Wij laten ons standaard vaccineren bij de geboorte, maar het is belangrijk dat ook je pup de nodige vaccins krijgt. Vaccineren of inenten doe je om de weerstand van je hond te verhogen en hem te beschermen tegen nare ziektes. Het is dus heel belangrijk voor het welzijn van je hond dat je dit als een prioriteit stelt!


Hoe werkt een vaccin?

Na de geboorte is een puppy deels beschermd door de afweerstoffen van zijn moeder, maar meestal verdwijnen die in de eerste vier levensmaanden. Door je hond te vaccineren zodra de afweerstoffen van de moeder zijn verdwenen, maakt de pup zelf afweerstoffen aan. Op die manier zorg je ervoor dat de afweer op een veiligere manier wordt opgebouwd en dat hij de ziekte waartegen hij wordt gevaccineerd niet hoeft door te maken. Bijwerkingen van vaccinaties zijn gelukkig zeldzaam.
 
 

Zijn vaccinaties veilig voor mijn hond?

Jazeker, vaccinaties zijn erg veilig. De kans dat je hond slecht reageert op het spuitje is klein. Uiteraard bestaat wel altijd de mogelijkheid dat er een allergische reactie optreedt, en ook milde bijwerkingen kunnen wel optreden na de inenting. Zo kan er een zwelling of irritatie ontstaan op de plaats van de injectie, maar kan je hond ook last krijgen van een laag energiepeil, niesbuien, een verminderde eetlust, een milde koorts of een lichte hoest.

Als je hond een vaccin in de neus ingespoten kreeg, kan het zijn dat hij twee tot vijf dagen na de inspuiting nog last heeft van een lopende neus. De gevolgen van de ziekte waartegen je je hond door de inspuiting beschermt, zijn natuurlijk veel erger dan de mogelijke bijwerkingen van een inenting. Honden met medische aandoeningen vermijden bepaalde vaccins echter beter, aangezien het bij hen een respons van het immuunsysteem zou kunnen triggeren, die bepaalde delen van het lichaam kan aanvallen.
Hond krijgt injectie bij dierenarts
Vaccins zijn perfect veilig voor je hond – de eventuele milde bijwerkingen zijn veel minder erg dan de gevolgen van de ziekte waartegen je hem laat inenten

Welke vaccins heeft mijn hond nodig?

Er bestaan veel soorten vaccins. Welke voor jouw hond geschikt zijn, hangt af van de risico’s. Komt je hond vaak in contact met andere honden? Zwemt hij graag in vijvers en sloten? Ga je met hem naar het buitenland? Bezoek je vaak hondenshows? In tegenstelling tot vroeger krijgt niet elk dier dezelfde vaccins. Er wordt eerder een ‘vaccinatie op maat’ gedaan, op basis van jouw specifieke hond. In sommige gevallen kan een dierenarts zelfs nagaan of er nog afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn en zijn vaccinatiekeuze hierop baseren.

Er zijn ook verplichte vaccinaties. Honden die binnen Europa reizen, moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Sommige landen hebben extra eisen en een bezoek aan een hondenpension vereist vaak een vaccinatie tegen kennelhoest. Bij twijfel raadpleeg je het best de ambassade van het land van jouw bestemming, het pension of je dierenarts.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen