Een kudde schapen lijkt wel één organisme: de individuen blaten simultaan en laten elkaar nooit alleen. Schapen zijn dan ook echte groepsdieren die het best functioneren in ‘huishoudens’ van minstens vier stuks. Overweeg jij om enkele schapen op je grote gazon los te laten? Dan kan je hier al enkele populaire rassen leren kennen: van klein tot groot en van wollig tot harig. 
 

1. Ardense voskop 

De Ardense voskop is een typisch Belgisch ras dat behoort tot ons ‘levend erfgoed’. Het aparte schaap heeft een typische voskleurige vacht die vooral op de kop en de poten goed zichtbaar is. De lammetjes worden volledig bruin geboren, maar hun wol krijgt een meer lichtbruine kleur wanneer hij uitgroeit. De Ardense voskop groeit uit tot een breed, gespierd schaap dat een sterke indruk geeft. Dat is niet onterecht: een ram weegt gemakkelijk 75 kilogram terwijl ooien gemiddeld 62,5 kg bereiken. Dit dier kan overleven in zelfs de koudste temperaturen of meest vochtige klimaten. Dat maakt dat de vele regenbuien die typisch zijn aan ons land het niet deren. 

De voskop ziet er misschien schattig uit, maar een echt knuffeldier is het niet. Dit schaap staat erom bekend een afwachtende houding aan te nemen. Het kan dus best wat tijd in beslag nemen voor je Ardense voskop jou niet meer als vreemde beschouwd. En wanneer je je strepen nog niet verdiend hebt, kunnen vooral rammen wel eens scherp uit de hoek komen.
 
Ardense voskop
Ardense voskop 

2.  Vlaams schaap 

Het Vlaams schaap komt al sinds de Middeleeuwen voor in Vlaanderen. Het is een echt wolschaap dat een belangrijke rol speelde in onze historische lakenindustrie, maar ook nu nog steeds geapprecieerd wordt om zijn dikke, wollige haren. Het Vlaams schaap is volledig wit, van kop tot staart, al hebben sommige individuen een zwarte neus en pootjes. De witte wol is zijdezacht, lang en golvend. Daarnaast is de Vlaming ook een erg vruchtbaar schaap dat naast wol ook voldoende melk oplevert.  
Vlaams schaap
Vlaams schaap 

3. Texelaar

De Texelaar is afkomstig uit Nederland en ontleent zijn naam aan het bekende waddeneiland. Het is een typisch dubbeldoelras dat zowel voor de wol als het vlees gehouden werd - al hebben we bij Beestig liever dat je schapen gezond oud mogen worden. Dit schaap heeft een stevige bouw met sterke spieren. Een ram van 90 kg is geen aardigheid! 

De Texelaar komt voor in verschillende kleurtjes: wit, blauw, zwart en dassenkop. Schapen met het dassenkop-patroon hebben zowel tussen de ogen als onder de kin twee witte vlekken, net zoals een das
Texelaar
Texelaar

4. Zwartbles

De zwartbles is een ander bekend schapenras uit Nederland. In tegenstelling tot veel andere schapenrassen heeft dit dier een erg zacht en rustig karakter, wat maakt dat het fijn is om het dier te verzorgen. 

De zwartbles is een heel groot schaap, met een gemiddeld gewicht van 120 (!) kilogram voor rammen en 80 kg voor ooien. Het schaap is volledig zwart, met een witte bles op de kop en witte sokjes (die zijn verplicht aan de achterpoten). Wanneer de wol op het lichaam uitgroeit, verkleurt die in een donkerbruine tint. 
Zwartbles
Zwartbles

5. Ouessant

De Ouessant - het kleinste schapenras ter wereld, afkomstig uit Bretagne - is een flink pak kleiner dan de andere schapen in dit lijstje. Zo hebben rammen een gemiddeld gewicht van 20 kilogram, terwijl ooien slechts 14 kg wegen. Vergelijkbaar met een middelgrote hond dus! Drie vachtkleuren worden toegestaan bij de Ouessant: zwart, wit en bruin; maar ook schimmelverdunningen komen voor. 

Het innerlijk van deze schapen is eveneens ingetogen. Het zijn erg rustige dieren die makkelijk tam te maken zijn. Dat karakter in combinatie met hun klein formaat maakt dat de schapen populaire tuindieren zijn. 
Ouessant
Ouessant

6. Hampshire down

De Hampshire down is afkomstig uit Engeland. Sinds het midden van de negentiende eeuw is het schaap ook in België te vinden. Hier is het ras vooral geliefd om zijn vleesproductie - al is het maar de vraag of je je geliefde huisdieren wel hoort op te eten. Gelukkig heeft dit schaap ook een uitstekend karakter: sociaal, aanhankelijk en correct tegen kinderen. Het tam maken van dit type schaap levert meestal weinig problemen op, maar hou wel rekening met hun imposante formaat: ooien wegen al snel 80 kilogram en rammen bereiken zelfs 100 kilogram.

Het opvallendste kenmerk van dit robuuste schaap zijn de lange oren die horizontaal op de kop staan. Verder hebben alle Hampshires een typisch kleurenpatroon: zoals dat van een siamese kat! 
Hampshire down
Hampshire down 

7. Soay 

Afsluiten doen we met een klein schapenras met een heel bijzondere eigenschap (voor een schaap althans): je hoeft het niet te scheren. De soay is nog sterk verwant aan de oerschapen en verliest zijn vacht vanzelf, zonder menselijke tussenkomst. 

Soay-schapen wegen 25 (ooien) à 30 (rammen) kilogram en zijn minder mensgericht dan heel wat andere schapen in deze lijst. Vaak komen de soays eerder schuw en schrikachtig over, wat het moeilijk maakt om hen tam te maken en te laten wennen aan de aanwezigheid van mensen.  
Soay
Soay

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen