Eindelijk vakantie! Of je nu op een avontuurlijke roadtrip vertrekt of via de Autoroute du soleil naar een zuidelijk vakantiehuis rijdt, natuurlijk neem je graag je trouwe viervoeter mee op reis. Sommige honden vinden het zalig om mee te rijden in de auto, anderen halen er hun neus voor op. Of worden wagenziek. Met deze tien tips zorg je dat je hond fris, gezond en enthousiast op je bestemming arriveert!

Voor vertrek

TIP 1: Maak je hond gewend aan de auto

Misschien heeft jouw hond het helemaal niet begrepen op die rijdende ijzerbak. Dan staan er voor jou en je pluizige balletje energie op poten eerst nog enkele sessies auto-gewenning op de planning. Werk met kleine stapjes en probeer je hond nooit te forceren. Geeft hij aan dat hij het doodsbenauwd heeft in de auto? Stap dan uit en probeer het later nog eens opnieuw. Soms kan het helpen om je hond eerst vertrouwd te maken met je wagen door af en toe eens met hem op de achterbank of in de kofferruimte te gaan zitten terwijl je auto stilstaat op de oprit. Voelt hij zich na een tijdje op zijn gemak? Dan is de motor aanzetten de volgende stap. 
 
 

TIP 2: Oefen vooraf op kortere ritten

Heb jij echter zo’n hond die spontaan in de koffer springt als je nog maar naar de supermarkt rijdt voor je wekelijkse boodschappen? Dan is de kans groot dat hij ook wel openstaat voor langere ritjes, al weet je dat nooit met zekerheid. Voor je die tien uur durende exodus naar het zuiden aanvat, kan je best eens oefenen op iets kortere autoritten. Rij om te beginnen eens naar de andere kant van ons eigen landje en kijk hoe je hond het ervan afbrengt. Een goede voorbereiding kost wat tijd, maar kan je heel wat problemen besparen tijdens je vakantie.
Hond springt in auto
Sommige honden springen spontaan in de auto, anderen hebben een duwtje in de rug nodig

TIP 3: Laat je hond eerst nog eens uit

Vlak voor je aan een lange autorit begint, is het altijd een goed idee om je hond eerst nog even uit te laten. Anders kan je er donder op zeggen dat hij alweer wil uitstappen voor een plaspauze nog voor je goed en wel de autosnelweg bent opgereden. Een stevige wandeling kan ook helpen om je hond alvast wat te kalmeren, zodat hij zich snel op de achterbank of in zijn (reis)bench neervleit voor een dutje. Een rustige reisgezel is een aangename reisgezel! Tip: dit geldt ook voor kleine kinderen.
 
 

TIP 4: Zorg dat je niets vergeet

Op vakantie gaan met je hond vergt wat extra aandacht bij het voorbereiden van je reis en het inpakken van je bagage. Niets zegt zo hard ‘balen!’ als halverwege de rit ontdekken dat je een cruciaal item vergeten bent mee te nemen ... Met onze Beestige vakantiechecklist kan het gewoonweg niet fout lopen! Check ook zeker de specifieke hondenregels van het land van je reisbestemming. In sommige landen is een muilkorf verplicht en jammer genoeg zijn niet alle rassen overal welkom
 
 

TIP 5: Last in, first out

Wil je het geduld van je viervoeter niet onnodig op de proef stellen? Zorg dan dat eerst al je bagage in de autokoffer zit en laat je hond als allerlaatste passagier instappen. Je hond zit niet graag uren aan een stuk opgesloten in zijn reisbench, dus hoe meer je die tijd kan inkorten, hoe beter. Bij aankomst op een rustplaats of op je plek van bestemming geldt het omgekeerde principe: laat eerst je hond uit de auto en begin dan pas met uitladen.
Op reis gaat je hond altijd als laatste in de auto en als eerste er weer uit

Onderweg

TIP 6: Vermijd oververhitting

Als je op vakantie naar zuiderse oorden gaat, dan kan het snel warm worden in de wagen. Zeker als je onderweg ook nog in de file terechtkomt. Bedenk even hoe warm het voor jou aanvoelt en tel er dan gerust nog enkele graden bij voor je hond, want die kan zijn overtollige warmte veel minder goed kwijtraken. Daarom plan je jouw rit best zo dat je niet op het warmste moment van de dag in de auto moet zitten. 
 
  • Heb je airco in de auto, zet die dan zeker aan, maar niet té koud (tussen 18 en 20 °C is ideaal). Of laat je hond op een koelmat liggen. Heb je die niet? Enkele koelelementen die je in een badhanddoek rolt, zijn een waardig alternatief om oververhitting te voorkomen.
     
  • Een raampje openzetten voor de nodige ventilatie, is een prima idee. Maar je hond met zijn kop uit het open autoraam laten hangen om af te koelen, doe je beter niet. Ten eerste is het niet veilig om je vierpoter los te laten zitten in de wagen, maar hij kan er ook een oogontsteking of een luchtweginfectie aan overhouden. Geen goeie start van de vakantie!
     
  • Laat je hond NOOIT alleen achter in de auto terwijl jij je even gaat bevoorraden in de shop van het benzinestation. Een auto warmt heel snel op – zeker wanneer hij in de zon geparkeerd staat – wat maakt dat de lichaamstemperatuur van je hond pijlsnel de hoogte in gaat. Al na een vijftal minuten kan je harige vriend onherstelbare fysieke schade oplopen. Stap je zelf uit? Neem je hond dan altijd mee naar buiten.
Hond met kop uit open autoraam
Het ziet er verleidelijk uit, maar je hond met zijn kop uit het autoraampje laten hangen, is onveilig én ongezond

TIP 7: Pauzeer regelmatig

Op reis gaan is behoorlijk spannend voor je hond en bovendien zijn hondenpootjes gemaakt om te bewegen. Uren aan een stuk stilzitten is dus geen optie.
 
  • Zorg dat je regelmatig even aan de kant gaat staan voor een drinkpauze, zodat je viervoeter niet kan uitdrogen. Je kan hiervoor de vertrouwde drinkbak van je hond gebruiken of een handig opvouwbaar reismodel meenemen. Een waterdispenser is ook een goed idee. Zorg vooral dat je hond steeds fris en vers water kan drinken, dus ga gerust even bijtanken in de toiletten van een benzinestation. 
     
  • Zeker bij langere ritten is het ook belangrijk om je hond op gezette tijdstippen te laten eten. Neem een afsluitbaar plastic doosje of zakje met hondenbrokken en een reisvoerbak mee voor de picknick onderweg. En probeer hierbij zoveel mogelijk het ritme aan te houden dat je hond thuis heeft.
     
  • Nu je toch bent uitgestapt, kan je je hond meteen eens uitlaten op het parkeerterrein – en ook voor jezelf een sanitaire stop inlassen. Zo kan je tegelijk even de benen of poten strekken voor je aan de volgende etappe van de rit begint. Hou je hond wel steeds goed aangelijnd! Zo’n snelwegparking is nieuw en interessant terrein, boordevol etensrestjes van andere reizigers, waar je hond het liefst van al wat langer zou blijven plakken! Tip: neem een oude handdoek mee om de poten van je hond schoon te vegen voor hij weer in de auto springt.
Pauzeer om de twee uur om je hond te laten drinken en zijn poten te strekken

TIP 8: Zorg voor afleiding

Urenlang stilzitten in een tuigje op de achterbank of in een (reis)bench in de koffer is geen makkelijke opdracht voor de meeste honden. Het eerste halfuur is je viervoeter nog nieuwsgierig naar alles wat er zich in en rond de auto afspeelt, maar na een tijdje zal hij zich al snel gaan vervelen. 
 
  • Wil je je hond wat afleiding bezorgen, dan is het een goed idee om zowel zijn favoriete speelgoed als een splinternieuw speeltje mee te nemen in de auto. Terwijl het eerste voor een vertrouwd gevoel zorgt, is hij met het tweede nog langer zoet om alle mogelijkheden te ontdekken.
     
  • Ook snacks of hondensnoepjes kunnen even voor afleiding zorgen. Wat je beter niet doet, is je hond een kauwstick geven. Bij een onverwacht manoeuvre of een aanrijding kan die in zijn keelgat schieten, met alle gevolgen van dien. 
 
 

TIP 9: Wees voorbereid op reisziekte

Net als mensen kunnen honden ziek worden in een rijdende auto. Dat komt omdat onze hersenen in de war raken door het verschil tussen de waargenomen beweging (stilzitten van de hond) en de werkelijke beweging (verplaatsing van de auto). Niet elke hond heeft er last van en bovendien zijn de symptomen ook nog eens verschillend van hond tot hond: van overmatig veel kwijlen, slikken en hijgen tot angstig trillen, kokhalzen en braken.
  
Heeft je hond last van wagenziekte? Ga dan eens aankloppen bij je dierenarts en vraag om advies. Er bestaan pilletjes die je hond enkele uren voor vertrek kan innemen, zodat hij kalmeert en geen braakneigingen meer krijgt. Je test deze medicijnen best vóór je lange autorit al eens uit om te kijken hoe je hond erop reageert. Omwille van de verdovende werking van deze medicatie is ze niet voor alle honden geschikt. Je hond voeren vlak voor vertrek doe je sowieso beter niet, als je de inhoud van zijn maag niet meteen op je achterbank wil zien belanden.
Overmatig kwijlen, slikken of hijgen, kokhalzen of braken: ook honden kunnen last krijgen van reisziekte

Bij aankomst

TIP 10: Geef een beloning bij aankomst

Urenlang stilzitten in een rijdende auto, da’s verre van natuurlijk gedrag voor een hond. Daar mag dus best iets tegenover staan! En die beloning hoeft geen eetbaar cadeautje te zijn. Een stevige wandeling of een potje ‘ik gooi een stok en jij brengt hem terug’, zodat hij zijn opgespaarde energie kwijt kan, heeft ook een positief effect. Zo gaat je viervoeter een langere autorit associëren met het vooruitzicht op een portie tomeloze actie. En welke hond zegt daar nu nee tegen?
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen