Wist je dat de vacht van je hond een spiegel is van hoe hij zich voelt? Als hij blinkt, dan zit het met zijn welzijn en gezondheid meestal ook mee. Om het uiterlijk van je hond en vooral zijn vacht schoon te houden, moet je hem regelmatig groomen. Enkele tips!
 

Tip 1: Borstelen is belangrijk

Borstel of kam de vacht van je hond regelmatig door om klitten te voorkomen. Meestal is één keer per week voldoende. Te regelmatig borstelen stimuleert de vacht van de hond om nog meer haren los te laten. Er bestaan speciale borstels voor honden en zelfs antiklitkammen, waarmee dit een makkie wordt. Een ander pluspunt van borstelen is dat je hond eraan went dat je zijn vacht aanraakt. Handig als je hem eens grondig wilt onderzoeken of eventuele wondjes wilt opsporen.

Extra tip: Borstel je hond van jongs af aan op een tafel. Later zal hij dan makkelijker op de behandeltafel van de dierenarts of hondentrimmer gaan.
 

Tip 2: Elke hond fris en gezond

Niet enkel langharige honden hebben uiterlijke verzorging nodig. Ook kortharige viervoeters hebben bijvoorbeeld nood aan de verzorging van ogen en oren. Hoe vaak borstelen en knippen nodig is, hangt af van vacht tot vacht. Om dit met regelmaat bij te houden, is het handig om op je familieplanner aan te duiden wie wanneer de hond borstelt.
langharige husky
Niet enkel langharige honden hebben uiterlijke verzorging nodig
hondje bij de kapper
Ook kortharige honden moeten geknipt worden

Tip 3: Stap voor stap wennen

Voelt je hond zich niet op zijn gemak als je de schaar bovenhaalt? Laat hem dan rustig wennen. Haal af en toe de schaar, tondeuse of borstel boven en kam zijn vacht voorzichtig. Beloon in het begin altijd als je hond ontspannen blijft. Maak de sessies stap voor stap langer en stop op een moment dat je hond nog rustig is.
 

Tip 4: Voorzichtig knippen

Wil je de vacht van je hond zelf bijknippen, gebruik dan een echte kappersschaar. Vergeet niet om ook de staart, buik en voetzooltjes van overtollig haar te ontdoen. Knip nooit met de punt van de schaar richting de huid en wees voorzichtig. Om te voorkomen dat je hond uitglijdt, kan je een deken of handdoek op de vloer of tafel leggen. Deze vangt meteen ook het haar op! Als er veel geknipt moet worden (bij poedels bijvoorbeeld) of als je hond bijvoorbeeld een plukvacht heeft, ga je best even langs bij een professionele hondentrimmer.
 

Tip 5: Propere tanden en nette nagels

Poets regelmatig de tanden van je viervoeter en check ook zijn nagels. Zo voorkom je dat hij dingen beschadigt of iemand pijn doet door te krabben. Als je besluit om zijn nagels zelf te knippen, maak ze dan niet te kort. De nagels van een hond zijn bij de aanzet gevoelig en kunnen gaan bloeden of pijn veroorzaken, net als bij de nagels van een kat.
Hond in water

Tip 6: Ogen en oren

Hou de ogen en oren van je hond schoon om ontstekingen te voorkomen. Om vuil of haartjes bij de ogen weg te knippen, gebruik je een kleine schaar met afgeronde punten. Knip van het oog af en houd voor de veiligheid je eigen vingers tussen de schaar en het oog van je dier. Honden met tranende ogen krijgen snel korstjes in de ooghoeken. Die kan je afknippen (bij honden met lang haar) of verwijderen met lauwwarm water en een watje. Houd de oren van je hond op hun beurt proper door er met een natte doek in te gaan. Ook hier zijn een watje en lauwwarm water handig om overtollig oorsmeer uit de oorflap en -schelp te verwijderen.
 

Tip 7: Hondenwasje

Om de zoveel tijd hebben ook honden een wasbeurt nodig. Ga na welke producten bij de vacht van jouw hond passen en lees hier hoe je je hond stap voor stap een bad geeft. Heb je niet zoveel tijd of is je hond niet zo heel vies? Gebruik dan een verzorgingsspray voor de vacht.

Laat je de grooming van je hond toch liever over aan een ervaren hondenkapper? Hij zal je extra groomingtips kunnen geven op maat van jouw hond.

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen