Waarom een kattenbak?
Katten hebben van nature een drang om te graven. Een kat die veel binnen zit, heeft een bak nodig waarin ze dit natuurlijk gedrag kan uitvoeren. Heb je geen kattenbak? Dan zal je kat zelf een andere plek in huis zoeken en die tot toilet bekronen. Eens ze zelf een plekje heeft gekozen, leer je haar dat niet zo makkelijk meer af.Welke soorten kattenbakken zijn er?
Er bestaan kattenbakken in allerlei soorten en formaten, open of gesloten, met of zonder luikje. Sommige katten willen het liefst op een overdekte bak, andere katten verkiezen een open bak om bijvoorbeeld snel te kunnen ontsnappen. Heb jij een kitten of een senior kat? Zorg dan voor een kattenbak met een lage instap. Voor interieurgoeroes zijn er intussen ook trendy kattenbakken op de markt die perfect bij de rest van het interieur passen.Richtlijn: een goede kattenbak is anderhalf keer de lengte van je kat. Je dier moet er makkelijk in kunnen staan en draaien.
Hoeveel kattenbakken heb je nodig?
De vuistregel om te weten hoeveel kattenbakken je nodig hebt, is als volgt: neem het aantal katten dat je hebt plus één. Heb je thuis twee katten, ga dan voor drie kattenbakken. Heb je één kat, dan heb je twee toiletten nodig.Waar zet je een kattenbak neer?
Zet het kattentoilet op een plaats waar je kat makkelijk bij kan, bijvoorbeeld in de hoek van een kamer. Deze plek moet rustig en veilig zijn. Terwijl ze haar behoefte doet, is een kat immers kwetsbaar. Plaats het kattentoilet liever niet naast voer- en drinkbakjes of naast de kattenmand. De propere spinners houden die plekjes graag gescheiden. Om je kat(ten) wat extra privacy te geven, kan je de kattenbak 'verbergen' met grote kamerplanten.Tip: zet het kattentoilet in een kamer die je kan ventileren.
Welke kattenbakvulling is het beste voor je kat?
Ook in kattenbakvulling is het aanbod ruim. Er is niet één soort grit dat erboven uitsteekt, want elke kat heeft andere voorkeuren. Eens je kat haar toilet behoorlijk gebruikt, verander je best niet meer van vulling. Op basis waarvan kies je dan?- Ga eens na of je al dan niet klontvormend materiaal wilt. Klontvormend grit vormt een compacte brok als het nat wordt én neutraliseert geurtjes. Je zal dan wel dagelijks klonters moeten scheppen, maar je hoeft niet altijd de volledige inhoud te vervangen en gaat dus zuiniger te werk.
- Heb je een kitten? Let er dan op dat die de klonters niet opeet of kies voor niet-klontvormende vulling: deze absorbeert goed, maar plakt niet samen.
- Ook organisch materiaal, zoals hout- en papierafval, wordt weleens gebruikt. Strooi een laag van 5 à 7 centimeter en laat je kat haar ding doen.
Tip: strooit jouw kat de korreltjes rond in huis als confetti? Leg dan een speciaal matje voor de kattenbak dat de steentjes tussen de tenen opvangt. Liever zelf aan de slag? Knip dan een matje van kunstgras of tapijt.
Merk je dat je kat plots naast de kattenbak of op een totaal andere plaats haar behoefte doet? Dan is daar vaak een reden voor.