Als door de duivel bezeten raast je hond plots door het huis, terwijl hij als een wervelwind over de vloer schuift, stoelen omver maait en tegen de muren botst. Klinkt bekend? Elke hondeneigenaar maakt het mee! Hoe komt het dat je hond af en toe ‘het zot’ krijgt, zoals we dat in de volksmond weleens noemen?

Gezonde dosis energie

Zoals algemeen geweten, hebben de meeste jonge honden een bijna onverzadigbaar energiepeil. Ze kunnen eindeloos lang achter een balletje of frisbee aanlopen en hebben zo goed als altijd zin om te spelen of te wandelen. Tot het tijd is voor een dutje, natuurlijk, wat je als baasje eindelijk een paar uurtjes rust geeft. Dit is allemaal normaal en voorspelbaar gedrag voor een pup, dus so far so good
 
Maar soms lijkt die opstoot van energie wel heel erg uit het niets te komen. Twee tellen eerder zat je viervoeter nog rustig door het raam te kijken, en plots zet hij het huis op stelten, alsof hij een springveer heeft ingeslikt. Meestal nét op het moment wanneer jij lekker in de zetel bent geploft, zo rond een uur of acht ’s avonds. Ook dit gedrag komt regelmatig voor, en niet alleen bij jonge pups. Zelfs oudere honden krijgen nog wel eens de kolder in hun kop!

 

Gebrek aan stimulatie ...

Dit overactieve gedrag is deels te verklaren door het karakter van bepaalde hondenrassen. Een bordercollie bijvoorbeeld heeft dagelijks veel meer nood aan beweging dan een Pekinees en zal dus ook sneller verveeld raken als je niks met hem onderneemt. Maar zelfs de rustigste loebas heeft nood aan voldoende prikkels om zijn lijf én zijn hoofd aan het werk te zetten. 
 
Als zijn behoefte aan stimulatie wordt ingevuld, zal je hond vanzelf ‘gezond moe’ worden en af en toe nood hebben aan een dutje om weer tot rust te komen. En niet je hele woonkamer een makeover geven. Ervaart je hond echter een gebrek aan prikkels, dan zal hij dat zelf gaan compenseren. En dat doet hij door zijn energie – bijna letterlijk – de vrije loop te laten, met jouw meubilair als voornaamste slachtoffer.

 

... of net te véél prikkels

Ook een overdaad aan prikkels kan van je hond een losgeslagen projectiel maken. Als je viervoeter voortdurend toegang heeft tot speelgoedjes, hindernissen en andere uitdagingen, krijgt hij niet de kans om af en toe even tot rust te komen. Terwijl die pauzes net essentieel zijn om de vele prikkels te verwerken. 
 
Ook te vaak gaan wandelen langs een parcours met veel afleiding, zoals andere honden of druk verkeer, kan ervoor zorgen dat hij na zijn lichamelijke inspanning op mentaal vlak helemaal niet tot rust gekomen is. Je hond is dan fysiek misschien wel helemaal uitgeteld, maar maakt in zijn hoofd nog duizend pirouettes. Omdat hij zelf geen blijf weet met die overmatige hersenactiviteit, probeert hij de spanning er dan maar af te stuiteren in je woonkamer. Een vicieuze cirkel, want zo windt hij zich alleen maar meer op.
Hond met speelgoedjes
Heeft je hond voldoende afleiding of net te veel?

Eerste hulp bij zotte buien

Hoe ga je om met die hyperactieve opstootjes van je hond? Belangrijk is om eerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaak van zijn energie-ontploffingen is. 
 
  • Komen ze voort uit een gebrek aan prikkels, dan moet je als baasje een tandje bijsteken en wat meer tijd besteden aan het uitdagen van je hond. Ga wat vaker wandelen, zoek eens een losloopzone op waar hij in het wilde weg kan rondcrossen en schotel hem af en toe een raadseltje voor om zijn hersenen te trainen. 
     
  • Heeft je hond duidelijk te veel aan zijn kop, dan is het belangrijk om de activiteiten van je huisdier wat terug te schroeven, een prikkelarme omgeving te voorzien en voldoende rustpauzes in te lassen. Zet je hond bijvoorbeeld zo nu en dan even in een bench (zonder speelgoedjes) zodat hij rust heeft. Opgelet: doe dit niet op het moment dat hij weer eens uit de bol gaat in je huis! Dan zal je hond de bench als een straf zien en er negatieve connotaties aan koppelen. Je kan hem tijdens zijn tantrum beter gewoon laten uitrazen.
     
Kan je na een tijdje voorspellen wanneer je hond in overdrive zal gaan? Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop alle gezinsleden thuiskomen van school of werk, wat voor je hond heel druk kan zijn. Probeer hem dan vóór iedereen binnenkomt alvast af te leiden met een beentje of ander snoepje, in zijn mand of bench. De kans is groot dat je zo een nieuwe gewoonte kan aanleren, waardoor zowel hond als baasje op hun gemak zijn.
 
Onthou wel dat dit gedrag niet per se zorgwekkend hoeft te zijn, zeker niet bij jonge puppy’s. Enkel als je hond op regelmatige tijdstippen de boel op stelten zet, is het nodig om zijn activiteiten en omgeving eens kritisch onder de loep te nemen en de nodige aanpassingen in je dagplanning door te voeren. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen