Heb jij ook al eens besluiteloos staan staren naar de rayon met kattenbakvulling? Wij alvast wel … Geen wonder ook, als je ziet hoeveel verschillende soorten er bestaan! Voor elke kat bestaat er wel een type kattengrit waar zij het liefst haar behoefte in doet. Wij helpen je van je keuzestress af door vier verschillende kattenbakvullingen van wat dichterbij te bekijken.

 
Een kattenbakvulling voor elke kat

Een kat doet het liefst haar ding in de vrije natuur, in je bloemenborder of in je pas gezaaide moestuintje, als het even kan. Heb je echter een binnenkat of een liever-lui-dan-moe-kat die bij koude of regenachtige weersomstandigheden het openlucht-toilet mijdt? Dan is de kattenbak een onmisbaar item in jouw huis. 
 
Eens je de keuze voor een geschikte kattenbak gemaakt hebt, is het tijd om hem te gaan vullen. Waar moet zo’n kattenbakvulling in de eerste plaats aan voldoen? Vocht en vieze geurtjes absorberen, uiteraard! Je mag er dus gerust op rekenen dat elk type kattengrit aan deze prioritaire voorwaarden voldoet, zodat noch je kat noch jij zelf hinder ondervindt van de aanwezigheid van het kattentoilet in je leefruimte. Maar daarnaast kan zo’n vulling nog tal van andere eigenschappen bezitten die de behoeften van jouw kat zo goed mogelijk tegemoet komen. Kies je voor een klonterende kattenbakvulling of net niet, welk materiaal vindt jouw kat het meest aangenaam onder haar pootjes, mag er een fris geurtje aan toegevoegd zijn …? Wij zijn alvast benieuwd welke van deze vier kattenbakvullingen de goedkeuring van jouw huistijger wegdraagt!
 
 

AVEVE Hygiëne 12 L

De AVEVE Hygiëne 12 L niet-klonterende kattenbakvulling bestaat uit witte, natuurlijke kleikorrels met een grove korrel en een bijzonder hoog absorptievermogen. Handig, zo hoef je de vulling niet zo vaak te verversen – op voorwaarde dat je dagelijks de uitwerpselen verwijdert, natuurlijk. De korrels zijn bovendien voor 99,9% stofvrij, dus hoef je niet steeds met een dweil achter poezemans aan te lopen om zijn pootafdrukjes uit te wissen. 
 
Heb je een iets grotere kitten in huis? Dan is deze kattenbakvulling heel geschikt, aangezien de korreltjes uit elkaar vallen bij contact met vocht. Zo kunnen ze geen maagproblemen opleveren wanneer je kleine duiveltje een hapje kattengrit naar binnen speelt. De korrels zijn wel iets te grof voor erg jonge kittens, die een fijnere korrel verkiezen voor hun kleine pootjes.

AVEVE Hygiëne Sensitive 12 L

Heeft jouw kat gevoelige pootjes? Dan zal ze met plezier haar ding doen op deze kattenbakvulling van fijne bentonietkorrels, die kleine klontertjes vormen wanneer ze in aanraking komen met nattigheid. En ook voor gevoelige neusjes is AVEVE Hygiëne Sensitive 12 L een aanrader, want de vulling is zo goed als geurloos en geeft heel weinig stof af, wat ook je vloerbekleding ten goede komt. 
 
Omdat je telkens slechts de aan elkaar ‘gesmolten’ korreltjes uit de kattenbak schept, gaat deze verpakking tot vier keer langer mee dan een gewoon type kattengrit. Gewoon even bijvullen tot op het oorspronkelijke niveau van 4 tot 5 centimeter en je kat is weer good to go. Ideaal voor kattenhuishoudens waar de kattenbak zeer intensief gebruikt wordt! Omdat deze kattenbakvulling wél klontert, is hij niet geschikt voor kleine kittens.

AVEVE Optima+ Silica 5 L

Het woord ‘silica’ in de naam van deze kattenbakvulling verwijst naar silicaat, een mineraal met een unieke structuur en een poreuze samenstelling, met miljoenen microscopisch kleine poriën. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze witte korreltjes een superabsorberend vermogen hebben. Ze nemen niet alleen geuren, maar ook bacteriën razendsnel op en zetten ze vast. De AVEVE Optima+ Silica 5 L-vulling is dus enorm zuinig in gebruik: gewoon elke dag de harde ontlasting verwijderen en de bak eens opschudden volstaat. De volledige vulling vervangen hoeft pas om de vier weken – veel minder vaak dan een klassieke kattenbakvulling. 
 
De witte (met hier en daar een blauwe) silicaatkorrels zien er misschien een beetje buitenaards uit, maar geen zorgen: ze zijn 100% natuurlijk én ze klonteren niet, dus ook jouw kittens kunnen er veilig gebruik van maken. En wat met stofvorming? Geen last van, dankzij de speciale vorm van de korreltjes. Tot slot vallen ze ook op door hun lage gewicht: zo hoef je jezelf niet te pletter sleuren bij het uitladen van je boodschappen. Mooi meegenomen als je op de vijfde verdieping van een appartementsgebouw zonder lift woont!
 
Tip: is je kat gewend aan klassieke kattenbakvulling uit klei of bentoniet? Dan kan je de overstap vergemakkelijken door de silicaatkorrels eerst te mengen onder haar gewoonlijke grit.

AVEVE Optima+ Hygiëne Fresh 12 L

Staat jouw kattenbak in een ruimte waar je zelf veel tijd spendeert, dan kunnen vieze geuren best storend zijn. Aangezien deze kattenbakvulling heel snel stevige klonters vormt bij aanraking met urine, krijgen die geurtjes al bijzonder weinig kans. Maar met een binnenkat in huis die intensief gebruik maakt van haar kattentoilet, kan een extra parfum om de geurtjes van haar ‘producties’ te verdoezelen wel nodig zijn. 
 
De AVEVE Optima+ Hygiëne Fresh 12 L is voorzien van een subtiel vleugje babypoeder, net genoeg om onaangename aroma’s te neutraliseren. Katten die geen al te gevoelige reukzin hebben, zullen deze toegevoegde geur vermoedelijk wel verdragen, maar hou er rekening mee dat de kans bestaat dat jouw kat er haar neusje voor ophaalt. 
 
Behalve 99,9% stofvrij is deze kattenbakvulling uit sodium bentoniet ook extreem zuinig: ze gaat tot vijf keer langer mee dan een klassieke vulling. Ook hier weer volstaat het om dagelijks de harde klontjes uit de kattenbak te scheppen en de korrels opnieuw aan te vullen tot het oorspronkelijke niveau (zo’n 6 centimeter). Opgelet: niet geschikt voor kittens!

Tip: hou het proper

Hoe zuinig deze kattenbakvullingen ook zijn, toch moet je af en toe eens de volledige kattenbak van een verse laag kattengrit voorzien. Voor je weer aan het vullen gaat, geef je de kattenbak best eens een grondige schoonmaakbeurt met een lauw sopje. 
 
Denk eraan: de gebruikte korrels horen bij het restafval, niet op de composthoop in je tuin of – erger nog – in je wc! Niet alleen kan zo je afvoer verstopt raken, maar het is ook slecht voor het milieu en bovendien kan je op die manier toxoplasmose via het drinkwater verspreiden. 
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen