Thuiswerken met je kat in de buurt, da’s natuurlijk reuze gezellig! Maar non-stop aandacht geven aan je huisdier is niet altijd even evident als je een deadline te halen hebt ... Net zoals velen onder ons de kinderen af en toe met de iPad in de zetel parkeren om gefocust aan het werk te gaan, zou zo’n afleidingsmanoeuvre ook voor je ongeduldig miauwende huisgenoten best handig kunnen zijn. Al is de kans groot dat je zelf ook helemaal weg bent van deze cat-friendly apps en filmpjes!

1. Lonely Cat Toy

Katten zijn dol op spelen en blijven zelfs tot op hoge leeftijd achter bewegende speeltjes aan rennen. Doen ze dat niet, dan is er iets grondig mis! Spelen is trouwens niet alleen goed voor hun fysieke gezondheid, maar ook om jullie onderlinge band te versterken. Al is de ruimte in je agenda om met hengeltjes en speelgoedmuizen in de weer te zijn misschien soms wat krap … 
 
Geen nood, deze app neemt het even van je over. Eens je de Lonely Cat Toy-app hebt gedownload op je smartphone of tablet, kan je een keuze maken uit verschillende spelletjes die het speel- en jachtinstinct van je kat aanwakkeren. Zo kan je haar vlinders, vissen en muizen laten vangen met haar pootjes, maar gaat ze even goed uit de bol met het stipje van een laser die over het scherm beweegt. Dankzij een speciale exit-button kan poeslief niet per ongeluk in je andere apps gaan rommelen of een onbedoeld berichtje in kattentaal naar je halve adresboek sturen. Fun verzekerd!
 
>> Gratis beschikbaar voor iOS en Android.
 
 

2. Als het maar beweegt

Je hoeft niet per se een app te downloaden om je kat achter muizen, vogels, vissen, lasers of andere bewegende objecten aan te laten jagen. Ga maar eens op zoek op YouTube, je vindt binnen de kortste keren een heleboel kattenspelletjes in videoformaat. Onze favoriet is deze lasershow met coole seventies-soundtrack. Zorg wel dat je televisietoestel, laptop of tablet stabiel staat, want het kan er weleens wild aan toe gaan eens de jager in jouw huistijger wakker wordt!
 
 

 
 
3. Paint for Cats

Had je altijd al vermoedens dat er een groot artistiek talent verloren is gegaan aan jouw fluffy vierpoter? Dankzij de Paint for Cats-app kan je de bewijzen zwart op wit – of in tal van andere kleuren – laten vastleggen op je iPad. Terwijl ze als een gewiekste jager de bewegende muisjes op het scherm probeert te vangen, creëert jouw kat misschien wel een meesterwerk dat kan tippen aan de grootste kunstenaars! Je kan kiezen uit verschillende kleurenpaletten, zodat het eindresultaat telkens weer een verrassing is. En komt er écht een masterpiece uit haar pootjes, dan kan je het resultaat altijd printen en in een kadertje aan je muur hangen. Kattenkunst van onschatbare waarde!
 
>> Voor € 1,99 te downloaden voor iOS.
 
 

4. Vogels spotten voor katten

Kan jouw kat ook ongedurig door het huis lopen drentelen, om dan plots gebiologeerd voor de tv te blijven zitten eens je een natuurdocumentaire over vogels opzet? Met de video ‘8 Hour Bird Bonanza’ op YouTube schotel je jouw jager op voetkussentjes een visueel feestmaal voor. Een camera, wat zaadjes en een mooi plekje in de natuur: meer hadden de makers van deze acht uur durende compilatie niet nodig om tal van vogelsoorten van dichtbij vast te leggen. 
 
Installeer je poes voor dit filmpje en je bent meteen verzekerd van de nodige rust. Terwijl het gefladder, gefluit en gescharrel van de roodborstjes en meesjes jouw huisdier – al ‘mekkerend’ en trillend van opwinding – aan het scherm kluistert, werkt het bovendien ook kalmerend en focus-bevorderend voor jou … win-win dus! Voor de volhouders: af en toe hupst er ook eens een eekhoorntje in beeld.
 
 
 
 

5. Human-to-Cat Translator

Wat je kat denkt en voelt, zal altijd een beetje een raadsel voor ons blijven. Laat dat je echter niet tegenhouden om hele gesprekken met haar te voeren! Het horen van je stem voelt vertrouwd aan voor je kat en kan haar dan ook kalmeren wanneer ze niet op haar gemak is. Maar wat als je nu eens écht iets wil duidelijk maken aan je miauwende viervoeter? Bijvoorbeeld dat ze even moet ophouden met zeuren, omdat je in een belangrijke videocall zit met je baas? Misschien lukt dat wel met de Human-to-Cat Translator
 
Deze ludieke app zet jouw menselijke stem om in een waaier aan realistische geluiden van meer dan 25 verschillende katten, rekening houdend met je intonatie en de woorden die je gebruikt. Je kan er ook verstoppertje mee spelen: laat af en toe een miauwtje weerklinken uit je smartphone en je kat is wel een tijdje zoet met het zoeken naar die onzichtbare soortgenoot. Hou wel goed in de gaten hoe je kat reageert op de geluiden, zodat ze er zeker geen onnodige stress van krijgt. En ook wanneer je even de aandacht van je huisdier nodig hebt, kan je beroep doen op deze app, met opnames van vogelgefluit, gepiep van een muis, kattengespin of het geblaas van een hele boze poes. 
 
>> Gratis beschikbaar voor iOS en Android.
 
 

6. Muizenplaag op het scherm

Zelf zouden we na vijf minuten al stilletjes wegdommelen … Maar afgaande op de reacties onder dit acht uur durende filmpje, waarin af en toe enkele muizen uit een holletje in de muur komen en op een graantje knabbelen, heeft het YouTube-fenomeen Cat TV een grote fanbase onder de katachtigen van de moderne wereld. De kans is groot dat je poes met haar pootjes naar het scherm begint te graaien om een prooi te pakken te krijgen, en zelfs op onderzoek uitgaat achter de tv of de tablet. Huh, waar zijn die lekkere hapjes gebleven?
 
Ook voor wie na een lange periode van thuiswerk weer dagelijks naar kantoor moet, kan deze video van pas komen. Heeft jouw kat moeite met alleen thuis blijven wanneer jij weer de deur uit moet? Dan zorgen de muisjes in dit filmpje voor het nodige entertainment waardoor de tijd voorbijvliegt. Maar ook voor oudere katten kan het een prima manier zijn om hen te stimuleren zich weer even als een jongen, speelse kitten te gedragen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen