Iedere hondenliefhebber kan het beamen: afscheid nemen van je trouwe, harige vriend is een aangrijpende gebeurtenis. Het verwerken van het verlies is voor iedereen verschillend – terwijl de een zo snel mogelijk de leegte opvult met een nieuwe hond, heeft de ander behoefte aan een lange verwerkingstijd.


Hoe kan ik mijn verdriet verwerken?

Hondenbaasjes verwerken hun verdriet op verschillende manieren. Je zal sommige mensen misschien horen zeggen dat het “maar een huisdier was”, maar voor jou betekende je trouwe viervoeter alles. Het is dus absoluut normaal dat je droevig bent als je hond gestorven is en dat je tijd nodig hebt om dit te verwerken. Weet dat het heel belangrijk is om die periode van rouw bewust door te maken – je emoties opkroppen zorgt er alleen maar voor dat je de pijn van het verlies van je trouwe hond langer blijft voelen.
 
Iedere mens heeft z'n eigen gevoelens en wat voor de ene persoon helpt, kan de ander net droeviger maken. Hou er ook rekening mee dat zelfs binnen je gezin elk op z'n eigen manier met het afscheid zal omgaan. Hieronder kan je enkele manieren vinden waarop je het verlies kan verwerken en voor jezelf kiezen wat jou kan helpen.
 

 • De assen bewaren in een juweel of een ander mooi voorwerp.
   
 • Een vermelding op een daartoe bedoelde website met een beschrijving van de hond.
   
 • Een forum waarop je over je verlies kan praten met lotgenoten.
   
 • Een mooi plekje op een dierenkerkhof of in de eigen tuin.
   
 • Een mooie foto inlijsten zodat je hond nog altijd een beetje deel uitmaakt van het gezin. Je kan ook iedere dag of wekelijks kijken naar foto’s of filmpjes van jullie tijd samen. Op die manier neem je telkens even de tijd om aan je hond te denken en zal je niet op onverwachte momenten overstelpt worden door negatieve emoties. Het oproepen van deze herinneringen is voor veel mensen een belangrijke stap in het rouwproces.
 
 

Je hond begraven of laten cremeren?
 

 • Als je hond overleden is, kan je ervoor kiezen om hem te laten begraven op een speciale dierenbegraafplaats. Op zo'n begraafplaats krijgt je hond een eigen graf, waar je ook een mooie steen bij kan plaatsen. Je betaalt dan elk jaar een bepaald bedrag voor de huur van het graf, zoals dat bij mensen ook gaat. Ook een herdenkingsdienst in het uitvaartcentrum is een optie.
   
 • Of misschien wil je hem wel begraven in je eigen tuin? Aan welke voorwaarden je gebonden bent wanneer je je hond zelf wil begraven, kan je navragen bij je gemeente. Zo mag je je huisdier bijvoorbeeld niet zelf begraven als hij meer dan 10 kilogram weegt of overleden is aan een besmettelijke ziekte, en moet je hem ook diep genoeg (minstens een halve meter) begraven in een bodem die niet klei- of leemachtig is. Zorg wel dat je je hond op privé-eigendom begraaft – dieren begraven op openbaar terrein is niet toegelaten. Een aandenken meegeven in het graf kan, op voorwaarde dat het biologisch afbreekbaar is, dus geen plastic.
   
 • Er bestaan ook speciale crematoria voor dieren. Hier kan je je hond laten cremeren en uitstrooien op een strooiweide, of je kan de assen mee naar huis nemen in een urne. Er bestaan tegenwoordig heel mooie ontwerpen! Vind je het moeilijk om je hond zelf naar het crematorium te brengen? Weet dan dat je hem ook kan laten ophalen en de assen achteraf bij je dierenarts kan oppikken in plaats van in het crematorium.
   
 • Als je hond bij de dierenarts is overleden, kan die hem daar laten ophalen door een erkend ophaler of een dierenambulance. De meeste gemeenten hebben ook inzamelpunt voor overleden dieren. Je kiest er dan voor om je huisdier samen met andere overleden dieren te laten 'verwerken' tot diermeel, (bio)brandstof of industriële grondstoffen. Een waardig afscheid kan je dit natuurlijk niet noemen ... Vaak wordt voor de optie 'destructie' gekozen bij paarden, omdat die te groot zijn voor crematie of om te begraven, en bij dieren die geen eigenaar hadden.
Graf van hond
Afscheid nemen van je hond kan op verschillende manieren: zo bestaan er speciale dierenbegraafplaatsen waar je een graf kan maken voor je lieve huisdier

En wat nu?

Als je het verdriet van je gestorven vriend verwerkt hebt, kan je zelf kiezen wanneer je klaar bent om een nieuwe hond in huis te halen. Iedereen is anders wat dat betreft! Sommige mensen zullen zo snel mogelijk een nieuwe hond willen en andere mensen wachten liever enkele jaren. Wat je ook doet, doe waar jij je goed bij voelt en maak geen overhaast beslissingen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen