De meeste katten - zeker kortharige - zijn prima in staat om in hun eigen vachtonderhoud te voorzien. Met hun lenige lichaam en rasperige tong verwijderen ze stof en vuil uit de meest onbereikbare hoekjes, halen ze dode haren van tussen de levende en geven ze knopen geen kans. Toch zijn er momenten waarop je als eigenaar plots opmerkt dat er ‘iets mis is’ met de vacht of huid van je kat. Kattentrimster Sarah van KatteZacht overloopt hier de meest voorkomende vacht- en huidproblemen waarvoor katteneigenaars haar hulp inroepen. 

Vachtprobleem #1: Overmatig ruiven 

Misschien wel het vaakst klagen kattenbaasjes over het haarverlies van hun oogappel. De vraag is echter of ook de kat zelf daar last van ondervindt, want het ruiproces is een natuurlijk fenomeen waar geen kat aan ontsnapt. Vooral in de periode van maart tot juli lijken er wel continu dode haren uit de vacht van je kat te dwarrelen. Met het lengen van de dagen schiet hun vachtcyclus in gang en worden oude haren vervangen door nieuwe. 
 
Als kattentrimmer kan je op zo’n moment niet veel meer doen dan controleren of er echt sprake is van overmatig ruien, of dat de kat in kwestie alleen maar bezig is met het vernieuwen van haar pelsen jas. In 99% van de gevallen is het dat laatste en zit er niets anders op dan wat vaker de stofzuiger boven te halen. Ook kan het helpen om dagelijks met een vochtige microvezeldoek over de vacht van je kat te gaan, om zoveel mogelijk dode haren te verwijderen. Is er toch iets anders aan de hand, dan verwijst de trimmer je door naar een dierenarts voor een grondig medisch onderzoek. Wat je als baasje zeker niet mag doen, is elke dag overenthousiast kammen of borstelen: hoe meer je ingrijpt, hoe meer je kat gaat ruiven.
 
Sommige rassen ruiven trouwens meer dan andere. De Brits korthaar is zo’n veelverspreider van kattenharen. Zijn unieke, dichte vacht bezorgt hem zijn aantrekkelijke, bolronde uiterlijk, maar is ook een bron van frustratie voor veel eigenaars die zich vooraf niet bewust waren van zijn haarverlies. Omdat dit kattenras zoveel onderwol aanmaakt, moeten er ook meer haren vervangen worden tijdens de rui. 
 
Ook korte, witte haren laten sneller los dan gekleurde haren. Omdat ze geen pigment bevatten, zijn witte haren brozer en fragieler dan andere. Het is dus écht geen illusie dat je tuxedo-kat meer witte dan zwarte haren op je zetel achterlaat! 
 
 

Vachtprobleem #2: Knopen in de vacht van je kat 

Wanneer katten er niet zelfstandig in slagen hun vacht te ontwarren, kunnen kleine knoopjes ontstaan. Dat is meestal het gevolg van dode onderwol - een broos en kwetsbaar deel van de vacht - die niet tijdig uit de vacht verwijderd wordt. Vooral langharige katten en raskatten met veel onderwol (o.a. Brits langhaar en Perzische kat) kunnen wel wat onderhoudshulp gebruiken. Lees hier wat je zelf thuis kan doen voor je kat. 
 
Controleer je kat daarom regelmatig op knoopvorming, vooral op warme en beweeglijke plekken zoals onder de oksels, in de liezen en onder de borst. Ook plekken waar je kat niet goed bij kan, bijvoorbeeld omdat ze last heeft van overgewicht, zijn hotspots voor knoopvorming. 
Katten voor en na een trimbeurt
Voor en na foto's: links een kortharige kat, rechts een langharige kat 
Knopen in de vacht kunnen er bij verschillende kattentypes heel anders uitzien. Bij een langhaar voel je vaak echte knopen doorheen de vacht, maar bij kortharen zoals de Brit of de exotic ontstaat eerder een ‘schubbige’ vacht die wat open lijkt te staan. Ook bij kortharige katten kan de trimmer deze overtollige vachtophopingen op een verantwoorde manier uit de poezenpels verwijderen. 
 
Heeft je kat plots moeite met het onderhouden van haar vacht, terwijl ze daar vroeger haar pootje niet voor omdraaide? Dan moet ze niet alleen langs bij de trimmer, maar ook bij de dierenarts. Bij zo’n plotse verandering in vachtgezondheid is er haast altijd een externe oorzaak te vinden. Misschien heeft je kat last van overgewicht, kan ze zich door artrose niet meer in allerlei bochten wringen of heeft ze een pijnlijke mond door bijvoorbeeld tandproblemen.  
  
 

Vachtprobleem #3: Vervilting van de kattenvacht 

Wie het vorige probleem niet tijdig aanpakt, werkt vervilting van de kattenvacht in de hand. Allerlei kleine knoopjes klitten aan elkaar en er ontstaat een grote ‘viltplaat’. Dat ziet er niet uit en het is ook heel pijnlijk voor je kat. Het vilt uitkammen of -borstelen is helaas onmogelijk en de enige optie is de heleboel wegscheren. 
Lion cut bij langharige kat
wanneer een vacht helemaal vervilt is, zit er helaas niets anders op dan al het ineengeknoopte haar weg te scheren

Vachtprobleem #4: De vacht van je kat wordt vettig 

Soms voelt een kattenvacht wat vettig aan en lijken je vingers te ‘plakken’ na een deugddoende aaisessie. Katten met een vettige vacht - het komt vaker voor bij o.a. Maine coons - zien er een beetje verfomfaaid uit, alsof ze zich vergaten te kammen na het opstaan. Vaak hebben katten met een vettige vacht ook last van knopen (zie hoger) en ligt een gebrek aan lichaamsverzorging aan de oorzaak. Het vettige gevoel is immers een gevolg van talg of huidsmeer dat onvoldoende verspreid wordt over de kattenvacht.
 
Een kat waarvan de vacht plots vettig wordt, gaat best even langs bij de dierenarts. Vaak kan ze zichzelf niet meer zo goed wassen ten gevolge van ouderdom, gebitsproblemen of moeilijkheden om te bewegen. Om het ongemak tijdelijk te verlichten, kan je de kat inwrijven met geurloos talkpoeder (te verkrijgen bij de apotheek). Borstel of kam het poeder uit zodat het zich mooi verspreid doorheen de vacht en je kat er niet meer bij loopt als een Brusselse wafel. 
 
 

Huidprobleem #1: Je kat heeft een droge huid en/of schilfers 

Elke paar weken vernieuwt de kattenhuid zich en moeten dode huidcellen afgevoerd worden. Meestal verdwijnen ze tijdens het wassen in de kattenmaag, maar in tijden van overvloedig ruiven (aan het einde van de winter), na een stevige kambeurt of wanneer een kat zichzelf onvoldoende wast, kan een kattenvacht plots op een sneeuwtapijt gaan lijken. 
 
In de meeste gevallen zijn schilfers dus een perfect normale bijzaak van het natuurlijke ruiproces. Alleen wanneer je kat ook last heeft van jeuk en zich vaak krabt, kunnen we spreken van een dermatologisch probleem. Dan is het deskundig oog van een dierenarts de sleutel tot de oplossing.  
 
 

Huidprobleem #2: De huid van je kat is geïrriteerd 

Merk je rode vlekken op, zie je kleine puntjes op de huid van je kat of krabt ze zich te pletter? Ook dan maak je best een afspraak bij de dierenarts. Verschillende aandoeningen kunnen dit soort irritaties veroorzaken, zoals vlooien, andere parasieten of een allergie. Zijn er geen wondjes te zien, dan kan de trimmer de huid van je kat kalmeren met een verzachtende mousse of balsem, maar de onderliggende oorzaak moet hoedanook behandeld worden door een bekwame dierenarts.  
 
 

Heeft je kat last van huid- of vachtproblemen die niet in deze lijst staan? 

Dan laat je je kat best zo snel mogelijk medisch checken, want de kans is erg groot dat je kat kampt met een onderliggende probleem dat een trimmer niet kan oplossen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen