De tijd dat konijnen in een donker hok achteraan in de tuin gehouden werden, is gelukkig al lang voorbij. Steeds meer langoren schoppen het zelfs tot volwaardig ‘huisdier’ in de woonkamer, waar ze enkele uren per dag vrij mogen rondlopen. Hoe je van jouw konijn het gelukkigste konijn ter wereld maakt – binnen of buiten – lees je in dit artikel! 

Eén konijn is geen konijn

Vooraleer we verder gaan, eerst even dit: élk konijn heeft een vriendje nodig. Eenzame konijnen worden depressief en daardoor minder oud dan soortgenootjes die wél dagelijks sociaal contact hebben. Een mens of een andere diersoort kan onmogelijk de leegte opvullen die een konijn ervaart wanneer het alleen gehouden wordt. Het meeste kans op succes heb je met twee konijnen van een verschillend geslacht. Zorg er wel voor dat ze zich niet kunnen voortplanten, anders zit je al snel met een konijnenexplosie in huis ... Omdat we ervan overtuigd zijn dat je konijnen nooit alleen mag houden, hebben we het in de rest van dit artikel over ‘konijnen’ in het meervoud. 
 
 

Geef je konijnen ruimte om te huppelen

Een donker hok in de tuin is passé, maar ook in een standaard kooi raken je oogappels hun energie onvoldoende kwijt. Konijnen houden van rennen, springen en huppelen, en daarvoor hebben ze flink wat ruimte nodig. In de tuin kan je een grote ren aan het hok voorzien, in huis krijgen je konijnen misschien wel hun eigen kamer om de benen te strekken. Kan je je konijnen niet de hele dag die vrijheid geven, zorg dan voor minstens 3 uur per dag actieve tijd buiten de kooi. Zorg ervoor dat het hok altijd bereikbaar is tijdens de actieve periode, zodat je konijnen kunnen schuilen wanneer ze dat nodig vinden. Heb je geen uitloop in de buurt van het hok, voorzie dan een mobiele schuilplek. Veiligheid is immers een basisbehoefte op elk moment van de dag. 
Konijn met hok in het midden van een grasveld
Zorg voor een schuilplaats die altijd toegankelijk is

Een leuke inrichting met ‘konijnenmeubilair’

Een lege kamer, ren of hok is niet zo uitdagend voor een ondernemend dier als een konijn. Geef je langoren daarom wat te doen door allerlei voorwerpen neer te zetten in hun leefomgeving. Voorzie bijvoorbeeld een rustplek in de hoogte, vanwaar je konijnen een goed uitzicht hebben. Tunnels, hokjes, kartonnen dozen, oude metselkuipen ... kunnen perfect dienst doen als verstopplekjes: hoe meer hoe beter. Een kokosmat is dan weer prima om lekker aan te krabben en te bijten. 
 
 

Graven alsof je leven ervan afhangt

In het wild leven konijnen in holen en de drang om te graven zit nog altijd diepgeworteld in hun natuur. Dat vindt niet elke konijnenhouder even leuk en het zorgt er ook voor dat buitenkonijnen meesterlijke ontsnappers zijn. Toch is het een must voor elk konijn om dit natuurlijk gedrag te kunnen uitvoeren. Je konijnen op verhard terrein houden is dus geen goed idee, tenzij je elders graafmogelijkheden aanbiedt. Vul daarom een zandbak of schelp met zand (of handdoeken, wanneer je konijnen in huis leven). 
 
 

Voorkom tandproblemen bij konijnen

Een konijn is strikt genomen geen knaagdier, maar houdt wel enorm van knagen. Meer nog: het is levensnoodzakelijk. Konijnentanden stoppen immers nooit met groeien, ze moeten continu op een natuurlijke manier afslijten. Zorg er daarom voor dat je konijnen altijd toegang hebben tot hooi. Daarnaast kan je ook eetbare takken aanbieden van bijvoorbeeld wilgenhout, appel- of perenboom, braam of framboos. Laat je niet verleiden tot de aankoop van een knaagsteen. Daarin zit te veel calcium, wat tot problemen met de blaas en de nieren leidt. 
Konijn springt over zelfgemaakte hindernis
Konijnen houden van een uitdaging! 

Geef je konijnen een uitdaging

In het wild zoeken konijnen tot 70% van de tijd naar voedsel. Als je al hun voedsel ready-to-eat aanbiedt, zullen ze zich dus snel gaan vervelen. Voorkom dat je konijnen alles in één keer opeten, door het voedsel op een andere manier aan te bieden. Geef geen bakje met korrels, maar verspreid ze over het hok of stop ze in een voederbal. Verstop groenten en fruit in het hok of hang ze op aan een touwtje. Vul een WC-rolletje met hooi of gras en wat lekkers middenin. De mogelijkheden zijn eindeloos! 
 
 

Elke dag wat anders

Konijnen zijn nieuwsgierige beestjes die best wat uitdaging kunnen smaken. Verander daarom regelmatig hun speelgoed, pas hun leefomgeving aan of vervang het ‘meubilair’ in hun uitloop. Geef ze de ene dag wat koriander als extraatje, kies de andere dag voor een stukje banaan of ga eens wilde paardenbloembladeren plukken. Speel dagelijks met je konijnen of leer hen een trucje aan. Zo hou je het spannend voor je langoren én voor jezelf! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen