Het zou de dubbelganger van de Brits korthaar kunnen zijn en in zekere zin is hij dat ook. Alleen is deze kat er eentje met - zoals je wel kan vermoeden - lang haar. Daardoor heb je er op vlak van verzorging ook flink meer werk mee. Je krijgt er wel een zachte kat met schattige teddybeerlook voor in de plaats. De Brits langhaar is daarnaast een gespierde kat met een enorm evenwichtig en volgzaam karakter. De ideale binnenhuiskat.

Oorsprong – waar komt de ‘Brits langhaar’ vandaan?

Zoals je al zal vermoeden, is de Brits langhaar sterk verwant aan de kortharige variant. De Brits langhaar of ‘Lowlander’ ontstond door de Brits korthaar te kruisen met de Perzische kat. Oorspronkelijk kruisten ze deze twee om na de Wereldoorlogen de genenpool van de Brits Korthaar te vergroten. Ook zonder Perzische inmenging werden er trouwens soms langharige Britten geboren, omdat het langhaar-gen recessief aanwezig is in de populatie. Dat betekent dat soms, na enkele kortharige generaties, er ook een of enkele langharige katten geboren kunnen worden. Ondanks dat de rasstandaard van beide variëteiten zowat hetzelfde is (enkel de lengte van hun vacht verschilt), bleef de Brits korthaar lange tijd het meest populair. Langharige dieren die ongewild geboren werden, werden gecastreerd en niet gebruikt in de fok. Ook nu nog wordt de Brits langhaar niet overal erkend als zelfstandig, officieel ras. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een ‘Lowlander’? 

De Brits langhaar is een flinke en gespierde kat met een stevig lichaam. Dat sterke lichaam wordt ondersteund door relatief korte poten. Ook hun borststreek is breed en bekleed met een dikke, pluizige vacht. De vacht wordt veelal bestempeld als ‘halflang’. Dat komt omdat die niet zo lang is als die van de Perzische kat. Doordat de dikke ondervacht van de Brits langhaar vaak uitsteekt, krijgt ze die super zachte teddybeerlook. De vacht van de Lowlander kent verschillende kleuren en patronen die je ook vaak terugziet in de Brits korthaar. Hun dichte verwantschap zorgt er namelijk voor dat ze verschillende kenmerken met elkaar delen. Er zijn meer dan 300 vachtvariaties terug te vinden. Voor elk wat wils dus! De meest populaire kleur is ongetwijfeld de blauwe variant. De kleuren van de vacht lopen erg uiteen van klassiek zwart tot chocolade bruin, rood, kaneel en de verdunningen: crème, lila … Je kan een Lowlander ook herkennen aan haar typische ronde kop met kleine neus en ronde oortjes. Met haar donkere kraaloogjes betovert ze verder iedere potentiële eigenaar. 
3 Brits langharen zitten neer naast elkaar.
De Brits langhaar komt in meer dan 300 vachtvariaties voor. 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Brits langhaar?

De Brits langhaar is een middelgrote, stevige kat. De vrouwtjes wegen met hun 4 tot 6 kilogram minder dan de mannetjes die tot 8 kilo kunnen wegen.
  
 

Karakter en opvoeding – de Brits langhaar doet niet aan ‘social distancing’

Het karakter van een Brits langhaar is een combinatie van karaktertrekken van de Brits korthaar en de Perzische kat. Deze katten zijn voornamelijk erg rustig, evenwichtig en volgzaam. Ideaal voor een binnenhuisleventje. Maar naast hun kalme aard, staan ze ook met alle plezier in de spotlights. De Lowlander heeft graag aandacht van haar baasjes en houdt ervan om geaaid te worden. Deze kat doet niet mee aan ‘social distancing’ en verkiest veel contact met zijn huisgenoten. Speel dus regelmatig met je Brits langhaar, want daar is ze dol op! Met een beetje uitdaging schrik je de Lowlander niet af. Ze wordt graag blootgesteld aan verschillende intelligente prikkels. Geef je Brits langhaar dus gerust een assortiment aan speeltjes: van een makkelijke speelbal tot meer ingewikkeld speelgoed. Onderschat je Lowlander ook niet. Het zijn intelligente beesten en ze leren erg snel. Het is daarom ook belangrijk dat je consequent bent in hun opvoeding. Je kan een kat nooit op dezelfde manier africhten als een hond, maar je kan ze wel leren om niet aan tafel te bedelen. Zeker voor binnenhuiskatten zoals de Brits langhaar is dat een aangename eigenschap. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Brits langhaar nodig? 

Een Brits langhaar vraagt met haar lange vacht flink wat tijd en verzorging. De voornaamste taak is het voorkomen van knopen en klitten in de ondervacht van de kat. Door dagelijks de volledige vacht te controleren op beginnende knoopjes, voorkom je dat het uit de hand loopt.  Het is dus belangrijk om je kitten al van jongs af aan gewoon te maken aan een borstel. In dit artikel legt kattentrimster Sarah Andries uit hoe je de vacht van je Brits langhaar in optimale conditie houdt. Neem daarnaast ook zeker de tijd om op regelmatige basis de nagels, oren en ogen van je Lowlander te verzorgen. 
 
Het menu van de Brits langhaar verschilt niet sterk van andere kattenrassen. Ze eten best hoogwaardig nat en droog voedsel dat rijk is aan proteïnen (vlees). Deze kat is een echte carnivoor en heeft dan ook geen baat bij plantaardig voedsel. Daarnaast moet de Brits langhaar genoeg vers water krijgen. Merk je op dat je kat weinig drinkt? Dan kan je steeds overschakelen op natte voeding of een drinkfontein aanschaffen. Dat helpt om het vochtpeil van de Brits langhaar op peil te houden. Houd ook rekening met de activiteitsgraad van je Lowlander. Sommigen zijn actiever dan anderen en verbruiken dan ook meer energie. Aangezien een Brits langhaar vatbaar is voor overgewicht, is het noodzakelijk om haar porties af te stemmen op haar levensstijl. 
De Brits langhaar eet.
De Brits langhaar is vatbaar voor overgewicht. 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Brits langhaar vatbaar?

De Brits langhaar wordt – net als de Brits korthaar – ongeveer 15 jaar oud. Op gezondheidsvlak zijn het best gemakkelijke katten. Ze zijn vatbaar voor kwaaltjes waar ook de Brits korthaar mee kampt, zoals overgewicht. Houd je binnenhuiskat dus voldoende in beweging om de kilootjes eraf te houden, want een te dikke kat krijgt last van nog meer gezondheidsproblemen. 
 
Enkele veel voorkomende erfelijke ziektes bij de Brits langhaar zijn: 
 

  • Polycysteuze nierziekte: Dit is een aandoening die vaak voorkomt bij de Brits korthaar en de Perzische kat. Aangezien de Brits langhaar een kruising is, is ook zij vatbaar voor polycysteuze nierziekte. Het gaat hier dan om niercysten die zich van kleins af aan ontwikkelen. Niercysten kunnen gemakkelijk vastgesteld worden met een echografie. 
     
  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): HCM is een hartaandoening die uiteindelijk resulteert in een afwijkende hartspier bij de kat. De kamer (linkerventrikel) van het hart wordt kleiner doordat de hartspierwand verdikt en daardoor is er te weinig ruimte om het bloed van de longen op te vangen en terug weg te pompen. Het is niet mogelijk om deze aandoening te genezen, maar door er als de kippen bij te zijn kan je het wel behandelen. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Brits langhaar?

Een goede en betrouwbare fokker is bij het kiezen van ieder huisdier erg cruciaal. Ga dan ook voor een geregistreerde fokker die de gezondheid van de dieren steeds voorop plaatst. De fokker moet een stabiele en kwaliteitsvolle gezondheidszorg kunnen garanderen. Ga niet bij een fokker die katjes aanbiedt voor een prijsje. Rasdieren zijn duur en tijdrovend, maar wel hun prijs waard. Fokkers die kittens goedkoop aanbieden (broodfokkers), besparen doorgaans door geen kwaliteitsvoer te geven, geen noodzakelijke medische zorg aan te bieden en zich ook niet bezig te houden met onderzoeken naar de gezondheid van de katten. Kies altijd voor een kat die is opgegroeid in een huiselijke omgeving. Zo is ze al gewend aan dagelijkse geluiden, zoals die van de stofzuiger, en heeft ze reeds kennis gemaakt met verschillende types mensen. 
 
Je kan ook altijd langsgaan bij het asiel. Dat is een minstens even goed alternatief! Daar zit misschien een Brits langhaar te wachten op het huisje van haar dromen. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen