Doe jij je boodschap liefst op een ruim en schoon toilet, met een fris geurtje en de mogelijkheid om je handen te wassen? Zo stelt ook je kat hoge eisen aan een toiletbezoek. Ze heeft liefst een kattenbak voor het plassen en één voor het grotere werk, op een rustige en veilige plek, tijdig schoongemaakt en ververst, groot genoeg en met een aangename vulling zonder parfum. Hoe die ideale kattenbak er dan uitziet? De meningen verschillen van kat tot kat, maar wij zetten alvast alle mogelijkheden op een rij! 
Over het aantal kattenbakken, hun ideale locatie en het beste kattenbakzand kan je hier alles nalezen, maar vandaag willen we het hebben over de verschillende types die verkocht worden. Het allerbelangrijkste is dat de kattenbak voldoende ruim is voor je kat. Een forse Maine Coon heeft dus een groter toilet nodig dan een kleine Devon Rex. Als vuistregel moet je rekenen dat een kattenbak minstens 1,5 keer zo lang moet zijn als je kat - meet voor de zekerheid van het puntje van haar neus tot de helft van haar staart. Is de bak te klein, dan zal je merken dat je kat niet in het zand krabt maar tegen de wanden van de bak of op de vloer errond. Om stress te reduceren, is het belangrijk dat je kat haar hoopjes netjes kan onderstoppen. 
 

Kattenbak ‘with a view’

Dé klassieker onder de kattenbakken is nog steeds de eenvoudige bak met een rand die morsen voorkomt. Veel katten houden er niet van om opgesloten te zitten in een overdekte kattenbak en dan is dit een erg goede keuze. Je kat heeft er een vrij zicht op de omgeving, waardoor ze alles goed in de gaten kan houden terwijl ze op haar gemak zit. Voor hoogplassers is deze optie minder geschikt, tenzij de kattenbak uitgerust is met extra hoge randen (waar de kat nog net bovenuit kan kijken). Sommige mensen gaan nog een stapje verder en kiezen voor een grote, flexibele wasmand als kattenbak. 
Twee katten inspecteren schoongemaakte kattenbak zonder deksel
De meeste katten verkiezen een eenvoudige kattenbak zonder dekse, eventueel met verhoogde randen

Kattenbak met deksel

Bij dit type kattenbak is het nog belangrijker dat hij groot genoeg is, zodat je kat er vlot in kan draaien. Voor grote rassen zijn er de XXL-bakken. Niet elke kat is bereid een deurtje met haar neus open te duwen, maar zo’n deurtje is meestal makkelijk verwijderbaar. Daardoor heeft de kat ook minder een opgesloten gevoel. Aan de andere kant is zo’n luik een handige barrière voor indringers, bijvoorbeeld honden die wel een hapje kattendrol lusten.
 

Kattenbak met verlaagde ingang

Oude katten of katten met pijnlijke gewrichten stoppen soms met het gebruiken van de kattenbak die ze al jaren kennen. Dat wijst op pijn, omdat de kattenbak te klein of te laag is, omdat ze het deurtje niet meer kunnen open duwen of omdat de instap te hoog is. Zulke katten hebben nood aan een kattenbak met verlaagde instap en zonder deurtje. 
 

Kattenbak met boveningang

Wanneer je kat te veel in het rond strooit met kattenbakkorrels, dan kan je kiezen voor een kattenbak met boveningang. Zo’n bak is ook ideaal voor hoogplassers. Vaak steken katten hun hoofd uit de ingang tijdens het toiletbezoek, waardoor ze een goed overzicht hebben van de omgeving. Dat geeft hen een veilig gevoel. 
Kat zit in kattenbak met boveningang
Deze kat kan naar buiten kijken terwijl ze haar boodschap doet 

Hoekkattenbak

In sommige interieurs komt een hoekkattenbak beter uit dan een langwerpig exemplaar. Ook zulke kattenbakken zijn beschikbaar in verschillende maten. 
 

Kattenbak met luchtfilter

Katten haten geparfumeerde kattenbakvulling en wij op onze beurt haten de geur van kattenuitwerpselen in onze leefruimte. De oplossing is een gesloten kattenbak met een koolstoffilter in het deksel. Die slorpt alle vieze geurtjes op alvorens de lucht in jouw huis terechtkomt. Ook een klonterende kattenbakvulling kan veel geurhinder voorkomen, omdat de urine kan weggeschept worden. Let wel op: klonterende kattenbakvulling is levensgevaarlijk voor kittens
 

Kattenbak met zeefsysteem

Gebruik je een klonterende kattenbakvulling, dan kan je de schoonmaakbeurten efficiënter maken met een ingebouwd zeefsysteem. Til twee keer per dag de filter uit het zand en de hoopjes en klontjes worden netjes omhooggetild. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen