Net zoals mensen, houden paarden van afwisseling. En dat hoeven niet altijd dure paardensnoepjes of suikerrijke wortels te zijn. Kijk eens even om je heen, misschien is jouw omgeving wel een waar paardenbuffet! Trek er dus eens op uit en ga op zoek naar groene lekkernijen als gezonde aanvulling op het dieet van jouw paard. 

Houtig, sappig en kruidig 

We zijn het zo gewend om onze paarden gras, hooi en granen te voederen, dat we zouden vergeten dat ze ook met andere plantendelen overweg kunnen. Wie een boom in zijn weide heeft (of had) staan, kan gegarandeerd navertellen dat paarden ook schors lusten. In een gevarieerd dieet is dus ook plaats voor houtige gewassen, zoals twijgen of een stuk stam om te strippen.  
 
Maar misschien denk je dat er niets gaat boven een sappige pluk gras? Think again! Heel wat groene planten die we traditioneel als ‘onkruid’ bestempelen, vinden paarden net heel lekker. Bovendien kan je ook in de winter gaan wildplukken, wanneer de meeste paarden een tijdlang geen vers gras te eten krijgen. 
 
En dan zijn er nog de echte kruiden, aromatische smaakmakers die ook je paard kunnen bekoren. Voeder ze met mate en nooit elke dag hetzelfde. Pluk de ene dag het ene kruid en bied de volgende dag wat anders aan. Kruiden bevatten trouwens over het algemeen minder suikers dan gras, waardoor ze ook geschikt zijn voor paarden gevoelig aan hoefbevangenheid. 
 

Welke takken mag je voederen aan paarden? 

Ter afwisseling knabbelen paarden graag aan de bast van een boom of aan twijgjes met dunne schors en sappige blaadjes. Leg de takken in een ver hoekje op de paddock of hang ze omhoog zodat je paard er wat moeite voor moet doen. Je kan ook een takkenril maken als natuurlijke afscheiding, waar je af en toe wat lekkers in verstopt. Op die manier voorkom je verveling! 
 
Dé boom bij uitstek om aan paarden te geven, is de wilg. Het is een snelgroeiende boom die niet lijdt onder veelvuldig snoeien. De takken zouden zelfs licht ontstekingsremmend werken, het is dan ook niet verwonderlijk dat het basisingrediënt van aspirines uit wilgen gewonnen wordt. 
 
Behalve wilg, zijn er nog meer bomen geschikt als aanvullend paardenvoeder. O.a. hazelaar, berk, linde, els en haagbeuk (opgelet: geen beukhaag) mag je voederen aan je paard. 
 
Leg niet zomaar eender welke tak bij je paarden, zoek altijd eerst even op of je vondst wel eetbaar is. Let bijvoorbeeld erg goed op met esdoorn, een boomsoort waarvan sommige onderdelen extreem giftig zijn. Hier vind je info over esdoornvergifitiging. 
Paard plukt blaadjes van boom
Bomen zijn niet alleen lekker, ze rekken ook je nekspieren
Paard eet rozenbottel van struik
Rozenbottels zijn een echte lekkernij 

Welke struiken zijn geschikt voor paarden? 

In plaats van te gaan wildplukken, kan je ook de planten in je tuin vervangen door paardvriendelijke exemplaren. Het grote voordeel: snoeien wordt een extra leuke bezigheid, omdat je paarden er happy van worden! 
 
Met bramen en frambozen maak je zelfs het hele gezin blij: de vruchten zijn heerlijke snoepjes voor bij je ontbijt, het snoeiafval gaat erin als zoete koek bij je paarden. Maak je geen zorgen over de stekels en doornen: daar weet je paard wel weg mee. Zelfs van een meidoornhaag langs de omheining van je weide zal lustig gesnackt worden! 
 
Nog een echte eyecatcher voor je tuin is bijvoorbeeld hondsroos, bosroos en duinroos. Dat zijn inheemse rozensoorten met prachtige bloemen en na de zomer verschijnen er rozenbottels aan de struiken die je aan je paarden kan voederen. 
 
Staat er bamboe in je tuin? Niet echt een struik, eerder een uit de kluiten gewassen grassoort die vaak woekert waar je het niet wil. Maar hé: snij eens wat stokken af voor je paard: die laat ze graag in zijn maag verdwijnen! 
 
Let op: niet elke struik is geschikt voor paarden. Let bijvoorbeeld op met het snoeisel van taxus en buxus, twee veel voorkomende haagplanten die erg giftig zijn! Ook gouden regen, klimop en rhododendron zijn giftige tuinplanten. 
 

Welk onkruid is een lekkernij voor je paard? 

Het woord ‘onkruid’ dekt eigenlijk de lading niet, want heel wat van die ongewenste planten zijn juist heel lekker én voedzaam voor paarden. Natuurlijk mag je niet zomaar alles wat je tegenkomt voederen: check vooraf of je zeker geen giftige planten voedert. Dan moet je natuurlijk eerst weten welke plant je geplukt hebt, daarvoor kan je een handige app zoals PlantSnap of Pl@ntNet gebruiken. 
 
Met deze ‘onkruiden’ zit je sowieso safe: 
 
  • paardenbloem
  • duizendblad
  • goudsbloem
  • madeliefje
  • vogelmuur
  • dovenetel
  • grote weegbree
  • kamille
  • brandnetel (eerst laten drogen, zodat het niet meer prikt) 
  • varkensgras
  • kleefkruid 
  • distel 
 
Opgelet voor deze (soms zeer) giftige planten: jacobskruiskruid, vingerhoedskruid, wolfsmelk, heermoes, berenklauw, adelaarsvaren, belladonna, boterbloem … Deze lijst is niet volledig! 
Paard tussen de kruiden
Op een weide vol kruiden, stelt het paard zelf zijn kostje samen
Paardensnuit met distel in de mond
Zelfs stekelige distels worden gesmaakt door paarden

Aromatische kruiden als verrijking voor je paard 

Tenslotte zijn er nog de echte kruiden, zoals wij die kennen in de keuken of voor andere toepassingen. In de moderne paardenhouderij hoeven paarden hun neus amper te gebruiken, daarom is het voor hen een grote verrijking om geurige planten te verkennen. Geef nooit grote hoeveelheden kruiden en wissel elke dag af. Zie het als een aangename aanvulling, maar laat ze het paardendieet nooit overheersen. 
 
Volgende kruiden staan hoog op de lievelingslijst van paarden: 
 
  • pepermunt
  • citroenmelisse
  • oregano (of wilde marjolein)
  • basilicum
  • dille
  • peterselie
  • tijm (verschillende soorten) 
 
Heb je ook een moestuin? Dan kan je je paarden af en toe een beetje tracteren van je oogst. O.a. broccoli, rode biet, witlof, andijvie, venkel, radijs, sla, selderij en komkommer vormen een lekker tussendoortje. Groenten die je beter niet geeft, zijn o.a. paprika, tomaat, koolsoorten, uien, prei en aardappel.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen