Vraag

Kunnen kippen goed ruiken?

Kippen zijn prooidieren die voortdurend op hun hoede zijn. Ze scannen hun omgeving continu en zoeken dekking bij onraad. Lange tijd dacht men dat kippen vooral reageren op visuele impulsen, maar wetenschappers vinden steeds meer bewijzen dat ook hun reukzin bijzonder goed ontwikkeld is. 
Net zoals de meeste vogels gebruiken kippen hun reukzin om voedsel op te sporen. Ze leren al op erg jonge leeftijd om informatie uit geuren te interpreteren – dat leerproces zou zelfs al in het ei starten. Dat weten we omdat kuikens, vlak na het uitkomen, voedsel verkiezen dat de dagen tevoren naast hun ei gelegd werd om te wennen. 
 
Je hebt vast al gemerkt dat kippen zo hun voorkeuren op vlak van voedsel hebben: de ene kip houdt van een sappig tomaatje, de andere verkiest een blaadje sla. Dat heeft enerzijds te maken met de kleur van het voedsel, maar ook geuren vertellen je kippen wat lekker of niet is. Meestal verkiezen ze voedselgeuren waar ze al op jonge leeftijd mee in contact kwamen. 
 
 

Kunnen kippen roofdieren ruiken? 

 
Kippen kunnen al hun zintuigen gebruiken om potentiële gevaren in te schatten, ook hun reukzin. In een wetenschappelijke studie brachten onderzoekers roofdiergeurtjes aan op verschillende plekken in een kippenverblijf. De gevleugelde bewoonsters reageerden duidelijk anders op de ‘gevaarlijke’ geuren dan ze zich gedroegen op de ‘veilige’ plekken. In een andere studie werd hun reactie getest op uitwerpselen van roofdieren versus die van planteneters. Kippen waren duidelijk van hun melk wanneer ze in de buurt van het eerste type drol kwamen. 
 
 

Kippen gebruiken geuren om te elkaar te herkennen

 
De strenge pikorde die heerst in een toom kippen, wordt mede gehandhaafd dankzij de geuren van de individuele kippen. Ze ruiken het meteen wanneer een nieuwe kip hun groep vervoegt. Maar die eigenschap kan je ook in je voordeel gebruiken: introduceer nieuwe bewoners bijvoorbeeld ‘s avonds, wanneer je kippen reeds op stok zitten. Tegen dat de ochtend aanbreekt, zijn ze al (gedeeltelijk) gewend aan de geur van hun nieuwe zussen. Beter nog is het om de nieuwe kippen eerst veilig achter een draadje te houden, daarover lees je hier meer. 
 
 

Welke geuren ruiken kippen niet graag? 

 
Net zoals mensen, hebben kippen zo hun eigen voorkeuren. Veel hangt ook af van de geuren waarmee ze zijn opgegroeid en waar ze positieve associaties mee maakten. Geuren die doorgaans niet geapprecieerd worden, zijn die van sterk geurende planten zoals citrus, lavendel, kattenkruid, rozemarijn, groene munt en afrikaantjes (bloemen die in de volksmond ook wel ‘stinkertjes’ worden genoemd). Deze planten zet je dus maar beter niet in (de buurt van) je kippenren. 
Legkip op witte achtergrond besnuffelt lens