Met hun wollen pels en wintervacht kunnen schapen en geiten vier seizoenen op de weide doorbrengen. Toch kan de ene net iets beter tegen de kou dan de andere. Wil je jouw weidedieren zoveel mogelijk comfort geven tijdens de winterperiode? Volg dan deze tips!
 

Tip 1: Laat ze wennen aan de kou

Haal jij je dwerggeiten of andere weidedieren naar binnen voor de winter? Laat ze dan binnen blijven tot de kou voorbij is. Een dier dat niet buiten staat, ontwikkelt geen dikke ondervacht. Zet je je dieren plots terug buiten, dan zijn ze niet voorbereid op winterse weersomstandigheden. Staat jouw dier het hele jaar door buiten? Dan beschermt zijn dikke wintervacht hem tegen de kou.
 

Tip 2: Voorzie een tochtvrije beschutting

Laat je je dieren op de weide staan? Dan is een beschutte plek om te schuilen tegen tocht, gure wind, bijtende kou en regen echt onmisbaar. Hoewel schapen en geiten hun temperatuur vrij goed op peil kunnen houden, hebben ze een hekel aan nattigheid. Zeker jonge, oude of zieke dieren hebben nood aan een goede beschutting!

Een open stal is ideaal: je dieren kunnen in dat geval zelf beslissen of ze buiten of binnen willen zijn. Zorg er wel voor dat je schuilhok stevig genoeg is en niet kan inzakken door de sneeuw. Daarnaast moet de stal ruim genoeg zijn, zodat alle dieren er hun plek in kunnen vinden. Ook een afdak kan met wat creativiteit het geschikte schuilhok worden.

Heb je een oude schuur of loods die als dichte stal kan dienen? Prima! Vermijd vochtigheid binnen de muren door de stal goed te ventileren en dus droog en luchtig te houden. De stalwanden hebben onderaan best geen spleten om je weidedieren optimaal tegen de tocht te beschermen. Deel de ruimte eventueel in met tussenmuurtjes.
geitje in de bergen

Tip 3: Creëer een warme ligplek voor je dier

Om je dieren ook liggend warm te houden, is het belangrijk dat de bodem van je hok of stal niet te koud is. Een dik strobed op de grond zorgt ervoor dat je schapen en geiten altijd een droge slaapplek hebben. Bij nat en winderig weer zullen ze die droge ligplaats uit eigen beweging opzoeken. En wat zullen ze je dankbaar zijn!
Naast een schuilhok kan ook natuurlijke beschutting je dier beschermen tegen regen, wind en tocht

Tip 4: Zorg voor een weelderige weide

Naast een schuilhok kan ook natuurlijke beschutting je dier beschermen tegen regen, wind en tocht. Denk hierbij aan hagen, bomen of struiken.
 

Tip 5: Voorzie voldoende eten en drinken

Voorzie ook bij koude temperaturen vers drinkwater voor je weidedieren. Vervang dit water regelmatig zodat het niet bevriest. Zorg daarnaast voor voldoende voedsel, aangepast aan de energiebehoeften van elk(e) schaap of geit. Hoe kouder het is, hoe meer energie deze dieren nodig hebben om de kou te trotseren. Die energie gebruiken ze om zichzelf warm te houden, onder meer door te rillen.
 

Tip 6: Kijk je dier regelmatig na

Observeer je schapen en geiten regelmatig, zo merk je het meteen als ze zich abnormaal gedragen. Bekijk ze ook eens van dichterbij om eventuele kwaaltjes op tijd op te sporen. Dieren die buiten staan tijdens de vrieskou, moeten eerst en vooral gezond zijn!

Heb je ook konijnen en cavia’s rondlopen? Met deze tips help je hen de winter door!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen