Zelf zijn we het van kindsbeen af gewend om tweemaal daags onze tanden te poetsen. Zo voorkomen we dat bacteriën en tandplak de goede vrede in onze mond overnemen. Onder honden is die gewoonte iets minder goed ingeburgerd, maar daar komt stilaan verandering in. Check in dit artikel wat je in huis moet hebben om de tanden van jouw hond elke dag opnieuw te laten schitteren. 
Een goede mondhygiëne voorkomt een slechte adem, remt de ontwikkeling van tandsteen en gaatjes én geeft tandvleesontstekingen geen kans. Door regelmatig de tanden van je hond te poetsen, kan je er er ook voor zorgen dat dure gebitsreinigingen - die meestal onder narcose uitgevoerd worden - tot het verleden behoren. Bovendien kunnen via een onverzorgde mond schadelijke bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo levensbelangrijke organen aantasten. 
 
De voordelen van een dagelijkse poetsbeurt zijn dus duidelijk, toch vormen tandproblemen nog steeds één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden. Wil jij voor eens en voor altijd komaf maken met de stinkende adem van jouw hond? Hieronder overlopen we wat je nodig hebt om de tanden van je hond te verzorgen, hoe je hem kan laten wennen aan het tanden poetsen en wat je kan doen als hij het toch allemaal niet zo leuk vindt. 
 
 

1. Fris mondwater om de hondenmond te spoelen 

Een eerste maatregel die je kan nemen en die voor elke hond geschikt is, is het aanbieden van mondwater. Beaphar Mondwater koop je aan in geconcentreerde vorm om te verdunnen met het drinkwater van je hond. Meng dagelijks 10 ml van het mondwater in een liter drinkwater en laat je hond er gedurende de dag van drinken. Tijdens het drinken komen zijn tanden telkens in aanraking met de werkzame stoffen in het mondwater, waardoor die hun werk kunnen doen. Wanneer je de drinkkom van je hond ververst (dat doe je minstens één keer per etmaal), voeg je opnieuw de juiste hoeveelheid mondwater toe. 
 
In dit mondwater zitten verschillende bestanddelen die een weldadig effect hebben op de binnenkant van een hondenmond. Het bevat o.a. een enzym dat tandplak in de kiem smoort en een middel met antibacteriële werking. Alle ingrediënten zijn veilig om in te slikken. Het aanbieden van mondwater is een goede start voor een gezonde hondenmond, maar kan niet volledig de werking van tandenborstel en tandpasta vervangen. Voor honden die angst of agressie vertonen bij het tandenpoetsen of bij honden die dat nog aan het leren zijn, vormt het wel een waardevol alternatief.   

2. Een goede tandpasta voor honden 

Omdat honden alles wat je op hun tanden aanbrengt uiteindelijk ook inslikken, mag je hen nooit met tandpasta voor mensen behandelen. Mocht je het per ongeluk toch proberen, zal je hond jouw fout zonder twijfel duidelijk maken want want ‘frisse muntsmaak’ staat niet in zijn lijstje met lekkernijen. Het omgekeerde is trouwens ook waar: we willen jouw grimas wel eens zien wanneer je per ongeluk hondentandpasta met leversmaak op je tandenborstel smeert … Een lekker smaakje is dus onontbeerlijk, geen hond die anders zijn medewerking aan jou verleent. 
 
Daarnaast moet de tandpasta natuurlijk ook zijn werk kunnen doen. De Beaphar Tandgel bevat bijvoorbeeld enzymen die tandplak bij de bron aanpakken zodat het niet kan verharden tot tandsteen. Deze werking wordt nog versterkt door de aanwezigheid van calciumbinders. Een ander enzym richt zich rechtstreeks tot bacteriën die schade kunnen aanrichten in de mond. De aanwezigheid van werkzame stoffen zorgt ervoor dat hondentandpasta reeds een goede invloed heeft op de mondhygiëne zonder dat het goedje met een borstel ingemasseerd wordt. Het volstaat dus om wat hondentandpasta aan te brengen op de tanden van je hond - met je vinger of met een meegeleverd tuitje - die het goedje verder over zijn tanden verspreidt met z’n tong. Let op: leg je hand niet bovenop de hondensnuit om wat gel aan te brengen, maar til de bovenlip van je hond op aan de zijkant van zijn hoofd. Dat is de meest hondvriendelijke manier om te starten met tandenpoetsen. 
 
Het aanbrengen van een lekkere gel of pasta op de tanden van je hond is trouwens een prima manier om hem de eerste stapjes te laten zetten in het tandenpoetsen. Want de werking van hondentandpasta wordt nog beter wanneer je wél de mogelijkheid hebt om alles goed te verspreiden met een borstel. Is je hond gewend aan de smaak en het gevoel van tandpasta op zijn tanden? Laat hem dan rustig wennen aan de beweging van je vinger over zijn tanden. Doe dat eerst met één tand en geef hem meteen daarna een lekker (gezond) snoepje. Alleen wanneer hij dat 100% ok vindt, neem je er een volgende tand bij. Het heeft geen zin om je hond te dwingen tot medewerking. Een trage gewenning geeft de grootste kans op langdurig succes. 
 

3. Een vingertandenborstel 

Wanneer je hond zonder problemen de tandpasta of tandgel in zijn mond aanvaardt en zich netjes over de tanden laat strijken door jouw vingers, is het tijd om de volgende stap te zetten. De handigste manier om de tanden van je hond écht te poetsen, is met een vingertandenborstel. Dat is een plastic hoesje dat je over je vingertop schuift met een klein borsteltje aan het uiteinde. 
 
De beweging die je met de Beaphar vingertandenborstel maakt is net dezelfde als de beweging waarmee je in de vorige stap tandpasta op de tanden van je hond smeerde. Toch zal je hond opnieuw moeten wennen aan jouw nieuwe hulpstuk: de meeste honden laten niet zomaar elk vreemd voorwerp toe in hun muil. Laat hem eerst snuffelen aan de borstel, smeer er wat tandpasta op die hij mag oplikken en vergeet achteraf niet te belonen met een koekje. 
 
Bouw het eigenlijke poetsen in baby-stapjes op. Je kan niet té traag gaan! Poets elke dag een tandje meer en/of sta iets langer stil bij elke tand. Breid zo stilaan je poetssessies uit tot je het ganse gebit van je hond zonder stress en angst mag poetsen. 
Beaphar vingertandenborstel
Met een vingertandenborstel raak je het makkelijkst bij de alle tanden

4. Kauwsnacks ter ondersteuning 

In het wild onderhouden roofdieren hun tanden door vlees en botten te verscheuren en vermalen met hun tanden. Hoe meer onze huishonden de kans krijgen hun tanden te gebruiken, hoe beter dat is voor hun gezondheid. Kauwsnacks zoals de Pedigree Dentastix, de Purina Dentalife sticks en de Edgard & Cooper Doggy Dental Sticks zijn daarom een gezond tussendoortje om regelmatig aan je hond te geven. Ze vervangen geen grondige poetsbeurt met een tandenborstel, maar kunnen van grote hulp zijn bij honden die hun tanden liever niet laten poetsen. Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat bepaalde kauwsnacks een goede invloed hebben op de reinheid van moeilijk te bereiken tanden achterin de hondenmond. 
 
Waarop moet je letten wanneer je kauwsnacks voor je hond aankoopt? Kies eerst en vooral een maat die bij je hond past: een mini-stick voor een maxi-hond brengt helaas geen zoden aan de dijk. Je hond een maatje groter aanbieden dan op de verpakking staat, kan dan weer wel - hoe steviger hij zijn tanden in de stick moet zetten, hoe meer effect. Hou dan wel het gewicht van je hondenmaatje goed in de gaten: wat je geeft in de vorm van snacks of kauwmateriaal, moet je aftrekken van zijn dagelijkse portie hondenvoer.  
Kauwsnacks van Aveve
Met een lekkere kauwsnack helpt je hond mee zijn tanden schoon te houden

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen