Met deze raskat lijkt het alsof er een miniatuur zwarte panter in je huis rondloopt. Het is trouwens het enige kattenras dat alleen in het pikzwart voorkomt. Die diepdonkere vachtkleur zorgt ervoor dat de bombay er steeds elegant en strak uitziet. Het is een lief, zacht, energiek en erg aanhankelijk ras, dat echter niet zo goed alleen kan zijn. Ze kan dus behoorlijk wat van je aandacht opeisen - reden te meer om meteen twee kittens aan te kopen zodat je nieuwe huisgenoten elkaar kunnen bezighouden. 
 

Oorsprong – waar komt de bombay vandaan?

Aan de grondslag van de bombay staat de Amerikaanse Nikki Horner uit Louisville (Kentucky). Deze vrouw droomde van een volledig zwarte panter-kat. Daarvoor ging ze aan de slag met zwarte American shorthairs en donkerbruine burmezen. Door die twee katten met elkaar te kruisen, hoopte ze een volledig zwarte kat te bekomen. Het was echter een werk van lange adem, want tijdens de eerste jaren boekte ze niet echt veel resultaat. Pas in 1965 lukte het haar voor de eerste keer om een volledig zwart exemplaar te fokken
 
Het ras is vernoemd naar de Indische havenstad Bombay. Deze kat leek immers sterk op zwarte, Indische luipaarden. Maar de bombay sloeg niet in als een ‘bom’: het ras kon niet meteen alleman bekoren. Pas in 1976 werd de bombay erkend door de Cat Fancier’s Association. Wat later, in 1980, kwam het ras ook in Europa terecht. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een bombay? 

Vacht en kleur

Het opvallendste kenmerk aan de bombay is haar strakke, zwarte vachtkleur. Het is erg zeldzaam dat een kat volledig zwart is zonder ook maar een haartje wit, maar de rasstandaard van de bombay is duidelijk: er wordt slechts één kleur toegelaten. Haar vacht is enorm zacht en beschikt over bijna geen ondervacht. Ook de ogen van de bombay zijn er om ‘U’ tegen te zeggen: in haar grote, ronde, koperkleurige ogen, die iets wijder uit elkaar staan, kan je makkelijk helemaal verdrinken. De relatief kleine oren van de bombay zijn – net als de neus – wat afgerond. De bombay heeft net als de American shorthair een rond en breed hoofd. 
De bombay zit in het gras tussen de bladeren te kijken.
De bombay heeft grote, koperkleurige kijkers

Lichaamsbouw 

De bombay heeft een sterke en gespierde lichaamsbouw. Het is een middelgrote kat waarbij de kattinnen ongeveer vier kilogram wegen terwijl de katers met hun 5 kilogram iets zwaarder zijn. De bombay ziet er compact uit, maar wanneer je haar optilt kan ze zwaarder aanvoelen dan je zou verwachten. 
 
 

Karakter en opvoeding – de bombay staat graag in de spotlights

De bombay is zacht, lief, aanhankelijk, intelligent en enorm graag onder mensen. Zó graag dat ze eigenlijk niet goed alleen kan zijn. De bombay kan snel ongelukkig worden als ze uren op haar eentje moet doorbrengen. Daarom is het belangrijk dat je je als gezin voor de volle 100% toewijdt aan deze kat. Al snel zal je merken dat een bombay haar baasje op de voet volgt. Waar het baasje gaat, gaat deze kat. Haar aanhankelijkheid kan soms wat overweldigend zijn, want deze kat eist haar plaats in het gezin luid en duidelijk op. Overweeg daarom om een fluweelpotig vriendje te voorzien wanneer je dit kattenras in huis haalt: twee bombays zijn altijd leuker dan één exemplaar! 
 
De bombay is een energieke, maar geen wilde kat. Ze houdt van spelletjes spelen en in beweging zijn, maar heeft verder wel een rustig karakter. Zelden zal iemand overweldigd raken door deze kat. De bombay houdt daarnaast van een warme en gezellige omgeving. Ze zoekt de meest knusse plekjes in je huis op: dicht bij de verwarming of op een zacht dekentje. 
De bombay wordt gedragen door haar baasje.
De bombay is een erg aanhankelijke kat 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een bombay nodig? 

De bombay is een gemakkelijke kat, want haar korte haren verzorgt ze grotendeels zelf. De ruiperiodes van deze raskat vallen reuze mee: het volstaat om af en toe met een rubberen borstel dode haren te verwijderen. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig het gebit, de nagels en de oren te controleren. 
 
Wist je dat de glans van de vacht ook samenhangt met de voeding die een kat krijgt? Het is dus belangrijk om de bombay van hoogwaardig voedsel te voorzien. Dat kan natvoer of droogvoer zijn, liefst eet je kat beide. Merk je op dat je bombay toch makkelijk aankomt en wat overgewicht begint te vertonen? Aarzel dan zeker niet om je dierenarts te contacteren. Die kan je helpen met het gewicht van je oogappel weer op peil te krijgen.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de bombay vatbaar?

De bombay is op zich een erg gezond ras, maar kent toch enkele gezondheidskwaaltjes. Één van de meest voorkomende kwaaltjes zijn tranende ogen. Ga in dat geval zeker zo snel mogelijk naar de dierenarts. Maar de bombay is ook gevoelig voor HCM of hypertrofische cardiomyopathie. Dit is aan hartaandoening waarbij de hartspier afwijkt. De hartspierwand verdikt en daardoor verkleint een van de hartkamers. Dat maakt het dan weer moeilijk om het bloed dat van de longen komt op te vangen en weg te pompen. HCM is deels genetisch bepaald. Het is daarom belangrijk dat de ouderdieren van je bombay gescreend zijn op deze hartziekte. 
 
De bombay wordt gemiddeld tussen de 17 en 20 jaar oud. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een bombay?

Ben je volledig in de ban van deze zwarte panter? Onderschat de zoektocht naar een raszuivere bombay niet want dit ras is in Europa erg zeldzaam. Het is sterk afgeraden om een bombay zonder stamboom te kopen, omdat voor een ras met zo weinig vertegenwoordigers inteelt (en de daarbij horende gezondheidsproblemen) op de loer ligt. Een betrouwbare fokker moet dan ook veel tijd investeren in het uitzoeken van de juiste lijnen om mee te fokken, waardoor er een flink prijskaartje hangt aan een gezonde bombay.
 
Het profiel van een betrouwbare fokker: 
 
  • Een betrouwbare fokker is transparant over de ouderdieren en hun erfelijke belasting
  
  • Een goede fokker fokt nooit meer dan twee nesten tegelijk
  
  • De fokker kan je de stamboom van de bombay laten zien
  
  • Hij/zij beantwoordt al je vragen
  
  • De fokker wil ook informatie of jou. Ben jij geschikt om voor een bombay te zorgen? 
  
  • De fokker kan de nodige gezondheidsvoorschriften voorleggen 
   
  • De fokker verkoopt de katjes pas nadat ze de kaap van 12 weken hebben bereikt. 
  
  • Aangezien dit ras erg zeldzaam is, is de kans klein dat je haar in het asiel kan terugvinden. Wel vind je er vast een andere mooie, zwarte kat die perfect past in jouw gezin. 
De bombay ligt op een witte stoel.
Een raszuivere bombay is  moeilijk te vinden, maar in het asiel vind je vast een lieve zwarte kat!

Nog meer kattenrassen met een wild uiterlijk: 
 

  • Somali: de Somali heeft een wild uiterlijk door haar weelderige, dikke vacht met getickte tabby-tekeningen. Net als de bombay is het een erg sociale kat, al vraagt de Somali minder aandacht van haar baasje. Beiden kunnen ze niet gemakkelijk alleen zijn, maar de Somali is nog net iets onafhankelijker dan de zwarte bombay. 
     
  • Serengeti: wanneer je de Serengeti ziet, doet ze je onmiddellijk denken aan een wilde katachtige uit de Afrikaanse natuur. Net als de bombay is de Serengeti een aanhankelijke kat. Het liefst van al is ze dicht bij haar baasje. Ze heeft ook een erg rustig karakter, maar ze kan na verloop van tijd zich wel ontpoppen tot een temperamentvolle kat. 
     
  • Siberische kat: door haar halflange vacht heeft de Siberische kat een wilde uitstraling. Dit kattenras lijkt qua persoonlijkheid erg sterk op de bombay. Al snel volgt de Siberische kat haar baasje op de voet en eist ze enorm veel aandacht op. Ze kan - net als de bombay - heel moeilijk alleen zijn.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen