In de meeste natuur- en bosgebieden is je viervoeter welkom. Als algemene regel geldt wel dat honden aangelijnd moeten zijn tenzij dit anders aangegeven is, en in sommige natuurgebieden gelden extra strenge regels. Wil je je hond af en toe eens helemaal laten losgehen? Dan kan je met hem terecht in specifieke hondenlosloopzones waar je je huisdier mag laten rondlopen en spelen zonder leiband.

Waarom moet je hond aan de leiband in de natuur?

Wil je met je hond in een bos- of natuurgebied gaan wandelen, dan kan je best even checken wat er wel en niet mag. Het is heel belangrijk om die regels te respecteren, want als je je viervoeter als een losgeslagen projectiel de natuur in laat lopen, kan hij heel wat schade aanrichten bij de lokale populatie wilde dieren. Vogels die op de grond broeden, zijn bijzonder kwetsbaar voor jouw wildebras op vier poten. Zelfs als hij gewoon langs een van de vele nesten in het struikgewas loopt, kan dat voor heel veel stress zorgen bij de kleintjes en hun moeders. En wanneer je je hond zomaar laat zwemmen en spelen in een poel, kan hij de amfibieën die daar leven verstoren en de eitjes die ze er leggen beschadigen.
 
Maar ook andere dieren kunnen verstoord raken door de aanwezigheid van een loslopende hond. Zo kan een klein reekalfje tijdens de eerste dagen na de geboorte heel stil tussen het hoge gras of het struikgewas liggen wachten op zijn moeder die voedsel gaat zoeken. Om niet door vijanden opgemerkt te worden, geeft het kleintje zelf geen geur af. Wanneer je hond echter in al zijn nieuwsgierigheid aan het reekalfje gaat snuffelen en zijn eigen geur aan het diertje laat plakken, is de kans groot dat het door roofdieren zal gevonden worden of dat de moeder op de vlucht slaat en het kalfje aan zijn lot overlaat. Honden met sterk ontwikkeld jachtinstinct kunnen bovendien zelf aan de haal gaan met één van de jonge dieren.
 
Word je betrapt door een boswachter of natuurinspecteur terwijl je je hond los laat lopen in de natuur? Reken dan maar op een boete van 70 euro, een bedrag dat bij een volgende overtreding al kan oplopen tot 350 euro.
Vrouw wandelt met hond aan de leiband in de natuur
Een loslopende hond kan kwetsbare dieren verstoren, daarom ben je verplicht om hem aan de lijn te houden tijdens het wandelen in de natuur

Waarom moet je hond aan de leiband op straat?

Voor de wet moet een hond die op een openbare plaats in gelijk welke gemeente uitgelaten wordt, altijd aangelijnd zijn. Als bijvoorbeeld een hond door een auto wordt aangereden terwijl hij niet aangelijnd was, is de eigenaar aansprakelijk voor de veroorzaakte schade. Hetzelfde geldt als hij een persoon of een andere hond bijt. Honden die in de stad vrij rond lopen, lopen bovendien een groter gevaar om gewond of ziek te raken, omdat ze worden blootgesteld aan besmettelijke ziektes of vergiftigd kunnen worden. Laat je hem toch loslopen, dan riskeer je bovendien een GAS-boete die kan oplopen tot 250 euro.
Als je loslopende hond een voorbijganger of een andere hond bijt, dan ben je als eigenaar aansprakelijk en zal je een fikse schadevergoeding moeten betalen

Je hond los laten lopen op straat zorgt niet alleen voor een onveiligheidsgevoel bij mensen die bang zijn van honden, je bewijst er ook je hond beslist geen dienst mee. Als je 'op de buiten' woont, ver weg van het autoverkeer, kan het misschien wel veilig lijken om je hond los te laten. Maar als er ergens wild of vee in de buurt is, is het wel oppassen geblazen! Veel honden worden – al dan niet terecht – door boze jachtopzieners en veehouders beschoten en in sommige gevallen worden ze ook vergiftigd met gif dat voor andere dieren is neergelegd.

 
 
Waar kan je je hond dan wél laten loslopen? 

Eerst en vooral moet je weten dat een aangelijnde wandeling voor een hond helemaal geen marteling is: ook aan de leiband kan je hem voldoende lichaamsbeweging en uitdaging geven. Laat hem tijdens het wandelen gerust wat rondsnuffelen, volg eens een snuffelparcours samen en laat hem over obstakels heen springen of lopen. Door actief met je hond bezig te zijn tijdens het wandelen, geef je zijn fysieke en mentale gezondheid een echte boost!
 
Wil je hem toch eens in alle vrijheid laten rondhuppelen en spelen met andere honden? Dan vind je tegenwoordig bijna in elke Vlaamse stad of dorp wel een hondenlosloopzone, die je kan terugvinden op de website van de gemeente in kwestie. Een hondenlosloopzone is een omheinde, openbare groenzone waar elke inwoner met een hond gebruik van kan maken. En dat is geweldig, want er zijn zo'n anderhalf miljoen honden in Vlaanderen en die hebben niet allemaal een tuin ter beschikking om vrij rond te lopen. In een hondenlosloopzone krijgen ze de kans om te spelen met soortgenootjes, terwijl ook de baasjes onderling kunnen socializen. Win-win! En ook heel wat Vlaamse bossen en natuurgebieden zijn voorzien van een hondenlosloopzone, die je kan terugvinden op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.
 
Wil je alle losloopgebieden in Nederland ontdekken? Installeer dan de app 'DoggyDating' op je smartphone (iOS of Android) of neem een kijkje op hun website.
Drie loslopende honden spelen samen
In een hondenlosloopzone krijgen de honden de kans om samen te spelen, terwijl de baasjes onderling kunnen socializen 
Breng natuurlijk wel je hondenpoepzakjes mee als je de losloopzone komt bezoeken, zo blijft het er netjes voor iedereen die na je komt. Je vindt er gegarandeerd een vuilnisbak of een hondenpoeppaal waar je de uitwerpselen van je viervoeter proper in kan achterlaten.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen