Apporteert jouw hond ook zo graag? Misschien heeft hij soms moeite om zijn speeltje terug te vinden in het gras. Dat komt omdat hondenogen helemaal anders werken dan mensenogen: wat jij ziet, is niet wat je hond ziet.

Zijn honden kleurenblind? 

Je hoort wel eens vertellen dat honden kleurenblind zijn, maar dat is niet helemaal waar. Ze zien écht wel wat meer dan vijftig tinten grijs. Maar wel veel minder dan de regenboog aan kleuren die we zelf kunnen zien. 
 
Hondenogen zijn uitgerust met 2 kleursensoren (wetenschappers noemen het ‘kegeltjes’), terwijl mensen er 3 hebben. Alle kleuren tussen rood en groen (inclusief geel) zien er voor je hond hetzelfde uit: geel. Een rode bal in het groene gras gaat dus helemaal op in de omgeving! De kleur blauw kunnen honden dan weer wel heel goed onderscheiden. 
 

Waarom zien honden minder kleuren? 

Honden kunnen perfect met die kleurbeperking leven, ze zijn immers niets anders gewend. Dat is trouwens bij de meeste zoogdieren zo. Alleen mensen, mensapen en nog enkele aapachtigen kunnen de kleur rood wél zien. Zeezoogdieren zoals zeehonden en dolfijnen zien écht alleen maar grijstinten: zij hebben slechts één kegeltje overgehouden. Hoe vogels en insecten de wereld zien, kan je hier nalezen
 
De kleuren die honden wél kunnen zien, zien ze veel minder fel dan mensen. Bovendien is alles door hun ogen minder scherp. Ze zien dus een flets ‘afkooksel’ van de wereld om hen heen. Dat is helemaal niet zo erg, want van nature zijn deze dieren vooral ‘s nachts en bij schemering actief. Dan heb je helemaal geen goed kleurenzicht nodig. 
Verschillend gekleurde balletjes in het gras
Zo zien wij verschillend gekleurde ballen in het gras.
Dezelfde speeltjes zoals honden ze zien
Voor honden zien rood, oranje, geel en groen er hetzelfde uit. De kleuren zijn ook 'fletser' en hun zicht is minder scherp. 
Het is veel belangrijker dat de ogen van wilde dieren ook bij weinig licht nog goed werken en daarvoor zijn ze dan weer wél perfect uitgerust. Honden kunnen goed zien in het donker omdat hun ogen opmerkelijk meer lichtsensoren bevatten dan die van mensen. 
 

Moet ik dan al mijn rode speeltjes weggooien? 

Nee hoor, dat is helemaal niet nodig. Het kan geen kwaad om je hond af en toe zijn neus te laten gebruiken, dat doet hij graag. Maar als je graag wil dat je hond zijn speeltje vlot terugvindt in het (hoge) gras, kies dan sowieso voor blauw. Binnen op een donkere vloer kan je hond een rood, groen of geel speeltje trouwens wél perfect zien. 
Veelkleurig speeltje op donkere vloer
Op een donker gekleurde vloer ... 
Veelkleurig speeltje op vloer door de ogen van een hond
... steken rood en groen wél voldoende af voor je hond 

Hoe kan ik zien door de ogen van mijn hond? 

Er bestaan verschillende apps waarmee je de omgeving kan bekijken door de ogen van een hond. Die kan je op je smartphone installeren als je bijvoorbeeld een nieuw speeltje gaat kopen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen