Heb je een groot hart voor dieren en wil je meer dan alleen maar je eigen huisdieren verwennen? Door je aan te melden als vrijwilliger kan je het leven van heel wat dieren (helpen) verbeteren of het welzijn van mensen bevorderen met behulp van je eigen dier. Twijfel je of jij wel geschikt bent als vrijwilliger in de dierenbranche? Lees dan snel verder. 
In de dierensector zijn een heleboel vrijwilligers aan de slag, elk met hun specifieke mogelijkheden en vaardigheden. Of je nu goed bent met computers of liever de handen uit de mouwen steekt, elk weekend wil gaan helpen of enkele uurtjes per maand tijd hebt, met de auto het hele land wil rondreizen of liever vanuit je eigen huis je steentje bijdraagt: voor elk type mens is er wel een vrijwilligersjob te vinden. Je hoeft zeker geen tonnen ervaring te hebben, want veel organisaties bieden hun vrijwilligers een opleidingstraject aan dat hen voorbereidt op het echte werk.
 
Begint het al te kriebelen? Check dan in onderstaande lijst op welke manier je dieren en mensen kan helpen en ontdek welke vrijwilligersjob bij jou past. 
 
 

1. Vrijwilliger dierenasiel

Om een dierenasiel draaiende te houden, zijn enorm veel helpende handen nodig. Je kan er met de dieren zelf werken (hokken schoonmaken, wandelen, trainen, …), maar ook achter de schermen is er veel werk te verrichten. Zo moet er van elk dier een mooie foto gemaakt worden en een omschrijving die helpt om de juiste eigenaar te vinden. Ook chauffeurs zijn er nodig, om verwaarloosde dieren op te halen, zieke dieren naar de dierenarts te brengen of om waardevolle voedseldonaties op te halen. 
 
 

2. Dierenambulance of Wildlife Taxi

Soms hebben dieren in nood dringend hulp nodig, maar is er geen eigenaar in de buurt om het dier naar de dierenarts te brengen. Dan komen de vrijwilligers van de dierenambulance of Wildlife Taxi in actie. Dierenambulanceteams focussen zich meestal op huisdieren (die bijvoorbeeld in een ongeval verzeild raakten), terwijl de Wildlife Taxi teams gewonde wilde dieren naar een opvangcentrum brengen. 
 
 

3. Moederloze kittens opvangen 

Hoewel in België elke kat verplicht gecastreerd of gesteriliseerd moet worden voor ze vijf maanden oud is of voor ze van eigenaar wisselt, worden er jaarlijks duizenden kittens geboren. Als pleeggezin vang je moederloze kittens op in een huiselijke omgeving, zodat ze later verder kunnen openbloeien in hun ‘forever home’. 
 
 

4. Zwerfkatten verzorgen 

Om bovenstaand probleem aan te pakken, gaan vrijwilligers dagelijks op pad om zwerfkatten te vangen zodat ze steriel gemaakt kunnen worden. Om hun vertrouwen te winnen, maar ook om hun medische toestand in de gaten te kunnen houden, worden voederplaatsen ingericht op plekken waar niemand er last van heeft. Zo kan de populatie gemonitord worden, zonder dat de katten vogelvrij worden verklaard. Als voedervrijwilliger kan je je over zo’n groep zwerfkatten ontfermen. 
 
 

5. Huiselijke opvang van herplaatshonden

Niet alle honden die een nieuwe thuis zoeken, belanden in een asiel. Sommige herplaatsingsorganisaties werken met gastgezinnen, waar honden de tijd krijgen om op z’n plooi te komen. Dat is vooral interessant voor honden die het stresserend vinden om in een asiel te leven, maar het geeft het gastgezin ook de kans om de hond beter te leren kennen en er de juiste match voor te vinden. 
 
 

6. Noodopvang voor allerlei dieren

Sommige mensen hebben een uitgebreid sociaal netwerk waarop ze kunnen terugvallen wanneer het noodlot toeslaat, anderen weten niet waar blijven met hun huisdier wanneer ze bijvoorbeeld onverwachts naar het ziekenhuis moeten. In dat geval kunnen ze terecht bij een opvanggezin dat aan noodopvang doet en het huisdier verzorgt alsof het bij hun eigen gezin hoort, tot de eigenaar weer zelf voor zijn dier kan zorgen.
Twee vrijwilligers met hond in dierenasiel
In het dierenasiel werken niet alleen vrijwilligers met dieren, maar ook achter de schermen 
Papfleskitten wordt gevoederd
Jonge, moederloze kittens moeten intensief verzorgd worden door vrijwilligers 

7. Dierenvoedselbank

De vrijwilligers van een dierenvoedselbank zorgen ervoor dat mensen die het (tijdelijk) financieel moeilijk hebben, toch voor hun huisdier kunnen blijven zorgen. Ze verdelen niet alleen voedselpakketten, maar ruilen ook versleten materiaal in voor nieuwe spullen. Voor hun werking rekenen ze meestal vooral op donaties. 
 
 

8. Gastgezin voor een hulphond of blindengeleidehond 

Een opleiding tot hulphond of blindengeleidehond is erg tijdrovend. Bovendien start de échte opleiding pas op een leeftijd van 1,5 jaar. In de tijd tevoren verblijven de honden bij vrijwillige gastgezinnen die hun tijdelijke pup overal mee naartoe nemen, de basiscommando’s aanleren en de hond vertrouwd maken met allerlei situaties waarmee hij later in contact zal komen. 
 
 

9. Plusbaasje zorgt mee voor andermans huisdier

Heb je wat tijd op overschot, maar niet de ruimte of mogelijkheden om zelf een huisdier te houden? Als plusbaasje kan je andere gezinnen uit de nood helpen die zelf (tijdelijk) minder tijd hebben om hun huisdier de nodige aandacht te geven. Zo kan je bijvoorbeeld dagelijks met hun hond uit wandelen gaan of hun kat verwennen met een uitgebreide speelsessie. 
  
 

10. Reddingshonden speuren naar vermiste personen 

Ben je op zoek naar een leuke hobby voor de immer-snuffelende-neus van je hond? Via reddingswerk kan die speurneus mensenlevens redden. Een opleiding tot gediplomeerde reddingshond neemt al gauw enkele jaren in beslag. Sommige reddingshonden leren enkel levende mensen opsporen, dat is bijvoorbeeld interessant om na een aardbeving zo snel mogelijk nog levende slachtoffers onder het puin te vinden. Reddingshonden die ook dode mensen detecteren, worden ingezet wanneer men niet zeker is of een vermiste persoon nog in leven is. 
 
 

11. Knuffelhond, snoezelhond of aaihond 

Krijgt jouw hond nooit genoeg van aandacht en knuffels, en is hij tegelijk rustig en zacht van aard? Dan is een carrière als rusthuishond misschien voor hem weggelegd. Dat is een hond die regelmatig een bezoek brengt aan de bewoners van een woonzorgcentrum. Hij biedt een luisterend oor, een venster op het verleden of gewoon een fijn moment aan ieder die geniet van de aanwezigheid van een huisdier. 
 
 

12. Voorleeshond

Wanneer kinderen leren hardop lezen, gaat dat soms met veel stress gepaard. Maar wanneer er een lieve, niet-oordelende hond meeluistert, groeit hun zelfvertrouwen zienderogen. Is jouw hond empathisch, vriendelijk en kan hij een tijdje stilzitten of -liggen? Dan is dit misschien dé vrijwilligerscarrière op zijn lijf geschreven. 
 
 

OPROEP  

Werk jij als vrijwilliger in de dierenbranche en staat jouw fantastische, belangrijke job er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar hallo@beestig.be en we vullen de lijst zo snel mogelijk aan!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen