Je hebt zo van die honden die spontaan in de koffer springen van zodra je aanstalten maakt om een autorit te maken. Andere viervoeters staan dan weer wat twijfelachtig tegenover die metalen kist op wielen, omdat ze het ding niet vertrouwen, bang zijn van de geluiden en bewegingen, of er ronduit ziek van worden. Vooral kleine puppy’s worden gemakkelijk misselijk, weet hondengedragsexperte Sofie van Hondersteboven, waarna ze beginnen te kwijlen en zelfs gaan overgeven in de auto. Leuk is anders, natuurlijk!

 
Misselijkheid: zo kan je wagenziekte voorkomen

Niet alle honden genieten van een ritje in de auto, om de simpele reden dat ze er misselijk van worden. Net als bij mensen kan deze misselijkheid veroorzaakt worden door reis- of wagenziekte. Het evenwichtsorgaan van je hond registreert dan dat hij stilzit, terwijl zijn ogen toch een beweging waarnemen. Onbegrijpelijk voor de hersenen van je hond, met als gevolg dat zijn maag in de knoop raakt! 
 
In tegenstelling tot mensen, die aan de hand van ademhalings- en ontspanningsoefeningen of yoga hun reisziekte onder controle kunnen leren te krijgen, is ‘niet misselijk worden’ geen vaardigheid die je bij je hond kan trainen. Toch zijn er enkele manieren waarmee je kan voorkomen dat je hond ziek wordt wanneer hij meerijdt in de auto.
Golden retriever op passagierszetel van auto
Voor sommige honden helpt het wanneer ze kunnen meerijden op de passagierszetel van de auto, zodat ze de weg kunnen zien
  • Wie zelf last heeft van wagenziekte, heeft vast al gemerkt dat het soms beter gaat wanneer je je ogen op de weg kan houden. Wil je voorkomen dat je hond reisziek wordt, dan kan het misschien helpen om hem op de passagierszetel vast te klikken zodat hij door de voorruit naar buiten kan kijken.
     
  • Is het geen optie om je hond vooraan in de auto te zetten, vergezel hem dan op de achterbank en laat iemand anders rijden. Een hond die makkelijk wagenziek wordt, vervoer je beter niet in de autokoffer. Liever houd je hem stabiel op je schoot, zodat hij de stress van het alleen zitten in de koffer alvast niet hoeft te ervaren. Neem je tijd om uit te zoeken wat het beste werkt voor jouw hond: sommige honden zitten graag op een hoger kussentje om door het raam te kunnen kijken, anderen blijven liever dicht tegen je aan liggen.
     
  • Merk je tijdens een lange autorit dat je hond overmatig aan het kwijlen is, dan kan het helpen om de wagen af en toe eventjes aan de kant te zetten en je hond kort uit te laten voor je je weg verderzet. Door de frisse lucht en het gevoel van vaste grond onder zijn pootjes, kan de stress misschien een beetje zakken en geef je de maag van je hond wat tijd om weer op orde te komen. Het autoraam een klein stukje openzetten tijdens het rijden kan ook helpen om de misselijkheid tegen te gaan.
     
  • Gaat je hond steevast aan het braken in de auto? Weet dan dat er ook medicatie tegen wagenziekte bij honden bestaat. Vraag hier zeker eens naar bij je dierenarts, dan kunnen jullie samen bekijken of en welke medicatie voor jouw hond zinvol kan zijn. Sommige honden worden een beetje suf van reisziektepilletjes, terwijl andere er geen bijwerkingen van ondervinden – dat zal je uit ervaring moeten ondervinden.
Beagle met wagenziekte ligt op de achterbank
Vraag bij je dierenarts welke medicatie tegen reisziekte het best geschikt is voor jouw hond
Geen nood: ook al is je puppy tijdens een autorit steevast wagenziek, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat hij hier de rest van zijn leven last van zal hebben. Naarmate zijn lichaam, en dus ook zijn evenwichtsorgaan groeit, is het mogelijk dat je pup een beter evenwicht ontwikkelt en na een tijdje vanzelf uit de ‘wagenziektefase’ groeit. Is dat niet het geval, dan ga je best eens met je hond naar een speciale osteopaat. De misselijkheid in de auto kan namelijk ook veroorzaakt worden door een blokkade ter hoogte van het evenwichtsorgaan, wat meestal prima te behandelen is. Komt er nadien nog geen beterschap, dan is de dierenartsenpraktijk de volgende halte.
 
