Kies je voor klonterend of net niet?
Klonterende kattenbakvulling
Een klontvormende vulling zal vaak uit bentoniet – een soort klei – bestaan, die aan elkaar gaat ‘smelten’ tot een compacte brok zodra ze nat wordt. Dit type kattengrit is een aanrader voor wie binnenkatten heeft, omdat de kattenbak dan erg intensief gebruikt wordt en je enkel de vervuilde, aan elkaar geklonterde delen hoeft te verversen. Voor kittens is klonterende kattenbakvulling dan weer niet geschikt, omdat zij er uit nieuwsgierigheid weleens een hapje van durven nemen, waardoor ze een onverteerbare klont in hun maag krijgen.Voordelen:
- Makkelijk uit de kattenbak te verwijderen
- Absorbeert vocht én onaangename geurtjes
- Zuinig in gebruik
Nadelen:
- Geeft bij sommige merken stof af bij het vullen van de kattenbak
- Niet geschikt voor kittens
Niet-klonterende kattenbakvulling
In tegenstelling tot een klonterende vulling zal dit type kattengrit – meestal gemaakt uit kalk – uit elkaar vallen bij contact met nattigheid, om op die manier vocht en geurtjes te absorberen. Voor wie kittens in huis heeft, is een niet-klonterende kattenbakvulling de ideale keuze, omdat ze zo geen maagproblemen krijgen wanneer ze wat kattengrit naar binnen spelen. Kies bij kleine katjes zeker ook voor een fijne korrel, dat is aangenamer aan hun pootjes.Voordelen:
- Je hoeft geen klonten weg te scheppen
- Absorbeert vocht en geurtjes snel
- Geschikt voor kittens
Nadelen:
- Je moet de kattenbak telkens volledig verschonen
- Minder zuinig in gebruik
Speciale materialen
Silicaat
Dit is een kattenbakvulling afkomstig uit een mix van natuurlijk zeolitisch materiaal – een mineraal met een unieke structuur en een poreuze samenstelling. De belangrijkste eigenschap van silicaat is dat het een enorme hoeveelheid vocht kan absorberen, wat maakt dat je dit kattengrit niet zo vaak hoeft te vervangen als een klassieke kattenbakvulling. Perfect voor binnenkatten dus! Omdat het materiaal ook de vorming van schimmels en bacteriën tegengaat, is silicaat ideaal voor katten met nier- of urineweginfecties.Voordelen:
- Je hoeft geen klonten weg te scheppen
- Absorbeert een grote hoeveelheid vocht
- Erg zuinig in gebruik
- Langdurige bescherming tegen geurtjes
- Gaat schimmels en bacteriën tegen
- Geschikt voor kittens, want niet klonterend
Nadelen:
- Je moet de kattenbak telkens volledig verschonen
- Industrieel bewerkt, dus minder milieuvriendelijk
- Bij opwarming laat dit materiaal het opgenomen vocht weer los, dus opletten met vloerverwarming
100% plantaardig
Je vindt ook kattenbakvullingen die volledig uit plantaardige materialen zoals hout, stro, bamboe of papier bestaan. Hou je je huis graag netjes, dan is dit type kattenbakvulling een aanrader omdat deze materialen geen of amper stof afgeven. Zo krijg je dus ook geen last van stoffige pootafdrukjes op je vloer. Bovendien blijven bijvoorbeeld houtkorrels minder makkelijk aan de poten of vacht van je kat hangen, wat zeker voor langharige katten een plus is.Voordelen:
- 100% biologisch afbreekbaar, dus milieuvriendelijk
- Klontvormend, dus makkelijk te verwijderen
- Absorbeert vocht én geurtjes zeer snel en efficiënt
- Minder vaak verversen, dus zuinig in gebruik
- Geeft weinig stof af
- Kan bij het gft-afval of op de composthoop nadat je de uitwerpselen hebt verwijderd (maar gebruik de compost niet om je moestuin te bemesten)
Nadelen:
- Niet geschikt voor kittens
- Niet alle katten kunnen eraan wennen
Kattenbakvulling met een geurtje
Misschien staat jouw kattenbak in een ruimte waar je zelf veel vertoeft, zoals je woonkamer of leefkeuken? In dat geval wil je natuurlijk zo min mogelijk last ondervinden van vervelende geurtjes. Je hebt misschien al kattenbakvullingen gezien waar een fris parfum aan is toegevoegd, zodat de minder gewenste geurtjes wat gecamoufleerd worden.Dit kan zeker een oplossing zijn, maar hou er wel rekening mee dat katten een gevoelige neus hebben en over het algemeen niet zo van geurende vullingen houden. De kans bestaat dus dat poeslief haar neus ervoor ophaalt en haar ding niet langer in de kattenbak wil doen. Probeer dan zeker eens een ander type kattengrit zonder toegevoegde parfums uit. Een kattenbakvulling met een hoog absorberend vermogen heeft hetzelfde effect én veroorzaakt geen irritatie bij je kat.
Katten hebben een gevoelige neus en kunnen kieskeurig zijn als ze een geparfumeerde kattenbakvulling aangeboden krijgen
Tips voor een hygiënische kattenbak
- Gebruik een schepje om minstens 1 keer per dag de uitwerpselen uit de kattenbak te scheppen en verwijder ook de korrels die verzadigd zijn door urine of aan elkaar geklonterd zijn. Katten houden niet van een vuil toilet!
- Verwijder de kattenbakvulling eens per week volledig en maak van de gelegenheid gebruik om de bak af en toe eens grondig schoon te maken met een lauw sopje.
- Gooi de vuile kattenbakvulling bij het restafval en spoel deze zeker niet door de wc! Niet alleen loop je zo het risico dat je afvoer verstopt raakt, maar het is ook nog eens belastend voor het milieu. Bovendien kan je op die manier toxoplasmose verspreiden via het drinkwater.
- Strooi een vers laagje kattengrit van zo’n 5 tot 7 centimeter in de kattenbak.
- Leg een matje of tapijtje voor de kattenbak, zodat je poes haar pootjes kan afvegen nadat ze haar ding heeft gedaan. Zo neemt ze geen korreltjes grit tussen haar tenen mee doorheen je hele huis.