Vraag

Hoe oud wordt een paard?

Het oudste paard dat ooit geleefd heeft – en gedocumenteerd werd – overleed op een leeftijd van 62 jaar. Die uitzonderlijke ouderdom bereikte hij ondanks een zwaar leven als trekpaard. Maar hoe zit het met het doorsnee rij- of weidepaard? Op welke leeftijd moeten we gemiddeld afscheid nemen van onze allerliefste metgezel? 
Old Billy, het paard dat wereldwijde faam geniet als oudste paard ooit, leefde lang geleden, in de 18de en 19de eeuw. Daarom wordt zijn verhaal soms op ongeloof onthaald, toch is zijn leven zeer goed gedocumenteerd. In 1763 was hij drie jaar oud en werd hij ingelijfd als werkpaard bij een scheepvaartmaatschappij. Het is moeilijk te geloven, maar volgens officiële documenten trok hij vrachtschepen doorheen kanalen tot in 1819 – toen was hij al 59 jaar! Gelukkig mocht het arme dier nog enkele jaren van zijn pensioen genieten, in 1822 was zijn lichaam helemaal op en gaf hij de pijp aan Maarten. Als eerbetoon werd het dier vereeuwigd in een schilderij en staat zijn opgezette hoofd in een museum in Manchester. 
 
Een paard dat 62 jaar oud wordt kan je vergelijken met een mens van 125 jaar oud: een zeer uitzonderlijke uitzondering. Wie een paard aankoopt, moet er rekening mee houden dat hij waarschijnlijk afscheid moet nemen wanneer het dier 20 tot 25 jaar oud is. Toch zijn er procentueel heel wat paarden die daar flink over gaan, wanneer ze hun leven lang goed verzorgd worden en geen ernstige ziektes of breuken oplopen. Pony’s leven over het algemeen langer dan paarden en recreatiepaarden worden ouder dan paarden in de (top-)sport.