Vraag

Hebben kippen last van vuurwerk?

Je kan ze misschien niet zien zitten, maar kippen hebben behoorlijk goede oren. Een kip is namelijk een prooidier en moet roofdieren dus van ver horen aankomen om zich tijdig uit de voeten te kunnen maken. Kleine kuikens kunnen zelfs door de eierschaal heen het gezellige getok van de moederkloek horen! Je zou dus denken dat ze veel last hebben van het nieuwjaarsvuurwerk, maar dat valt best wel mee.
 
Kippen zijn goed in het opvangen van geluiden. Niet alleen kunnen ze horen uit welke richting een bepaald geluid komt, maar ook op welke afstand de geluidsbron zich bevindt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat ze beter zijn in het opvangen van geluiden met een lage frequentie (tussen 10 en 12.000 Hz) dan mensen. Daarom horen ze veel sneller dan wij wanneer er in de verte een rommelend onweer aankomt.  
 
Verder behouden ze hun goede gehoor gedurende hun hele leven. Dat komt omdat ze in staat zijn om beschadigde gehoorcellen te regenereren en dus te herstellen. Dat wil zeggen dat ze – in tegenstelling tot mensen – niet langzaam doof worden naarmate ze ouder worden.
 
En toch hebben de meeste kippen niet zoveel last van de vuurpijlen die we met oud en nieuw de lucht in schieten. Uiteraard zullen ze bij het horen van die luide knallen en het zien van die felle lichtflitsen aan de hemel wel in de gaten hebben dat er iets gaande is. Maar anders dan zoogdieren zouden ze niet gevoelig zijn voor de veranderingen in de barometrische druk die met het ontploffen van het vuurwerk samengaat. De knallen komen dus minder hard binnen in hun lichaam. 
 
Dat laat natuurlijk niet weg dat ze er wel eens van zullen opkijken of zelfs van schrikken. Sommige kippen kunnen door de stress een tijdje stoppen met leggen of windeieren gaan leggen. Sluit je je kippen echter tijdig in hun nachthok op voor het jaarlijkse klank- en lichtspektakel van start gaat, dan is de kans groot dat ze er gewoon doorheen slapen! 
 
Wat je best wel doet uit voorzorg, is één of meerdere brandwerende dekens over het kippenhok leggen. Je weet maar nooit dat er een vuurpijl van zijn koers afwijkt en het dak van je houten kippenverblijf in lichterlaaie zet … Of erger nog: je arme kippetjes levend roostert. Let er wel op dat er nog lucht kan circuleren in het hok, dus ga niet alle gaten en kieren dichtstoppen met dekens. Mooi extraatje: de dekens camoufleren de lichtflitsen en dempen het geluid van de knallen ook een beetje.
Kippen op een rij in een hok