Met haar ranke lichaam, hoge poten, blauwe ogen en lange staart is de Siamese kat een streling voor het oog. Haar unieke kleuren maken van haar een echte eyecatcher. Daarnaast is het ook nog eens een erg aanhankelijke kat die graag lange conversaties voert met haar huisgenoten. Met een Siamese kat in huis hoef je je nooit meer te vervelen! 

Oorsprong – waar komt de Siamese kat vandaan?

Siam was tot 1939 de officiële naam van Thailand en de Siamese kat is dus afkomstig uit die regie. Katten met ‘points’, zoals de donkere poten, staart, oren en snoet genoemd worden, komen er al erg lang voor. Volgens de legende bewaakte een stel Siamese katten de tempel van de koning van Siam. Ze hielden de wacht op hoge pilaren nabij de koninklijke troon en vielen vanuit de lucht aan wanneer hun heer en meester bedreigd werd. 
 
Of deze legende op waarheid berust, kunnen we niet hard maken. We weten wel dat de kat lange tijd geleden is ontstaan door een natuurlijke, genetische mutatie. Uitvoerige beschrijvingen van dit unieke vachtpatroon komen dan ook voor in eeuwenoude geschriften, maar het was pas op het einde van de 19de eeuw dat ook de rest van de wereld mocht kennismaken met deze bijzondere vachtkleur. Toen werd een koppel Siamezen en hun kittens tentoongesteld op een show in Londen, door de familie Gould die hun trotse importeurs waren. Al snel kwam de kat ook in de Verenigde Staten terecht, toen de Koning van Siam een exemplaar cadeau deed aan een Amerikaanse kennis. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de Siamese kat zo alomtegenwoordig als ze nu is. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je de Siamees? 

De Siamese kat is geen extreem grote of kleine kat, maar staat wel hoog op de poten. Ze heeft een uitgesproken, lange snuit en grote oren. De ranke staart draagt bij tot haar sierlijkheid. De prachtige blauwe ogen vallen op in het donkere masker van haar hoofd. 
 
Siamezen hebben een korte, dichte vacht met een glanzende gloed. Het lichaam is lichter van kleur dan de ‘points’: oren, masker, poten en staart. De grens tussen lichte en donkere vacht is vaag, het zijn geen afgebakende vlekken. Bij kittens zijn de points amper te zien, maar bij het volwassen worden stijgt het aandeel donkere vacht. 
 
Er zijn verschillende combinaties van vachtkleuren mogelijk: 
 
  • Seal point: dit is de originele en meest voorkomende kleur, die zich kenmerkt door een beige tot reebruin lichaam met diepbruine, haast zwarte points. 
     
  • Blue point: het lichaam is koel blauwwit en de points hebben een blauwgrijze, muisachtige kleur.
      
  • Chocolate point: een ivoorkleurig lichaam met points die lichter bruin, chocoladekleurig zijn.
      
  • Lilac point: deze kleur is verwant aan de blue point, maar het grijs is warmer en lichter van kleur (neigend naar lila), terwijl het lichaam gebroken wit is.
     
  • Red point: de points hebben een warme, oranje kleur en het lichaam is gebroken wit tot crème.
      
  • Cream point: bij deze katten is het rood verdund, waardoor het een crèmekleurig pastel lijkt, het lichaam is crèmewit.
     
  • Tabby point: dit strepenpatroon is te zien op de point-plaatsen en komt voor in combinatie met de voorgaande kleuren. Je kan dus een seal tabby point of blue tabby point enzovoort hebben. 
     
  • Tortie point: vrouwelijke katten kunnen tegelijkertijd rood en een andere kleur overerven, waardoor een schildpadtekening ontstaat in de points.
     
  • Foreign white: deze atypische Siamees is volledig wit, waarbij de points niet tot uiting komen.
     
  • Soms worden nog andere kleuren beschreven, zoals cinnamon point, fawn point, caramel point, smoke point en tricolor point. 
  
  

Gewicht – hoe zwaar wordt de Siamese kat?

De Siamese kat is een middelgrote kat die 3 tot 5 kilogram weegt bij volwassenheid. Kattinnen worden minder zwaar dan katers. 

Siamese kat met voederpuzzel
De siamese kat houdt van uitdagingen, bijvoorbeeld deze voederpuzzel
Siamese kat met hengel
Ook voor een actief spelletje is ze altijd te vinden 

Karakter en opvoeding – de Siamese kat houdt van spel en aandacht

Siamese katten zijn geen dieren die zomaar opgaan in het meubilair. Ze zijn erg aanwezig, laten uitvoerig van zich horen en kunnen behoorlijk opdringerig zijn. Het zijn katten met een mening, wordt wel eens gezegd, en die mening zullen ze met graagte miauwend aan hun eigenaar verkondigen. Ze verwachten ook feedback en houden ervan te converseren over mauwtjes en mieuwtjes. Daarnaast zijn ze ook erg ‘hulpvaardig’ in het huishouden: ze achtervolgen je tijdens je dagelijkse taken en houden de boel in de gaten. Zodra je even gaan zitten, verzekeren ze zich van een plek op je schoot.
 
Deze uitgesproken karaktertrekken zijn erg aantrekkelijk voor de ene persoon, maar een nachtmerrie voor de andere. Ben je gesteld op stilte, word je liever met rust gelaten en wil je enkel ‘s avonds voor de televisie een kat op je schoot, is de Siamese kat niets voor jou. Ook als je weinig thuis bent en je kat vaak alleen moet blijven, kies je beter voor een ander ras. Maar ben je op zoek naar een aanwezige huisgenoot om geregeld een leuke babbel mee te maken, dan is de Siamees perfect voor jou. 
 
Siamese katten zijn erg actief en intelligent, ze houden van spelletjes en denkwerk. Ze draaien hun pootje niet om voor een uitdagende kattenpuzzel en jagen op de hengel alsof hun leven ervan afhangt. Geef je hen geen uitlaatklep, dan zullen ze daar zelf naar op zoek gaan (en vaak is planten verpotten, het behang pimpen of de gordijnen opsmukken niet wat jij als hobby voor je kat in gedachten had). Kies dus alleen voor een Siamese kat als je bereid bent om dagelijks dingen te ondernemen met je kat. Siamese katten kunnen het overigens prima vinden met andere huisdieren en houden van de drukke bedrijvigheid in een gezin met kinderen (op voorwaarde van een goede socialisatie). 
 
Als eigenaar van dit actieve ras heb je de verantwoordelijkheid aan die drang naar beweging tegemoet te komen. Hou je Siamese kat in conditie door bijvoorbeeld een speelmuur te maken, waarop ze kan klimmen, rennen en spelen. Dagelijks twee keer vijf minuten spelen met een hengel is het absolute minimum voor je kat. Je kan je Siamees ook uitdagen door haar trucjes aan te leren, bijvoorbeeld een speelgoedmuis apporteren. De meeste Siamezen doen dat al van nature: moedig dat gedrag aan door het uitgebreid te belonen.  
 
Siamese katten zijn ook uitermate geschikt om mee op stap te nemen! Doe dat niet zonder boe of ba, maar met de nodige voorbereidingstijd. Laat haar eerst wennen aan een tuigje in huis en bevestig er na een tijdje een leiband aan. Ga om te beginnen op stap in je eigen tuin en laat je kat het tempo bepalen. Wanneer jouw oogappel verdere horizonten wil verkennen, zal ze dat zelf aangeven. Neem eventueel een rugzak mee om je kat in te vervoeren wanneer ze moe wordt of wanneer je honden moet kruisen. 
Siamese kitten ligt ondersteboven
Bij kittens zijn de points nog niet volledig ontwikkeld 
Siamese kat aan leiband op bankje
Deze jonge siamees leert wandelen aan de leiband 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft de Siamese kat nodig?

De Siamees is een kat die van nature erg beweeglijk is. Door haar hoge activiteitsgraad ontwikkelt ze minder snel overgewicht dan meer sedentaire katten. Toch moet je het gewicht goed in de gaten houden, want haar slanke lichaam en ranke poten zijn niet geschikt om veel massa mee te dragen en het ras krijgt wel eens last van gewrichtsproblemen. Gelukkig valt het meteen op wanneer zo’n gespierde kat wat aankomt, zodat je meteen kan ingrijpen in haar dieet.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Siamese kat vatbaar?

Binnen het ras komen enkele erfelijke aandoeningen voor die je in de gaten moet houden met je dierenarts. 
 
  • Astma: door hun langgerekte, smalle kop krijgen Siamese katten sneller last van ademhalingsproblemen.
     
  • Hartproblemen: de Siamese kat krijgt vaker dan gemiddeld problemen met het hart, bijvoorbeeld aortastenose.
      
  • Oogproblemen: o.a. PRA, staar en corneale sekwester komen voor bij de Siamese kat. 
     
  • Amyloïdose: een ziekte waarbij bepaalde types eiwitten zich opstapelen in bijvoorbeeld de lever en de nieren.
     
  • Tumoren: bepaalde types tumoren komen vaker voor bij Siamezen, zoals neoplasma, mastceltumoren en lymfeklierkanker.
     
  • Gewrichtsproblemen: heupdysplasie (vervormde heupkop en/of heupkom) en patella luxatie (losse knieschijf).
     
  • Blaasgruis, suikerziekte en een stofwisselingsziekte
   
De Siamese kat wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar, maar ook 15 jaar is geen uitzondering.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Siamese kat?

Het wordt altijd aangeraden om naar een fokker op zoek te gaan die zijn katten in huis laat opgroeien. Zulke fokkers hebben het beste voor met hun dieren en zijn niet enkel uit op geldgewin. Om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, fokken ze enkel met dieren die uitvoerig getest zijn. Vraag na of je deze tests mag inkijken! 
 
Ga je op bezoek bij de fokker van je toekomstige kitten? Let dan zeker op deze zaken: 
 
  • Een goede fokker heeft niet meer dan twee nestjes tegelijk, zodat hij zijn kittens de allerbeste verzorging en socialisatie kan meegeven. 
     
  • De katten leven in huis, hebben veel ruimte om te bewegen en zien er gezond uit.
      
  • Mag je de moederkat niet zien? Dan ga je best op zoek naar een andere fokker. Het kennismaken met de moederkat geeft je een idee van het karakter en het uiterlijk van je toekomstige levensgezel. Is er geen moederkat te zien, dan is de kans groot dat het dier geïmporteerd werd uit een ander land. Je hebt dus geen betrouwbare informatie over de ouderdieren (zijn het wel Siamezen? zijn ze gezond?) en de kittens hebben al een traumatische ervaring meegekregen op jonge leeftijd. 
     
  • Kittens mogen niet voor een leeftijd van 12 weken bij hun moeder weggehaald worden. Zo leren ze belangrijk kattengedrag waar ze de rest van hun leven baat bij hebben. 
     
  • De kittens moeten gechipt, geregistreerd, ontwormd, ingeënt én gesteriliseerd of gecastreerd zijn voor ze naar hun nieuwe thuis gaan. Ook moet je enkele belangrijke documenten meekrijgen van de fokker, zoals de stamboom en het vaccinatieboekje.
 
Het is ook heel dankbaar om een kat uit het asiel of uit een herplaatsingsorganisatie in huis te nemen. Soms worden er ook via die weg raskatten aangeboden. Het voordeel is dat je meteen weet welk vlees je in de kuip hebt: een zetelhanger of racekampioen, een kindergek of knuffelkont. De medewerkers van het asiel kunnen perfect inschatten of een dier geschikt is voor jouw gezinssituatie. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen