Katten zijn kieskeurige beestjes, daarom is het belangrijk de plaats van je kattenbak goed te overwegen. Want waar zet je die nu het best?

Hoeveel kattenbakken heeft een kat nodig?

Hoeveel kattenbakken je nodig hebt, hangt af van het aantal katten die bij je inwonen. De gouden regel zegt ons om één kattenbak extra te op te tellen bij het aantal katten dat je in huis hebt. Voor één kat raden we dus twee kattenbakken aan, voor twee katten worden dat er drie. Sommige katten willen namelijk niet plassen in dezelfde bak waar ook hun uitwerpselen liggen. 
 
Als je meerdere katten in huis hebt, is het belangrijk te letten op het gedrag van de katten. Sommige vertikken het om hun behoefte te doen in de kattenbak van een andere kat. Ja, katten kunnen echte diva’s zijn! Je zorgt dus best voor voldoende kattenbakken om een cat fight te voorkomen.
 
 

Waar plaats ik mijn kattenbak? 

Op zoek naar de perfecte plaats voor je kattenbak? Wij weten raad! 
 
 • Privacy please! Een kat is hard gesteld op haar privacy. Op het moment dat ze haar behoefte doet, is ze namelijk heel kwetsbaar omdat ze potentiële vijanden niet in het oog kan houden. Geef je kat een vertrouwd gevoel door de kattenbak te plaatsen op een afgeschermd plekje in een rustige kamer die je kat overzicht geeft op de ruimte. Zo kan ze alles goed in het oog houden! Populaire plekken voor een kattenbak zijn de garage, achter een deur of verstopt om de hoek. Op die manier blijft de kattenbak ook mooi uit het zicht staan!
   
 • Vermijd drukte en lawaai. Plaats je kattenbak niet naast de trillende wasmachine of onder de kast met de blender. Net zoals jij, geniet je kat op zo’n moment van rust en stilte. 
   
 • De keuken? Denk toch twee keer na! De kattenbak laat natuurlijk een herkenbaar geurtje na. Plaats hem dus niet middenin de keuken. Bovendien houdt ook je kat er niet van om op dezelfde plek te eten alsook zijn behoefte te doen. 
   
 • Denk als een kat. Nee echt, een handig trucje is om je even in te leven in je kat. Zo zal een oude kater misschien niet graag telkens de trappen oplopen om een bezoekje te brengen aan zijn toilet. Plaats de kattenbak daarom telkens op een bereikbare plek, op de hoogte van je huisdier.
   
 • Laat je deuren openstaan. Iets wat je als nieuw kattenbaasje snel uit het oog kan verliezen, maar natuurlijk essentieel is: de deuren open laten. De kattenbak moet altijd bereikbaar zijn voor je huisdier. 
 

Weet ook dat elke kat anders is en zijn eigen voorkeuren heeft. Let dus goed op het gedrag van je huisdier en verplaats de kattenbak indien nodig. Zo kan het zijn dat je kat plots schrikt van een bepaald geluid in de kattenbak en de plek niet meer beschouwt als veilig. Dan zoek je best een nieuw plekje uit! Maar als je kat er wel helemaal tevreden mee is, verplaats dan niet zomaar haar toiletplek. Katten houden niet van verandering en wie weet is ze dan plots niet meer zindelijk. 
kattenbak schoonmaken
Maak je kattenbak regelmatig schoon om onaangename geurtjes te voorkomen

De perfecte plek gevonden?

Doe nog even een laatste check! Kan jij alles afvinken?
 
 • De ruimte biedt de kat overzicht op wat er gebeurt.
   
 • De kattenbak is eenvoudig te bereiken.
   
 • In deze ruimte heeft je kat geen last van luide geluiden of veel passage.
   
 • De kat is beschut en voelt zich er veilig.
   
 • Je kattenbak staat uit de buurt van haar eet- en drinkbakje.
   
 
Meer weten over hoe je de perfecte kattenbak uitkiest? Dat doe je hier.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen