Zwarte katten hebben hun imago niet mee, maar hier bij Beestig zijn we er helemaal gek op. Wedden dat jij ook superfan wordt nadat je deze vijf zwarte-katten-weetjes gelezen hebt? 

1. Slechts één kattenras is altijd zwart

Een heleboel kattenrassen, zoals de Perzische kat, de Brits korthaar en de Maine coon, kunnen voorkomen in het zwart. Maar slechts één ras laat uitsluitend zwarte katten toe tot zijn stamboek: de Bombay kat. Het ras is ontstaan in de helft van de vorige eeuw door Burmese katten te kruisen met zwarte Amerikaanse kortharen. Het doel? Een mini-versie van de prachtige zwarte panter! 
 

2. Wat veroorzaakt de rosse ‘gloed’ over een zwarte kat? 

Veel zwarte katten hebben de juiste genen om strepen te veroorzaken. Maar zwarte strepen op een zwarte achtergrond, geeft natuurlijk een volledig zwarte kat. Tenzij … poeslief te lang in de zon blijft liggen. Dan bleken de zwarte strepen af en krijgen ze een rode ondertoon. Je kat verandert zo in een echte toverbal!  
 

3. Beroemde zwarte katten

Heel wat films en series worden opgeleukt met een kat en niet zelden is die zwart. Denk aan Salem, de sprekende kat van Sabrina the Teenage Witch, Binx, de onsterfelijke kat in de Disney-film Hocus Pocus, Snowball, de tekenfilmkat van The Simpsons en Isis in Star Trek. Onze favoriet op Instagram is Owl Kitty: dankzij haar creatieve baasjes infiltreert deze adoptiekat in zowat elke blockbuster! 
Owl Kitty danst met John Travolta in Pulp Fiction
Owl Kitty danst met John Travolta in Pulp Fiction
Bombay kat in het gras
De Bombay kat is het enige uitsluitend zwarte ras

4. Een zwarte kat als geluksbrenger

In sommige culturen brengt een zwarte kat helemaal geen rampspoed met zich mee. De oude Egyptenaren aanbeden bijvoorbeeld de godin Bastet, herkenbaar aan haar zwarte kattenhoofd. Britse schippers en vissers geloofden dan weer dat een zwarte kat aan boord van het schip de wind en golven bedaarde. En ook hun vrouwen hielden thuis een zwarte kat om zich ervan te verzekeren dat hun man veilig weer aan wal geraakte. 
 

5. Of als boost voor je liefdesleven

Nog specifieker denkt men in Japan dat single vrouwen met een zwarte kat sneller een lief vinden. En in de Britse Midlands geeft men een zwarte kat cadeau aan een pasgetrouwd koppel, opdat ze een lang en gelukkig leven tegemoet gaan. Zeg nu nog eens dat zwarte katten ongeluk brengen! 
 

Aanbevolen artikelen