Vraag

Waarom zitten katten graag in kartonnen dozen?

Voor een kat is de aanwezigheid van een kartonnen doos een perfect anti-stressmiddel. Ze kan er in alle veiligheid schuilen en tegelijkertijd haar omgeving in de gaten houden.
Karton is bovendien een natuurlijke isolator, daarom is het altijd lekker warm in een kartonnen doos. Bovendien heeft elke doos iets waar geen kat aan kan weerstaan: randen! Katten zijn behalve roofdier namelijk ook prooidier en voelen zich kwetsbaar wanneer ze geen uitwijkmogelijkheden hebben. Een doos met een hoge rand geeft hen een veilig gevoel, om in te slapen, om de omgeving te scannen of om een potje te spelen met een soortgenoot. 
 
Zorg voor minimum twee in- en uitgangen wanneer je gaten in de doos knipt. Zo heeft je kat altijd een alternatieve route voorhanden. Neem de kartonnen doos ook niet zomaar weg als je kat er al een tijdje niet meer gaat inzitten. De aanwezigheid van de doos is vaak al voldoende. Je kat weet dan dat ze een schuilplaats heeft en dat maakt haar helemaal zen.
 
Misschien kan je nog meer randen introduceren in je huis? Hoe meer mandjes, dozen en holletjes je kat ter beschikking heeft, hoe beter ze zich voelt. Zet niet alle schuilmogelijkheden op de grond, maar voorzie ook knusse plekjes in de hoogte. En heb jij al een kattenbak met hoge randen? 
Zwart-witte kat slaapt in een kartonnen doos
Geen enkele kat kan weerstaan aan een kartonnen doos!