Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar katten die naar elkaar staren vertonen daarmee agressief gedrag! Een buurkat die dag in dag uit door het raam komt kijken, kan dus voor heel wat stress zorgen bij jouw lieve pluizenbol. 

De buurkat aan het raam

Het ziet er schattig uit: Felix van de buren die tijdens zijn dagelijkse ronde langs jouw vensterbank passeert. Misschien denk je wel dat jouw Minoes op hem zit te wachten? Niets is minder waar. Door naar binnen te gluren, uit de buurkat een ernstige bedreiging naar je kat toe.

Je kan het vergelijken met een caféruzie, die start met iemand die de andere wegduwt bij de schouders. Er komt nog geen echt geweld aan te pas, maar de intentie is duidelijk. De ontvanger van het 'zachte geweld' kan op twee manieren reageren: afdruipen of het gevecht aangaan.

Maar die mogelijkheden heeft jouw huistijger niet! Vechten is geen optie, want er zit een raam tussen de twee katten (en zeg nu zelf: je wil toch liever niet dat jou lieveling zich moet verdedigen met geweld). Maar vluchten is ook vaak onmogelijk, want je kat zit vast in haar eigen huis. 


Staren veroorzaakt gedragsproblemen

Eén van de meest voorkomende gedragsproblemen die gerapporteerd worden bij katten, is het sproeien in huis. En dat ongewenst gedrag heeft al te vaak te maken met de aanwezigheid van de buurkat bij het raam. Jouw binnenhuistijger krijgt er stress van en uit dat door zijn territorium af te bakenen. Dat is niet fijn voor jou, maar neem het maar van ons aan dat je kat dat ook allerminst leuk vindt! 

Soms durven katten niet meer in bepaalde ruimtes komen om de buurkat te vermijden. Of misschien wil je kat plots niet meer naar buiten. In het ergste geval, gaat je kat toch over op agressie. In plaats van zich te richten op de onbereikbare buurkat, wordt misschien wel één van je andere katten de dupe. 


Wat kan je eraan doen? 

Het staren voorkomen is hier de allerbeste optie. Plak de onderste strook van je ramen af met een speciale folie, die wel nog licht doorlaat. Die kleine ingreep betekent een enorme verbetering in levenskwaliteit voor je kat. De kans is trouwens groot dat de buurtkat niet meer langskomt als de ramen afgeplakt zijn. Er is immers niets meer om zich tegen te verdedigen! 

Vind je het zielig dat je kat niet meer buiten kan kijken? Zet dan een verhoogje naast het raam, bijvoorbeeld een hoge krabpaal. Dan kan je kat er zelf voor kiezen wanneer ze naar buiten kijkt en voelt ze zich veel veiliger dan wanneer ze zich op dezelfde hoogte als de 'indringer' bevindt.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen