Beestig-fan Hendrika vraagt tips om verveling te voorkomen bij haar Duitse hangoorkonijn. In het wild huppelen konijnen de hele dag rond, op zoek naar sappig voedsel, takken om aan te knagen en plekjes om te schuilen. In onze huizen en tuinen krijgen ze hun voedsel op een dienblaadje gepresenteerd en hoeven ze zich geen zorgen te maken over hun veiligheid. En tóch worden konijnen blij van wat actie. Hier zetten we alvast tien top-ideeën op een rij! 

1. Verstop het hooi van je konijnen

Konijnen hebben onbeperkt hooi nodig. Maar dat wil niet zeggen dat ze ongeremd hun buik moeten kunnen vullen. Laat hen werken voor hun eten, dat vinden ze nog leuk ook! Doe het hooi bijvoorbeeld in een voederbal of in een rolletje wc-papier. 
 

2. Laat je konijnen knabbelen aan takken 

De snijtanden van konijnen groeien 2 mm per week, dat is dubbel zo snel als onze nagels! Ze moeten dus even snel weer afslijten, bijvoorbeeld door het juiste knaagmateriaal aan te bieden. Een knaagsteen is absoluut geen goed idee, maar wist je dat je heel wat geschikt hout gewoon in de tuin vindt? Voor takken van wilg, appel- of perenboom, beuk, tamme kastanje, berk, els, bamboe en hazelaar springen jouw konijnen gegarandeerd een gat in de lucht. 
 

3. Konijnen houden van graven

Jouw langoren hebben een aangeboren drang om te graven. Wie buiten konijnen houdt, kan dat beamen. Het is ook een instinct dat je niet mag onderdrukken, want dan krijgen konijnen stress. Hou je je konijnen op een harde ondergrond, geef hen dan de mogelijkheid om te graven. Buiten kan dat in een zandbak, binnen in een schelp gevuld met handdoeken of een kartonnen doos vol proppen papier. 
 

4. Agility voor konijnen 

In plaats van al het eten op dezelfde plek aan te bieden, kan je het verspreiden over het ganse konijnenterrein. Plaats onderweg hindernissen zoals tunnels, dozen, balken en trapjes. Leg overal wat lekkers zodat je konijnen op ontdekkingstocht moeten om al het voedsel te vinden. Zo zijn ze niet alleen langer bezig, ze trainen ook al hun spieren terwijl ze in, op, over en onder voorwerpen kruipen. 
Grijs konijn in zandbak
Graven is een instinct dat je konijnen niet mag ontzeggen
Konijn knabbelt aan takken
De tanden van konijnen groeien erg snel en moeten even snel weer afslijten door te knabbelen 

5. Creatief met huisgerief

Je kan het ook wat compacter aanpakken, door voedsel te verstoppen in zelfgemaakte zoekspellen. Dat heet ‘hersenwerk voor konijnen’. Neem bijvoorbeeld een eierdoos, leg in elk vakje enkele brokjes en daarbovenop enkele wc-rolletjes. Met een muffinblik en wat pluchen beestjes kan je hetzelfde spel weer net iets anders maken. Of rol een vaatdoek op met wat voedsel erin verstopt. Trek je keukenkasten open en verzin elke dag iets anders! 
 

6. Groene blaadjes in de lucht 

Zin om je langoren te trakteren met een gezond tussendoortje? Maak het hen wat moeilijker door het groen aan een touwtje op te hangen. Niet te hoog, het moet leuk blijven. Je konijnen moeten er makkelijk bij kunnen wanneer ze op hun achterste poten gaan staan. Ze trainen er hun rugspieren mee en oefenen hun evenwicht. Geschikt groen voor zo’n konijnenfestijn is o.a. peterselie, koriander, wortelloof, paardenbloemblad … Af en toe een wortel kan ook, zonder te overdrijven, want ze bevatten veel suikers. 
Konijn in rieten tunnel
Konijnen kruipen graag op, over, in en onder dingen
Konijn eet hooi uit wc-rolletje
Een wc-rolletje gevuld met hooi is een leuk speeltje voor je konijn 

7. Konijnen houden van karton

Kartonnen dozen zijn altijd een goed idee. Konijnen knagen eraan en kruipen er in, onder of op. Bevestig enkele dozen aan elkaar met een gat ertussenin om een ondergronds gangenstelsel na te bootsen. Voorzie steeds een in- én uitgang, zodat je konijnen meteen de ontsnappingsroutes zien. Leg hier en daar wat proppen papier, wc-rolletjes, doeken of hooi in de dozen waartussen je wat lekkers verstopt. 
 

8. Hondenpuzzels zijn ook geschikt voor konijnen 

Veel puzzels die in dierenwinkels te koop zijn voor honden en katten, kunnen ook gebruikt worden door konijnen. Ze gebruiken hun snuit om luikjes open te schuiven of kegeltjes omver te werpen. Neem wel de tijd om een nieuwe puzzel aan te leren. Voorkom dat je konijnen gefrustreerd raken door het in het begin zo gemakkelijk mogelijk te maken. 
Konijn in kartonnen doosje op het gras
Konijnen houden van kartonnen dozen om zich in te verstoppen 
Konijn staat op achterste poten
Door je konijn trucjes te leren stimuleer je het mentaal en fysiek

9. Voederbal

Een voederbal geeft geleidelijk aan zijn geheimen prijs. Er bestaan grote ballen met meerdere gaten, waarin je hooi kan verstoppen. In kleine ballen met één gat passen brokjes of muesli. 
 

10. Train je konijn 

De ultieme tip voor een sterke band met je konijnen? Leer hen trucjes aan! Dat lukt op dezelfde manier als bij honden en katten: beloon goed gedrag met wat lekkers en je konijn zal het vaker uitvoeren. Leer je konijn bijvoorbeeld een houten lepel aanraken met de neus. Eens hij dat trucje goed onder de knie heeft, kan je je konijn door de kamer lokken, op een stoel laten hoppen of door een tunnel sturen. Je zet zijn hersenen aan het werk én je zorgt voor extra beweging! 
 

Nog meer tips voor een gelukkig konijn? 

Lees dit artikel

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen