Elke hond kan explosieven ruiken, maar slechts weinigen kunnen dat ook aan ons vertellen. Explosievenhonden moeten dan ook een lange training doorlopen, vooraleer ze ingezet kunnen worden. 

Sommige honden worden getraind om explosieven te herkennen en aan te duiden. De langdurige training zorgt ervoor dat de hond efficiënt zoekt en reageert op een aantal chemische bestanddelen die deel uitmaken van de meest gangbare explosieven. Honden hebben een fantastisch reukvermogen. Niet alleen hebben ze ruim veertig keer meer geurreceptoren dan jij, maar het gedeelte van hun hersenen dat geuren verwerkt, is ook een veelvoud groter dan dat van mensen.

Honden ruiken dus niet alleen beter, maar ze zijn ook heel goed in het aanleren, onthouden en bewust opsporen van geuren. Terwijl jij een teug neemt van bijvoorbeeld een geurige bos bloemen, gaat een hond snuffelen: door kort en krachtig in te ademen met gesloten mond ontstaat er een wervelwind in de neus. Er komen meer geurstofjes in de neus en die maken beter contact met de geurreceptoren. Over een speurneus gesproken!

Wist je dat het reukvermogen van honden niet uitsluitend door politie en leger ingezet wordt, maar ook in ziekenhuizen en laboratoria voor het herkennen van ziektes zoals kanker? Er zijn zelfs honden die even goed als een sneltest COVID-19 kunnen aanduiden! Daarnaast is er in ons land ook een team met ecologische zoekhonden, die speuren naar uitwerpselen van o.a. otters en wolven. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen