Vraag

Waarom eet een geit soms karton?

Mijn geit is heel nieuwsgierig en onderzoekt de wereld graag met haar bek. Als ik niet uitkijk, begint ze zelfs aan de mouw van mijn T-shirt te knabbelen! Ervan eten doet ze niet, maar waar ze wél graag van smult, is een kartonnen doos of een rolletje wc-papier. Waarom doen geiten dat, en kan het kwaad?
Je zou denken dat geiten allesbehalve kieskeurige eters zijn, maar dat klopt helemaal niet. Ze gaan net op zoek naar de meest voedzame opties en zijn heel goed in het vinden van de lekkerste hapjes. Hun voorkeur gaat uit naar vers, grofvezelig voer zoals gras, twijgen en bladeren, waar ze lekker lang op kunnen knabbelen. Zo brengen ze de speekselproductie op gang die zorgt voor een ideale zuurtegraad in de pensmaag. De lange vezels stimuleren bovendien het herkauwen. Schors bevat dan weer veel tannines, waar geiten de nodige antioxidanten uit halen om parasieten en schimmels af te weren.
 
Als je geit af en toe eens een stukje karton naar binnen speelt, hoef je je geen zorgen te maken. Papier en karton bestaan namelijk uit cellulose, het hoofdbestanddeel van planten en bomen. Voor een geit maakt het dus niet veel verschil of ze nu aan de schors van een jong boompje knaagt of een lege eierdoos soldaat maakt. Al hoef je haar natuurlijk ook niet in te schakelen als alternatief voor je maandelijkse papierophaling! Zolang je geit steeds voldoende toegang heeft tot ruwvoer, zal karton niet snel op haar dagelijkse menu belanden.
 
Waar je wel mee moet opletten, is papier en karton dat bedrukt is. Sommige inkten kunnen schadelijke stoffen bevatten waar geiten ziek van kunnen worden. Verwijder zeker ook lijmresten, nietjes en plastic tape voor je zomaar karton in de buurt van je geit laat rondslingeren. Lijm kan giftig zijn, nietjes kunnen heel wat schade aanrichten en ook onverteerbaar plastic kan problemen met de spijsvertering veroorzaken.
Geit eet papier