Wordt je pup keer op keer misselijk, zelfs tijdens de kortste autorit, dan zou je verwachten dat hij de auto gaat associëren met iets negatiefs en er een afkeer van krijgt. Toch zien we in de praktijk dat dit zeker niet altijd het geval is. Sommige honden moeten bij elke rit braken en springen de dag nadien gewoon weer vrolijk in de wagen.
 
 

Angst: laat je hond stap voor stap wennen

Dat is natuurlijk anders wanneer je hond echt angstig staat tegenover dat vreemde, lawaaierige voertuig. Bij honden die ronduit bang zijn voor de auto, zal je véél geduld aan de dag moeten leggen om hen aan te leren dat dit een veilige plek voor hen is. De beste tactiek is om je hond in kleine, voorzichtige stapjes te laten kennismaken met je auto, terwijl je hem nauwlettend observeert. Zie je dat hij zich helemaal kan ontspannen? Dan pas is hij klaar voor de volgende stap. Begin ook pas met dit stappenplan op een moment dat je hond zo rustig mogelijk is. 
 
  • Wandel eerst samen met je hond naar de auto. Dit kan al een hele uitdaging zijn, want veel bange hondjes zetten zich helemaal schrap en weigeren zelfs maar in de buurt van de auto te komen. Vind je hond de nabijheid van de auto te eng? Het is belangrijk dat je rekening houdt met de emoties van je hond en hem de keuzevrijheid geeft wanneer je merkt dat hij het niet leuk vindt. Keer in dat geval gewoon terug naar je startpunt en gun je hond een adempauze voor je het opnieuw probeert.
Vrouw zit met hond op achterbank
Ga samen met je hond op de achterbank zitten als je wil dat hij daar leert zitten
Man aan het stuur van een auto met hondje op de passagierszetel
Of laat hem naast je zitten en neem zelf plaats aan het stuur
  • Neem samen met je hond plaats in de auto. Een klein hondje zal je misschien moeten oppakken, voor een iets grotere hond kan een opstapje helpen om de auto toegankelijker te maken. Ziet hij het toch niet zitten, dan kan hij zelf beslissen om weer uit de auto te stappen. Wil je uiteindelijk dat je hond op de achterbank meerijdt, neem dan ook nu al samen met je hond plaats op de achterzetels. Door dicht bij hem te blijven, kan je hem beter observeren en geruststellen.
     
  • Ga aan het stuur van de auto zitten, terwijl je hond achterin blijft zitten. Opgelet: zonder de motor te laten draaien of de radio aan te zetten! Dit is een goed moment om je hond een kauwsnack of een kong te geven. Toont hij interesse in het lekkere hapje? Dan is hij voldoende op zijn gemak om zijn aandacht te laten afleiden. Neemt hij het aangeboden snoepje niet aan, dan wil dit zeggen dat hij te diep in zijn stress zit en dat je een stapje terug moet zetten.
 
Vanaf nu kan je alle aspecten van het autorijden geleidelijk aan opbouwen, terwijl je na elke stap weer het gedrag van je hond evalueert. Zet de motor aan, geef al eens gas zonder dat de wagen in versnelling staat en probeer daarna enkele meters te rijden. Zeker niets overhaasten! Met hoe minder spanning je hond aan de autorit begint, hoe beter. 
Vrouw laat hond in open autokoffer stappen
Oefen telkens lang genoeg op elk aspect van het autorijden voor je naar de volgende stap overgaat – je hond moet zich volledig op zijn gemak voelen
Helaas is een angstige hond voor de meeste eigenaars pas een probleem wanneer ze dringend ergens naartoe moeten. Wanneer je het zitten in en meerijden met de auto niet lang genoeg op voorhand geoefend hebt, wordt je hond gedwongen om zijn angst snel-snel onder ogen te zien, terwijl hij daar helemaal (nog) niet klaar voor is. Dat kan zoveel stress met zich meebrengen dat je pup moet overgeven – en vaak is het dan moeilijk om het onderscheid te maken tussen een wagenzieke hond en een zeer gestresseerde hond. Het loont dus altijd de moeite om voldoende tijd in je agenda vrij te maken om je nieuwe pup stap voor stap te laten wennen aan de auto. Wees hierbij ook streng voor jezelf: zolang je hond zich niet comfortabel voelt, is het beter om hem niet mee te nemen in de wagen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen