Zijn honden kleurenblind?
Je hoort wel eens vertellen dat honden kleurenblind zijn, maar dat is niet helemaal waar. Ze zien écht wel wat meer dan vijftig tinten grijs. Maar wel veel minder dan de regenboog aan kleuren die we zelf kunnen zien.Hondenogen zijn uitgerust met 2 kleursensoren (wetenschappers noemen het ‘kegeltjes’), terwijl mensen er 3 hebben. Alle kleuren tussen rood en groen (inclusief geel) zien er voor je hond hetzelfde uit: geel. Een rode bal in het groene gras gaat dus helemaal op in de omgeving! De kleur blauw kunnen honden dan weer wel heel goed onderscheiden.
Waarom zien honden minder kleuren?
Honden kunnen perfect met die kleurbeperking leven, ze zijn immers niets anders gewend. Dat is trouwens bij de meeste zoogdieren zo. Alleen mensen, mensapen en nog enkele aapachtigen kunnen de kleur rood wél zien. Zeezoogdieren zoals zeehonden en dolfijnen zien écht alleen maar grijstinten: zij hebben slechts één kegeltje overgehouden. Hoe vogels en insecten de wereld zien, kan je hier nalezen.De kleuren die honden wél kunnen zien, zien ze veel minder fel dan mensen. Bovendien is alles door hun ogen minder scherp. Ze zien dus een flets ‘afkooksel’ van de wereld om hen heen. Dat is helemaal niet zo erg, want van nature zijn deze dieren vooral ‘s nachts en bij schemering actief. Dan heb je helemaal geen goed kleurenzicht nodig.
Het is veel belangrijker dat de ogen van wilde dieren ook bij weinig licht nog goed werken en daarvoor zijn ze dan weer wél perfect uitgerust. Honden kunnen goed zien in het donker omdat hun ogen opmerkelijk meer lichtsensoren bevatten dan die van mensen.