De Perzische kat of kortweg 'Pers' is een luie kat die houdt van rust. Gelukkig stelt ze ook de nabijheid van haar baasjes op prijs: ze zal maar wat graag uren op jouw schoot komen liggen. Deze kat kan je goed herkennen aan de typische afgeplatte snuit. Helaas brengt dat aparte snuitje ook wel enkele gezondheidsrisico’s met zich mee, dus let goed op de gezondheid van de ouderdieren als je overweegt om een snoezig perzenkitten aan te kopen. Bovendien zijn Perzische katten door hun kortes snuit zelf niet veel bijdragen aan hun vachtverzorging – daar zal jij dus de nodige uren voor moeten vrijmaken. Lees hier alles wat je altijd al wilde weten over de Perzische kat!


Oorsprong – waar komt de Perzische kat vandaan?

Logischerwijze zou je denken dat de Perzische kat afkomstig is uit Perzië. Ben jij niet zo goed in geschiedenis of aardrijkskunde en heb je geen idee waar dat is? Momenteel vallen de grenzen van het oude Perzië ongeveer samen met de landsgrenzen van Iran. Maar de katten die je kon vinden in Perzië lijken vreemd genoeg helemaal niet op wat wij vandaag een Perzische kat noemen! Hoe komt dat dan? Uit onderzoeken blijkt dat de voorouders van de Perzische katten die wij vandaag als huisdier hebben, afkomstig zijn uit Rusland. Hoewel de allereerste Perzen waarschijnlijk wel uit Iran naar Europa zijn gebracht, stammen onze huidige Perzen waarschijnlijk eerder af van langharige Russische huiskatten! Tot op de dag van vandaag is er nog geen zekerheid over de exacte afkomst van dit prachtige kattenras.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Perzische kat?

De Pers staat bekend om stevige postuur met weliswaar korte poten. Haar ronde, brede kop met grote ogen en een typische afgeplatte snuit is misschien wel hét handelsmerk van de Perzische kat. Een ander typisch kenmerk van deze katten zijn de haarpluimpjes die tussen de tenen en uit de oren groeien. 
 
De Perzische kat heeft een zeer dikke vacht, die daarbovenop ook nog heel lang is. Deze vacht komt voor in alle kleuren en patronen die bij katten beschreven zijn. Mogelijke kleuren zijn zwart, wit, rood, blauw, bruin, lila en crème. Naast deze eenkleurige varianten, zijn ook de tweekleurige of driekleurige Perzen zeer geliefd. Je kan binnen dit kattenras ook het smoke-patroon aantreffen: daarbij heeft de ondervacht een zilverwitte kleur, terwijl de bovenvacht een donkere kleur heeft. Het omgekeerde komt ook voor en noemen we shaded.

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Perzische kat?

De Perzische kat is een middelgrote tot grote kat. Het gewicht verschilt tussen katers en poezen. Katers zullen al snel zeven kilogram wegen, terwijl poezen meestal niet meer wegen dan zes kilogram.

Witte Perzische kat
De Perzische kat valt op door haar prachtige, grote ogen en typische platte snuit


Karakter en opvoeding – de Perziche kat is een extreem rustige binnenkat

De Perzische kat is een zeer rustige kat. Zij heeft niet veel beweging nodig en kan dus perfect een gelukkig leven leiden binnenshuis of in een appartement. Hoewel je haar niet snel zal zien rondrennen door je woonkamer, heeft de Perzische kat nog steeds mogelijkheden nodig om te spelen. Zelfs de meest luie katten houden ervan om te klimmen in een krabpaal of te spelen met een speeltje dat eruitziet als een prooi.
 

De kat is zeer aanhankelijk en houdt ervan om geaaid te worden. Ze vindt het heerlijk om bij haar baasje te liggen! Toch is het belangrijk om te weten dat deze katten heel rustig zijn: ze slapen het grootste deel van de dag. Ze vinden het helemaal niet fijn als er te veel drukte in huis is, dat maakt hen minder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Ook van vreemde bezoekers houdt de Perzische kat niet. Dit kattenras is zo rustig omdat zij haar jachtinstinct helemaal verloren is. Als jij last hebt van een muizenplaag in huis en je zoekt een kat om jouw problemen op te lossen, zal je weinig hebben aan je Perzische maatje!

 
 
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Perzische kat nodig?

Door haar dikke, lange vacht heeft de Pers een uitgebreide verzorging nodig. Normaal likken katten hun eigen vacht schoon, maar de Pers heeft te veel haar om het zelf te kunnen onderhouden. Bovendien steekt haar korte snuit stokken tussen de wielen: daarmee kan ze die lange haren écht niet goed te lijf. Daarom is het jouw taak als baasje om je Perzische kat hierbij een handje (zeg maar: een flinke hand) te helpen. Met een dagelijkse controlebeurt zorg jij ervoor dat je kat geen last heeft van klitten. Check telkens opnieuw waar er zich beginnende knoopjes vormen en ga die met een kam te lijf. In dit artikel geeft kattentrimster Sarah Andries een uitgebreide handleiding voor perzen-eigenaars. Als je de vacht van je Perzische kat niet dagelijks onder handen neemt, zal je merken dat de klitten al snel ontembaar worden. Dan is het noodzakelijk om een ervaren trimmer in te schakelen, want een vervilte vacht brengt enorm veel pijn en ongemak met zich mee. 
 

Door de korte schedel en afgeplatte snuit heeft de Perzische kat regelmatig problemen met de traanbuisjes. Die zijn namelijk regelmatig misvormd, waardoor ze verstopt kunnen raken. Het is dus zeer belangrijk om de ogen van je Perzische kat regelmatig te controleren. Ook de neus moet regelmatig schoongemaakt worden.
 

De Perzische kat heeft enkele bijzondere eisen wat haar voeding betreft. Doordat de Pers meestal haar tong gebruikt om voedsel in haar mond te nemen, vindt ze het vaak moeilijk om grote stukken vlees op te eten. Omwille van hun weinig actieve dagbesteding, hebben deze katten snel last van overgewicht. Hou de hoeveelheid voeding die je geeft dus goed in de gaten en ga op zoek naar een gezonde, evenwichtige voeding met niet te veel calorieën. 

Perzische kat wordt geborsteld op bed
De Perzische kat heeft een dagelijkse borstelbeurt nodig 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Perzische kat vatbaar?

De Perzische kat staat bekend om haar enorm korte schedel. Door deze schedel heeft het kattenras een verhoogde kans op verschillende gezondheidsproblemen, die vaak nog in de hand gewerkt worden door het fokken naar een 'schoonheidsideaal' met een misvormd hoofd. Gelukkig erkennen fokkers tegenwoordig het probleem en doen ze hun uiterste best om enkel met gezonde dieren verder te fokken. Volgende problemen worden veroorzaakt door de korte schedel:
 

  • Ademhalingsproblemen
  • Misvormde of afwezige traanbuizen
  • Onderbeet

 
Daarnaast zijn er ook nog andere erfelijke gezondheidsproblemen beschreven bij de Pers. Verantwoorde fokkers proberen altijd een goede selectie te maken en voeren preventieve testen uit alvorens te fokken met ouderdieren. Zo zorgen ze ervoor dat deze erfelijke ziekten niet worden overgedragen op de volgende generatie van Perzische katten. Veelvoorkomende erfelijke ziekten bij Perzische katten zijn de volgende:
 

  • Niercysten: helaas zijn deze pas op te merken op latere leeftijd, waardoor er vaak al met dieren gefokt is die last hebben van niercysten. Goede fokkers sluiten met een echografie en DNA-test katten met deze aandoening al zeer vroeg uit van de fok.
     
  • Hypertrofische cardiomyopathie: verdikking van de hartspier 
 
Ondanks deze erfelijke ziekten heeft de Perzische kat een gemiddelde leeftijd van 14 jaar.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Perzische kat?  

Als jij ervan overtuigd bent dat dit kattenras iets is voor jou, kan je op zoek gaan naar een geschikte fokker waar jij je goed bij voelt. Naast je buikgevoel, zijn er nog een paar andere aspecten die je kunnen helpen om te bepalen of het een goede fokker is. Wij geven je alvast graag de volgende tips mee als je op bezoek gaat bij een fokker:
 

  • Let in eerste instantie letten op de gezondheid en leefomstandigheden van de kittens én de moeder. Hebben de dieren een gezond gewicht? Zien hun vacht, oren en oogjes er verzorgd uit? Hebben ze genoeg ruimte om rond te lopen of zitten ze in kleine kooitjes? Merk je dat de katten er misschien niet gezond uitzien of dat ze eigenlijk leven in een ongezonde, slechte omgeving? Laat je niet verleiden om uit medelijden zo'n kat te kopen en haar een beter leven te geven, want zo hou je deze wantoestanden in stand.
     

  • Omdat de Perzische kat vaak last heeft van erfelijke aandoeningen is het belangrijk dat de katten waarmee gefokt wordt regelmatig getest worden. Als jij naar een fokker gaat, is het dus zeer belangrijk om de officiële testresultaten van de ouderdieren in te kijken.
     
  • De gemiddelde prijs voor een Perzische kat bedraagt ongeveer 800 euro. Als je een fokker ziet die deze katten voor een veel lagere prijs aanbiedt, zal dat meestal een reden hebben. Deze fokkers besteden vaak geen aandacht aan de gezondheid van de ouderdieren en het testen op erfelijke ziektes. Je kat is dan misschien wel goedkoper bij de aankoop, maar hou er rekening mee dat de dierenartskosten behoorlijk kunnen oplopen.  
     
  • Kies je ervoor een kitten aan te kopen? Dan is je nieuwe vriend al gechiptgecastreerd of gesteriliseerd, geregistreerd, ingeënt en ontwormd als ze naar jouw huis komt. Je krijgt ook enkele belangrijke documenten mee naar huis, zoals het vaccinatieboekje en de stamboom. Hou er rekening mee dat kittens pas na twaalf weken het nest mogen verlaten. Tot die tijd krijgen ze nog belangrijke zaken aangeleerd van hun moeder en broertjes en zusjes. 

Ben je er helemaal van overtuigd dat een Perzische kat een plekje in jouw salon verdient? Dan verzekeren we dat je voortaan van zijn heerlijke gespin op jouw schoot kan genieten! Als je graag een dier wil redden, neem dan eens een kijkje in het asiel. Daar zitten een heleboel jonge én oudere katten te wachten op een gouden mandje. Het voordeel van zo'n ouder exemplaar is dat je minder tijd hoeft te besteden aan de opvoeding en dat het karakter al gekend is. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen