wandelen met ‘oogkleppen’. 
 
Organiseer dus geregeld eens een ‘snuffelwandeling’ voor je hond. Daarin krijgt hij alle tijd om op eigen tempo de omgeving te ontdekken. Geef je hond eens de leiding en laat hem bepalen waar je vandaag naartoe gaat. Neem de tijd om hem te laten ruiken aan elk takje. Is je hond klaar met snuffelen en kijkt hij naar je op? Geef hem dan een koekje en nodig hem uit om verder te wandelen. Je zal merken dat je hond zo minder trekt en achteraf uitgeteld is. Twintig minuten snuffelen geeft hem evenveel voldoening als een flinke wandeling van een uur! 
 

Speel een zoekspel met je hond 

Is jouw hond ook zo’n ballengek en is hij helemaal verslaafd aan z’n bal? Dan zal hij die ook maar wat graag opzoeken als je hem verstopt. Ook op die manier gebruikt hij z’n neus, maar dit keer met een doel. Of heb je al eens gehoord van een ‘koekjesboom’? Verstop wat lekkers op een omgevallen boom of tussen de gebarsten schors van een levende boom. Laat je hond snuffelend op zoek gaan. 
 
Als je met z’n tweeën de hond uitlaat, kan één persoon zich verstoppen achter een boom of struik (doe dat de eerste keer niet te ver uit het zicht). Bouw een feestje als je hond z’n missie volbracht heeft. Sommige honden maken er hun job van om vermiste mensen te vinden, maar voor jouw hond is het minstens even leuk om zijn baasje terug te vinden. Tijdens een zoekspel maakt je hond zich op een hondse manier moe door rustig en gecontroleerd te zoeken. 
 

Doe eens aan ‘natural agility’

Wil je het lichaam van je hond toch wat meer uitdagen? Kies dan voor een ‘full body workout’. Niet door alle remmen los te gooien, maar door allerlei oefeningen te doen met elementen uit de omgeving. Een omgevallen boomstronk? Daar kan je op of over springen, overheen lopen of onderdoor kruipen. Probeer eens of je je hond kan laten zitten of liggen op een afgeknotte boom. Of laat hem er met de voorpoten op staan en stretch zijn rug. Laat je hond balanceren op een muurtje of zigzaggen tussen paaltjes. De mogelijkheden zijn eindeloos! En het beste van alles is dat je hond al spelend al zijn spieren traint. 
Meisje probeert met hond over omgevallen boom te springen
Bij 'natural agility' gebruik je elementen uit de omgeving om alle spieren van je hond te trainen 
Kijk goed naar je hond als je je aan ‘natural agility’ waagt. Bouw dit rustig op en doe het niet elke dag. Laat zijn spieren wennen aan deze nieuwe bewegingen. Maar je zal merken: eens jullie de smaak te pakken hebben, zie je letterlijk overal leuke obstakels. Wordt jouw hond de nieuwe parkour-held?

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen