Hou jij ook zo ontzettend veel van je kat? Trakteer haar dan regelmatig op een welgemeende knipoog – liefst met twee ogen tegelijk. Dat is kattentaal voor ‘IK MIAUW VAN JOU’! 

Waarom knipperen katten met de ogen? 

Een kat die de ogen traag sluit en weer opent terwijl een andere kat dat kan zien, laat weten dat ze goede bedoelingen heeft en de ander vertrouwtHet is een teken van vriendschap, van een onderlinge band. Een kat die op die manier knipoogt voelt zich relaxed en stelt de andere gerust. 
 
Daar kan je zelf ook van profiteren. Door dezelfde taal te spreken, vertel je met een zachte knipoog dat je voor je besnorde vriend door het vuur gaat. Het versterkt gegarandeerd jullie onderlinge band! Is jouw kat timide en heeft ze moeite om mensen te vertrouwen? Sluit regelmatig zacht de ogen om te tonen dat je ok bent. 
 
Staar nooit langdurig met geopende ogen naar je kat: dat geeft haar een onveilig gevoel
 
 

En wat als je kat écht knipoogt? 

Misschien heb je je kat wel eens betrapt op het zacht sluiten van één oog tegelijk. Dan is je kat waarschijnlijk geïnteresseerd aan het rondkijken terwijl ze ook de ogen wil sluiten. Dat doet ze dan voor het gemak maar met één oog, zodat het andere oog haar voorwerp van interesse in de gaten kan houden. 
 
Maar wanneer je kat écht vaak knipoogt, is het nuttig om even de oorzaak te onderzoeken. Mogelijk heeft je kat een oogontsteking of zit er iets dat irriteert in haar oog. Breng je kat bij twijfel naar de dierenarts voor een oogonderzoek. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen