Vraag

Waarom lachen paarden hun tanden bloot?

Paarden trekken weleens hun lip op, waardoor het lijkt alsof ze lachen. Deze beweging van de bovenlip heet in de wetenschap ‘flemen’ en is een manier om geuren beter te ontleden.
Lip omhoog en neus in de lucht: het is best een grappig gezicht bij een paard, omdat het lijkt alsof hij zijn tanden bloot lacht. Maar met humor heeft dit gedrag jammer genoeg niks te maken. Je paard is op dat moment geen moppen aan het tappen, maar wel een bijzondere geur aan het opvangen – 'flemen', heet dit.

Door na het inademen hun lip op te trekken, sluiten paarden hun neusgaten af en brengen ze geurstoffen en hormonen naar een speciaal orgaan: het vomeronasaal of het orgaan van Jacobson. Dit orgaan ligt onderin in de neusholte en analyseert de ingeademde lucht. Zo kan een hengst bijvoorbeeld ruiken of een merrie hengstig is, dus het zijn vooral hengsten die je kan zien flemen. Paarden flemen echter ook als ze geconfronteerd worden met een onbekende geur of als ze in het wild hun kudde zoeken. Denk dus niet meteen dat je paard je aan het uitlachen is!
flemend paard
Flemen ziet eruit als lachen