Teken – ze bijten, ze kriebelen, ze zijn ongelofelijk vervelend en nog lastiger om weg te krijgen. Haast iedere hond en kat krijgt er wel eens mee te maken en haast ieder baasje weet zo ook hoe belastend zo’n beestjes kunnen zijn voor hun huisdieren. Dit artikel is dan ook een ‘teken’ voor iedere eigenaar van een trouwe viervoeter. Hieronder leer je in enkele minuutjes waar teken vandaan komen, waarom ze zich zo thuis voelen in een honden- of kattenvacht, en belangrijker: hoe je van die verdomde teken afgeraakt!
 

Teken: wie zijn ze & wat doen ze?

Teken zijn, kort gezegd, piepkleine mijt-achtige parasieten die bloedzuigen. Ze springen van ‘gastheer’ naar ‘gastheer’ en zijn niet echt kieskeurig in welke vacht of op welke huid ze belanden. Muizen, honden, katten, paarden en ja, ook mensen zijn soms het slachtoffer van deze kleine bloedzuiger. Teken zijn op zich ongevaarlijk, maar omdat ze zich nestelen op verschillende dieren, kunnen ze ziektes overdragen. Zo zou in ons land maar liefst 1 op de 5 teken besmet zijn met de gekende ziekte van Lyme (Lyme-borreliose). Vaak merk je een besmetting niet aan je hond of kat, toch kunnen ze er ernstig ziek van worden. Het begint met grieperige verschijnselen, waarna de ziekte zich kan verplaatsen naar de hersenen, de gewrichten en het hart.
 
Andere ernstige ziektes zijn: 
 
  • Babesiose (een mogelijk fatale ziekte die bloedarmoede, bloedplassen en zelfs geelzucht kan veroorzaken)
 
  • Ehrlichiose (een mogelijk fatale ziekte die voor stollingsproblemen en gewichtsverlies zorgt, doordat de rode bloedcellen worden aangetast)
 
  • Anaplasma (een zeldzame aandoening waarbij de bloedplaatjes afnemen. Sommige honden hebben echter een natuurlijke immuniteit)
  
Algemene symptomen die kunnen wijzen op een ziekte overgebracht door een teek: vermoeidheid, weinig eetlust, koorts en bloedende wondjes. Maar de grootste irritatie is zonder twijfel die onuitstaanbare jeuk – al krijgt niet elk slachtoffer daar last van. De teek is in het begin een millimeter groot, maar vanaf dat ze zich vastbijt, zuigt ze bloed op en zwelt ze tot enkele centimeters op. Tekenlarven - met 6 pootjes - worden trouwens minder groot dan nimfen en adulte teken - met 8 pootjes. Na 5 dagen laten ze vanzelf los. Als een teek de ziekte van Lyme draagt, krijgt de plaats van de beet na enkele weken een rode cirkel, die langzaam vergroot (een duidelijk alarmsignaal dus, maar moeilijk waar te nemen onder de vacht van je huisdier).
Kat met jeuk
Ondragelijke jeuk of open wondjes?
 
Hond met jeuk
Check op teken!

Eerste Hulp Bij Teken: hoe verwijder je een teek?

Lekker aan het luieren met je hond of kat in de zetel, tot je opeens een bobbeltje voelt. Even kijken wat het is en ja hoor, net wat je dacht: een opgezwollen teek. Jouw instinct schreeuwt onmiddellijk: in actie schieten (en je hebt gelijk)! Welke tools heb je nodig om een teek te verwijderen? Een fijne pincet, ‘tekenverwijderaar’, -lasso of -tang. Zo, dan kan de ingreep beginnen!
 

1. Je neemt je hond of kat erbij en spreidt de vacht goed uiteen. 
  
2. Neem je tekenverwijderaar erbij en neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast (zo vermijd je dat je de teek openknijpt en dat er bacteriën in de wonde van je hond of kat terechtkomen).  
 
3. Trek met een vloeiende beweging (niet draaien!) de teek uit de wonde. Je houdt het beestje stevig vast zonder het kapot te knijpen! 
 
4. Gebruik GEEN alcohol, zeep, jodium, olie of ontsmettingsmiddelen om de teek te 'verdoven'!  

5. Panikeer niet wanneer een stukje van de teek blijft vastzitten in de huid van je huisdier. Het is een fabeltje dat ziekmakende bacteriën dan vrijgezet worden. Wel kan de wonde lokaal infecteren, daarom mag je achteraf wél water, zeep of ontsmettingsmiddel gebruiken om de wonde te verzorgen. 
Teek in dierenvacht
Spreid de vacht goed uit…
Teek op kattenoor
… en neem de teek dichtbij de huid vast.

Een vaccin tegen de ziekte van Lyme? Yes, het bestaat!

Sorry, het woord ‘vaccin’ hangt je wellicht de kattenoren uit, maar het Lyme-vaccin is een toppertje! Het vaccin beschermt niet alleen, maar verlicht ook de symptomen bij een besmetting. En da’s geen overbodige luxe, want in ernstige gevallen kunnen er ontstekingen aan de organen en de hersenen ontstaan en zelfs een overlijden veroorzaken. Toch vertonen veel honden en katten helemaal geen symptomen en dat maakt de Lyme-ziekte opsporen extra lastig. Soms lukt dat pas 2 tot 5 maanden na de besmetting. Het preventief handelen met een vaccinatie is dus een ideale oplossing tegen de ziekte. De basisvaccinatie bestaat uit twee spuitjes (klinkt herkenbaar?). Daarna volstaat het om een jaarlijks bezoekje te brengen aan de dierenarts, die jouw huisdier opnieuw vaccineert en zo je speelkameraad beschermt tegen de ziekte van Lyme voor 12 maanden. Handig/Hond-ig toch?
 
Een vaccin kan dan wel de ziekte van Lyme voorkomen, maar teken brengen ook andere ernstige ziektes over en zijn daarnaast ook erg vervelend voor je huisdier. Daarom is het misschien nog een beter idee om ervoor te zorgen dat ze helemaal niet bijten. Dat kan met een teek-werende halsband, antiparasietdruppeltjes in de nek of een pil die ervoor zorgt dat teken meteen sterven na het bijten.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen