Aquariumvissen zijn volledig afhankelijk van het vissenvoer dat ze voorgeschoteld krijgen. Actief op voedsel jagen zoals in het wild, is niet mogelijk in hun glazen huis. Gelukkig is er voldoende kwalitatief vissenvoer te koop, dat rekening houdt met de verschillende eetgewoonten van je vissen. Een overzicht.
 

Vlokken

Vlokken zijn ideaal voor vissen in alle waterzones. Ze kunnen zowel aan het wateroppervlak als tijdens het zinken gegeten worden. De fijne maling zorgt ervoor dat de vlokken snel zacht worden en dat de voedingsstoffen makkelijk opgenomen kunnen worden. Vlokken zitten bovendien boordevol eiwit en zijn licht verteerbaar.

Voor: guppy’s, neontetra’s, platy’s, goudvissen en maanvissen
 

Tabletten

Tabletten zijn het ideale voer voor siervissen en algeneters die dicht bij de bodem van het aquarium leven. Deze voersoort zakt in tegenstelling tot vlokken onmiddellijk naar de bodem, zodat zelfs de meest schuwe bodemvissen er goed en snel bij kunnen.

Voor: meervallen, modderkruipers, barbelen, kreeften en garnalen
 

Granulaat

Ook granulaat visvoer zinkt naar de bodem en is daarom perfecte kost voor kleine, schuwe vissen. Het verschil met tabletten? Granulaat blijft eerst een korte tijd drijven en zinkt dan geleidelijk aan naar de bodem van het aquarium. Zo krijgen vissen uit alle waterlagen de kans om ervan mee te smullen.

Voor: tropische vissen, cichliden en garnalen
 

Crisps

Ben je even niet in de buurt? Crisps zijn heel geschikt voor voerautomaten, zodat je vissen niet op hun honger blijven zitten als jij niet thuis bent. Ze bevatten veel dierlijke proteïnen en plantaardige voedingsstoffen die je vissen de nodige energieboost geven.

Voor: alle siervissen
Granulaat is goed voor kleine, schuwe vissen
Granulaat zinkt geleidelijk aan naar de bodem

Levend voer

Om wat leven in het aquarium te brengen, kan je je vissen zo nu en dan ook op levend voer laten jagen. Denk aan: watervlooien (mysis), rode of witte muggenlarven, pekelkreeftjes, artemia, tubifex … De bewegingen van het voer stimuleren de eetlust en het natuurlijk gedrag van je vissen. Omdat het niet altijd evident is om aan levend voer te geraken, kan je ook diepvriesvoer of gedroogde voerdiertjes serveren. Deze blijven drijven op het wateroppervlak en zijn daarom ook voor labyrintvissen en levendbarende vissen een lekkernij.

Tip: Geef je vissen nooit te veel voer. Ze moeten al dat uitgestrooid lekkers binnen enkele minuten kunnen opeten. Voer dat niet gegeten wordt, is een voedingsbron voor algen en zorgt voor extra afval in het aquarium. Hierdoor wordt het water vergiftigd en kunnen je vissen sterven. Houd er rekening mee dat ook vissen verzorging nodig hebben tijdens de vakantieperiode. Al is dat natuurlijk een pak minder dan bij een hond of kat.


Ben je een groentje als het op vissen aankomt? Lees hier onze vinnige tips voor je eerste aquarium!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen