Vraag

Is er een lijst met dieren die ik mag houden?

Er zijn inderdaad een aantal diersoorten die niet als huisdier mogen worden gehouden in België. Dat is meestal omdat het een bedreigde diersoort is, omdat het dier een erg bijzondere verzorging nodig heeft of omdat het gevaarlijk is. Het kan dus misschien wel leuk lijken om een niet alledaags dier als huisdier te nemen, maar vergeet niet dat je sommige dieren niet in huis mag halen.


Zoogdieren en reptielen

 

Voor zoogdieren en reptielen is er een positieve lijst opgesteld waarop alle diersoorten staan die als huisdier gehouden mogen worden. Dieren die niet op deze lijsten staan, mag je enkel houden met een geldige erkenning van de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. De positieve lijst voor zoogdieren kan je hier raadplegen, de positieve lijst voor reptielen vind je op deze website.
 

Amfibieën, vissen en insecten

 

Voor amfibieën, vissen en insecten bestaat er nog geen positieve lijst, maar er is wel een zeer streng internationaal verdrag over bedreigde diersoorten. Dat verdrag is het zogenaamde CITES-verdrag, wat staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Dieren die op de lange CITES-lijst staan, mag je sowieso niet houden als huisdier. Van sommige dieren, zoals panda’s, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat ze in deze lijst zijn opgenomen. Andere dieren die mensen wel eens als huisdier willen houden, zijn echter ook in het document opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan sommige soorten schorpioenen, schildpadden, uilen, kameleons… Als jij eraan denkt om een huisdier te kopen dat niet zo alledaags is, bekijk dan zeker eerst deze lijsten!