Katten zijn dol op veertjes, lichtjes en snel bewegende speeltjes. Dat heeft deels te maken met hun jachtinstinct, maar het vertelt ons ook veel over hoe zij naar de wereld kijken …

Katten zien het leven niet door een roze bril

Katten zijn deels kleurenblind. Net zoals wij hebben ze kleurgevoelige cellen of ‘kegeltjes’ voor kleurenzicht, maar terwijl wij drie verschillende types hebben, tellen kattenogen slechts twee kegelsoorten. Daardoor zien ze enkel lichte geel- en blauwtinten, maar niets dat lijkt op rood. Ze hebben wel veel meer lichtgevoelige cellen of ‘staafjes’, waardoor ze overdag vaak een teveel aan zonlicht binnen krijgen. Katten zien het leven dus wel iets zonniger! 
 

Heb je al eens op de ogen van je kat gelet?

De ogen van de kat zijn best groot in verhouding met de grootte van haar kopje. En dat heeft ook een reden.  Dankzij haar grote ogen en pupillen kan ze veel licht opvangen. Kattenogen hebben nog een extra functie: het ‘tapetum lucidum’. Dat is de lichtreflecterende laag die zich achter het netvlies bevindt. Het zorgt voor een betere nachtvisie: katten kunnen zo’n zes tot acht keer beter zien in het donker dan wij. Het is door dat laagje dat kattenogen zo fel oplichten wanneer ze in je koplampen kijken!
 

Katten hebben een breder gezichtsveld

Als mens zien wij ongeveer 180° breed. Katten hebben een groter perifeer zicht en kunnen zo’n 200° breed zien. Ze zien meer opzij dan wij als mens kunnen.
 

Katten zijn verziend

Alles wat op een afstand van minder dan 30 centimeter staat, ziet je kat wazig. Voorwerpen die dicht in de buurt zijn, voelt een kat goed aan met zijn pootjes en snorharen. Pas vanaf een afstand vanaf 75 centimeter heeft een kat scherp zicht.
 

Katten zien UV-licht

Wetenschappers weten al een tijdje dat insecten, vissen en amfibieën UV-licht kunnen zien. Insecten herkennen daardoor de kleur en textuur van planten. Katten zien ook UV, maar waarvoor ze die eigenschap gebruiken is nog niet geheel duidelijk. Wij als mens kunnen die kleur niet zien. Het feit dat je huisdier dat wel kan, kan misschien enkele bizarre gedragingen verklaren!

Genoeg gebabbeld! Wil je echt ervaren hoe een kat ziet? Check this out! Het werk van kunstenaar Nickolay Lamm brengt het mooi in beeld.

Benieuwd naar het zicht van je hond? Daar lees je hier meer over!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen