De nagels van je kat knippen kun je prima zelf doen, zolang je maar op enkele zaken let. Wij helpen je graag om die mauwnicure tot een goed einde te brengen!
 

Waarom de nagels van je kat knippen?

Katten onderhouden hun nagels tijdens poetsbeurten of tijdens het krabben aan een krabpaal. Ook de ondergrond waarop ze lopen, bepaalt of hun nagels genoeg afslijten. Zijn de nagels van je kat te lang? Dan gaat ze afwijkend lopen, blijft ze in truien en tapijten haken en kunnen haar nagels tijdens het spelen afbreken of scheuren. Te lange nagels kunnen in het ergste geval zelfs in het zoolkussen groeien. Dat is erg pijnlijk voor je kat.
kat aan krabpaal
Katten onderhouden hun nagels met een krabpaal

Wanneer knippen?

Wanneer je je kat met tikkende nageltjes hoort aankomen, dan weet je dat haar nagels eigenlijk te lang zijn. In een aantal gevallen moet je extra opletten: 
 
  • Bij senioren: oudere katten besteden soms minder aandacht aan de verzorging van hun nagels. Ook zijn ze minder actief, waardoor hun nagels makkelijker te lang worden.
     
  • Bij binnenkatten: de nagels van katten die niet buiten komen, slijten ook minder snel. Om te weten of ze geknipt moeten worden, ga je na of de klauwtjes niet aan de meubels blijven hangen en of je kat haar nagels nog goed kan intrekken.
     
  • Bij katten met overgewicht: katten die te zwaar zijn, bewegen vaak minder en slijten daardoor hun nagels onvoldoende af.
 
 

Waarop moet je letten bij het knippen van kattennagels?

Katten hebben een uiterst gevoelig deel in hun nagel: “het leven” of de doorbloede kern. Bij licht gekleurde nagels kun je het leven herkennen als het roze gedeelte: hierin zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat. Dit is tegelijkertijd de grens die aangeeft tot waar je mag knippen: knip je in het roze gedeelte, dan doet dat pijn voor je kat en gaat haar nagel bloeden.

Heeft jouw kat donkere nagels? Dan is het moeilijker te achterhalen waar het leven precies zit. In dat geval kan het helpen om met een zaklamp achter de nagel te schijnen.

Als je de nagels van je kat zelf knipt, is het belangrijk dat je een nagelkniptang gebruikt die speciaal voor katten ontworpen is. Je kan deze bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak kopen.
Kitten in de boom
Kattenpootjes

Zo ga je te werk

Neem je tijd en ga voorzichtig te werk, best bij daglicht. Laat eventueel een tweede persoon je (liggende) kat vasthouden. Houd met één hand haar pootje vast, met de te knippen nagel tussen duim en wijsvinger. Wanneer je een lichte druk uitoefent op het teentje, komt de nagel tevoorschijn. Knip met je andere hand de nagel af in het lichte gedeelte, in een hoek van ongeveer 45 °. Zorg dat je een tweetal millimeter van het leven wegblijft.

Knip je per ongeluk toch in het leven van de nagel? Oefen dan druk uit op de nagel tot het bloeden stopt. Gebruik een gaasje of een schone doek om het bloeden te stelpen. Blijft de nagel bloeden? Ga dan langs bij je dierenarts.

In sommige gevallen zijn de nagel en het bloedvat net iets te lang doorgegroeid en kan je nauwelijks iets afknippen van de lange nagel zonder aan het leven te komen. Om het bloedvat terug te doen krimpen, knip je best wekelijks tot nét boven het leven of vijl je de nagel voorzichtig bij.
 
 

Laat je kat wennen

Het beste is om je kat op voorhand te laten wennen aan het knippen van haar nagels. Doe dat stap voor stap: raak eerst haar pootje aan en beloon haar als ze niet panikeert. Pak haar pootje vervolgens vast, beweeg het en til het op. Hetzelfde voor de nagels. Lukt dat vlotjes? Begin dan rustig te knippen. Loopt dit moeizaam? Stel je kat dan gerust en probeer het de volgende dag opnieuw.

Vind je het te spannend om de nagels van je kat zelf te knippen? Dan kan je de trimster of een dierenarts(assistent) om hulp vragen. Zij kunnen de nagels van je kat knippen of je begeleiden zodat je de volgende keer zelf aan de slag kan!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen